12 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

„Zărezanul” sau „Gurbanul Viilor” – Obicei străvechi sărbatorit astăzi doar în Teleorman

Sănătate

Astăzi, în tradiția populară sărbătorim Gurbanul sau Zărezanul. Fotografia reprezintă un grup de bărbați din Alexandria la această sărbătoare, la 1 februarie 1980, fotografiați în zona plaiului de vii a orașului numită Ruscă.
Gurbanul, obicei legat de cultura viței de vie, are loc în fiecare an la 1 februarie, fiind un obicei care are loc în zona Teleormanului. La această manifestare bahică ia parte tot satul indiferent de starea vremii. În zorii zilei, bărbații împodobiți cu corzi de viță, se pregătesc cu mâncare și tiugi sau damigene pline cu vin și se urcă în sănii dacă este zăpadă, pornind către vii. Caii sunt împodobiți și ei cu viță de vie și zurgălăi așa încât atmosfera devine și mai sărbătorească. Când ajung la vii preotul face o slujbă pentru ca via să dea roade bune, apoi se fac focuri în jurul cărora au loc petrecerile. Înainte de a începe petrecerea, după slujba preotului, fiecare merge la via sa și dezgroapă sticla cu vin pusă în pământ de cu toamnă pentru această ocazie, stropește via și taie câteva joarde pe care oamenii și le pun pe piept în diagonală. Apoi continuă petrecerea până se lasă seara.

In haine preotesti, medicul Calin Carmaciu.
In recital: solistii Ansamblului „Burnasul” din Alexandria, regretatul solist Alexandru Dachin, Viorel Vasile, Viorica Mira, Florin Ologeanu si dansatorii Ansamblului „Burnasul” din Alexandria
- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole