7.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 18, 2024

Valerică Cârciumaru, primarul municipiului Roșiorii de Vede:„Constat, din păcate, că rezolvarea problemelor create de pandemie este pusă pe seama autorităților locale.”

Sănătate

În plină pandemie, autoritățile locale se zbat să găsească soluții pentru a asigura cetățenilor condiții de siguranță. Cel mai greu le este edililor în ale căror localități se află spitale-suport covid. Din această categorie face parte și primarul municipiului Roșiorii de Vede, care a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.

– Domnule primar, ce măsuri se iau, la nivelul municipiului Roșiorii de Vede, pentru a da locuitorilor siguranța de care au atâta nevoie în această perioadă?

– Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis să reia acțiunile de dezinfecție în spațiile publice și scările de bloc. În plus, am purtat discuții cu responsabilul acestui comitet în legătură cu cheltuielile care decurg din aceste acțiuni. Am ajuns la concluzia că trebuie convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, să găsim o soluție, să nu ne trezim cu Curtea de Conturi iar. Dezinfecția presupune cheltuieli, iar noi nu mai avem acoperire la nivel național sau județean, dar evoluția îmbolnăvirilor cere continuarea acțiunii.

– În ceea ce privește Spitalul Caritas, unitate-suport covid în județul Teleorman, este susținut financiar de autoritățile centrale?

– Constat, din păcate, că rezolvarea problemelor create de pandemie este pusă pe seama autorităților locale. Spitalul Caritas este, de la începutul lunii aprilie, spital-suport covid, hotărârea fiind luată de la Ministerul Sănătății și DSP. Autoritatea locală nu a fost consultată atunci. După aceea, spitalul a fost lăsat în grija autorităților locale, nici ministerul, nici Casa Națională de Sănătate, nici cea județeană nu i-au dat niciun ban în plus. Singurii bani care au venit în sprijinul spitalului au fost de la Consiliul Județean, care a suplimentat bugetul cu 9 miliarde de lei. Am purtat de curând discuții cu Dănuț Cristescu, președintele Consiliului Județean Teleorman, cu managerul Spitalului Județean și cu directorul Spitalului Caritas. Situația este complicată: sunt pacienți mulți, iar personalul medical trebuie protejat.

– Nu sunt bani, dar trebuie găsită o rezolvare, e vorba de viețile oamenilor! Care este soluția?

– Am vorbit cu președintele Consiliului Județean și vrem să mai ajutăm Spitalul Caritas cu încă 10 miliarde. Aș dori ca acești bani să nu fie folosiți pentru achitarea facturii de la Unifarm, acea factură s-o achite Ministerul Sănătății. La nivel național, măsurile sunt mai mult contradictorii, concret nu e nimic. Până și măștile promise populației au rămas în stadiul de contradicție, căci de două luni și jumătate se vorbește de distribuirea lor și… atât! În Roșiorii de Vede sunt 2863 de persoane care se încadrează în criteriile stabilite și sperăm că vor veni.

– Este o situație dificilă, se vede clar. Ce ne spuneți, în încheiere, referitor la starea în care ne aflăm?

– Cu riscul de a repeta, vă spun că se lasă totul pe seama autorităților locale, dar nici liniște să acționăm după propriul plan nu avem, căci apar decizii și hotărâri luate de forurile superioare, care trebuie puse în aplicare imediat, pe plan local și ne îngreunează munca. O întrebare simplă, retorică, pentru stimabilii care reprezintă autoritățile naționale: dacă tot ați pus pe umerii autorității locale greaua sarcină să găsească bani, ce rol aveți dvs., cei de la nivel central?

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole