Multe persoane asociază ziua de marți, numărul 13 și pisica neagră cu ghinionul! Noi credem că „ghinionul” poate fi prevenit!
Cele mai multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă vă informați la timp și să știți cum să acționați corect! Este pentru binele dumneavoastră și al familiei dacă identificați potențialele pericole, vă însușiți și aplicați măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență.
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Informării Preventive – MARȚI 13, respectiv Ziua Internațională a Reducerii Riscurilor la Dezastre, ambele marcate în data de 13 octombrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D.Ghica” al judeţului Teleorman organizează o serie de activităţi ce se vor desfășura sub sloganul „ACASĂ ÎN SIGURANȚĂ!”.
Pornind de la ideea că un om informat știe să acționeze în situații de urgență, în urmă cu nouă ani, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi 13, marchează „Ziua Informării Preventive”. Desfășurată sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, campania are drept scop conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice diferitelor tipuri de situaţii de urgenţă.
În acest an „Ziua Informării Preventive” coincide cu „Ziua Internațională pentru Reducerea Dezastrelor” și vor fi marcate și la nivelul județului Teleorman prin activități preventive, desfășurate cu respectarea măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, după cum urmează:
– afișarea în locuri publice a măsurilor de prevenire și moduri de comportare în cazul producerii unor dezastre naturale și incendii;
– distribuirea de broșuri, afișe și flyere referitoare la riscurile care decurg din exploatarea sistemelor de încălzire cu defecţiuni, fără asigurarea supravegherii sau din suprasolicitarea instalaţiilor şi aparatelor electrice;
– diseminarea mesajului preventiv orientat, în principal, pe măsurile stabilite pentru prevenirea epidemiei cu SARS – CoV – 2 și secundar pe tipurile de risc, incendii, cutremure prin distribuirea de materiale suport (afișe, flyere) la sediile primăriilor și a centrelor comerciale și spații publice, cu sprijinul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și a operatorilor economici.
De asemenea, prin intermediul spoturilor video și audio din cadrul campaniilor „RISC-Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Siguranța NU e un joc de noroc!”, „Nu tremur la cutremur!”, „Scăpări de gaze”, „Nu încărca butelia la stația GPL!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău!”, difuzate zilnic pe toate rețelele de social-media și posturile locale de radio și televiziune, pompierii readuc în atenția teleormănenilor regulile de prevenire și modalitățile de răspuns în cazul unor situații de urgență.
Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători!
47 de evenimente în 24 de ore
Echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingeriiincendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordareaprimului ajutor calificat celor aflați în dificultate, au participat în ultimele 24 de ore la un număr de 47 de evenimente, astfel:
✅ 29 de misiuni ale echipajelor SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
✅ 2 accidente rutiere, unul pe raza localității Plopii Slăvitești, în jurul orei 11.54, cu două autoturisme implicate și o victimă, neîncarcerată, conștientă și cooperantă, iar celălalt pe DJ506, la ora 19.27, între un autoturism și un atelaj hipo, cu două victime politraumatizate, conștiente și cooperante, neîncarcerate. Toate cele trei persoane rănite au fost preluate de echipajele medicale și transportate la unitățile de primiri urgențe pentru îngrijiri de specialitate. Pompierii au acționat în abele situații atât pentru acordarea primului ajutor calificat, cât și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.
✅ 6 transporturi de persoane confirmate/suspecte COVID 19 către unitățile spitalicești;
✅ 7 misiuni de decontaminare ale autospecialelor de intervenție folosite la transportul persoanelor confirmate cu noul coronavirus;
✅ 2 activități de informare a populației cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19;
✅ o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință pentru a facilita intyervenția echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate.
Acțiuni de prevenire a răspândirii COVID – 19
Principalele instituții cu atribuții de control pe linia prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu noul coronavirus au continuat verificările cu privire la modul de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV 2 în locurile cu aglomerări de persoane.
În cursul zilei de ieri, pompierii militari teleormăneni și reprezentanții IPJ, IJJ, DSP și ITM au efectuat controale în cadrul a 25 de operatori economici din județ și au verificat 68 de persoane privind modul de respectare a măsurilor de protecție individuală. Pentru nepurtarea măștii de protecție în mod necorespunzător în spațiile aglomerate ori a distanței de siguranță, pompierii au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale.
Adresăm rugămintea cetățenilor să aibă un comportament responsabil la nivel individual prin respectarea următoarelor măsuri de prevenție:
- purtarea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. Masca trebuie purtată astfel încât atât nasul cât și gura să fie acoperite;
- igienizarea frecventă a mâinilor după contactul cu mediul extern și evitarea ducerii mâinilor la nas, gură și ochi fără spălare/dezinfectare în prealabil;
- evitarea locurilor aglomerate și păstrarea distanței de minim 2 metri față de persoanele din jurul nostru.
Acțiunile de control privind respectarea măsurilor de protecție adecvată împotriva virusului vor continua zilnic, principalul scop fiind acela de creștere a gradului de siguranță a cetățenilor.
Compartimentul Informare și Relații Publice
Mr. Dragomir Adrian Gelu