15.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

Ministrul Agriculturii Adrian Oros, întâlnire cu fermierii teleormaneni

Sănătate

La invitația secretarului de stat, Cristi Barbu, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a revenit în Teleorman. Alături de demnitarii statului, la întâlnirea cu fermierii și primarii din județ au mai fost prezenți senatorul Eugen Pîrvulescu, directorul APIA Mihai Moraru, directorul AFIR Adrian Pintea și alți reprezentanți ai Executivului.

Legat de problemele care au fost pricinuite din cauza secetei, ministrul Oros a declarat că “o să încercăm să-i despăgubim cât mai corect pe fermierii afectați de secetă. Sigur, nu o să reușim să acoperim toate pierderile. Niciodată nu s-a întâmplat acest lucru. Cuantumul sumelor pentru despăgubire este de 200 de euro pe hectar. Stiu că în unele zone, seceta și-a pus amprenta și pe culturile de primăvară. În funcție de dimensiunea acestor pagube și, evident, de bugetul pe care-l avem, încercăm să găsim soluții pentru ceea ce se întâmplă acum. Dar, acestea sunt soluții pe termen scurt. Pe termen lung, trebuie să avem o strategie de gestionare a apei, în așa fel încât să fim cât mai puțin dependenți de precipitații. Peste 6 miliarde de euro îi vom aloca strategieie de gestionare a apei, pentru realibitărea a tot ceea ce înseamnă sistem de irigații.”

Totodată, ministrul agrigulturii i-a asigurat pe fermierii din județ că se încearcă găsirea unor forme de sprijin pentru toate sectoarele de activitate din agricultură afectate de pandemie și a prezentat cele mai recente noutăți despre programele guvernamentale Tomata și Usturoiul.

La rândul său, senatorul PNL Eugenm Pîrvulescu a precizat că “acești oameni care sunt prezenți astăzi, aici, lucrează o bună parte din pământul județului. Ei muncesc pământul, aduc plus valoare, produc grâne pentru județ și România sau pentru export. Îmi doresc ca după 27 dseptembrie, să ne aplecăm mai mult asupra problemelor cu care se confruntă. Au nevoie de ajutor, de sprijin, și vor ca instituțiile statului să fie alături de ei. Ne dorim ca experiența dumneavoastră, domnule ministru, să se răsfrângă aspura fermierilor din Teleorman. Toate programele adoptate de către Guvernul Orban în sprijinul fermierilor, legumicultorilor, crescătorilor de animale sunt excepțioanle”.

Directorul APIA, Mihai Morar a afirmat că, în actuala campanie agricolă, peste 95 de milioane de euro au reprezentat subvențiile venite în județul Teleorman iar începând cu data de 2 decembrie se vor face și plățile finale. Adrian Pintea, director general AFIR a spus că trebuie găsite soluții pentru a diversifica activitatea agricolă iar la nivelul instituției pe care o conduce se face tot posibilul pentru simplificarea “ghidurilor”, astfel încât fermierii să înțeleagă mai ușor to ceea ce au de făcut.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole