11.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, aprilie 23, 2024

CAS Teleorman: Certificatele de concediu medical pentru carantină sau izolare

Sănătate

Pentru aplicarea în mod unitar a prevederilor legale privind eliberarea de către direcțiile de sănătate publică a deciziilor de carantină sau izolare, precum și eliberarea de către medicii curanți a certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare de care beneficiază persoanele asigurate în conformitate cu prevederile actuale, se procedează astfel:
I. Eliberarea deciziilor pentru izolare sau carantină de către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București

  1. Deciziile de izolare sunt întocmite de către direcțiile de sănătate publică județe, respectiv a municipiului București și trebuie transmise medicului curant numai în situația în care persoanele infectate cu virusul SarsCov2 refuză izolarea, chiar dacă din aplicația informatică CoronaForms se generează automat deciziile de izolare, acestea sunt obligatorii numai pentru situațiile menționate.
  2. Deciziile de carantină sunt întocmite de către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și trebuie transmise medicului curant în vederea eliberării certificatelor de concediu medical persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura carantinării ca urmare a faptului că: au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană infectată cu virusul SarsCov2, confirmată prin testare prin metoda RT-PCR sau teste rapide de detecție SarsCov2; au sosit din țări și/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, țări și/sau zone stabilite de către INSP în condițiile legii; prezentau semne și simptome sugestive specifice conform definiției de caz, dar în urma investigațiilor paraclinice specifice, nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă.
    II. Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare de care beneficiază persoanele asigurate
    A. Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru carantină
    Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, respectiv de medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București potrivit Ordinului ministrului sănătății nr. 1.309/2020, persoanelor asigurate aflate în următoarele situații: au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană infectată cu virusul SarsCov2, confirmată prin testare prin metoda RT-PCR sau teste rapide de detecție SarsCov2; au sosit din țări și/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, țări și/sau zone stabilite de către INSP în condițiile legii; prezentau semne și simptome sugestive specifice conform definiției de caz, dar în urma investigațiilor paraclinice specifice, nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă.
    Certificatele de concediu medical pentru carantină se completează înscriindu-se codul de indemnizație 07, cod diagnostic 994, indifernt de locul unde a fost instituită măsura carantinei.
    B. Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru izolare
    B1. Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SarsCov2, pentru care s-a instituit măsura izolării, potrivit legii, în unități sanitare sau într-o locație alternativă atașată unei unități sanitare certificatul medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau locația altetnativă atașată acesteia, atât pentru perioada internării, cât și pentru perioada externării, după caz, cu înscrierea codului de indemnizație corespunzător.
    La externare, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicul curant din unitatea sanitară sau din locația alternativă atașată acesteia, după cum urmează:
    a. În situația în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau în locația declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeași afecțiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul telemedicină sau prin consultații medicale la distanță, iar în certificatul de concediu medical se va înscrie codul de indemnizație 51 cu înscrierea numărului corespunzător bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea, 24, respectiv 64, pentru „alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
    b. În situația în care, la externarea din spital, dacă este necesară în continuare izolarea pacientului la domiciliu, pe perioada stării de contagiozitate stabilită conform datelor științifice existente, în certificatul de concediu medical se va înscrie codul de indemnizație 51 cu înscrierea numărului corespunzător bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea, 24, respectiv 64, pentru „alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
    c. În situația în care, la externarea din spital, medicul considetă pacientul vindecat din punct de vedere al bolii infectocontagioase, dar acesta nu își poate relua activitatea (pacienții care prezintă sechele post-COVID-19), în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizație 01 cu păstrarea codului de diagnostic 64, pentru „alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
    Medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru situația de la punctul c, iar în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizație 01, cu păstrarea codului de diagnostic 64, pentru „alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
    B2. Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SarsCov2, pentru care s-a dispus măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidență și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcție de evoluția bolii și durata monitorizării.
    În situația în care starea de sănătate a pacientului nu permite reluarea activității (pacienții care prezintă sechele post-COVID-19), se va elibera concediu medical, iar în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizație 01, cu păstrarea codului de diagnostic 64, pentru „alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
    Începând cu data de 30 octombrie 2020, certificatele de concediu medical de care beneficiază persoanele adigurate pentru care s-a impus măsura izolării, indiferent de locul în care a fost instituită, se eliberează pe codul de indemnizație 51 și poziția 24 din listă.
- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole