Cu siguranță, ceea ce nu s-a văzut astăzi la intervenția derulată de pompierii militari alexăndrineni pentru stingerea incendiului izbucnit la nivelul unei garsoniere situată la etajul IV al unui bloc de locuință, de pe strada Dunării, din municipiul Alexandria, a fost 𝒆𝒇𝒐𝒓𝒕𝒖𝒍, 𝒅𝒆𝒕𝒆𝒓𝒎𝒊𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂 𝐬̦𝐢 𝒄𝒖𝒓𝒂𝒋𝒖𝒍 𝒔𝒂𝒍𝒗𝒂𝒕𝒐𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓.
Ajunși în cel mai scurt timp posibil la fața locului, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o descarcerare și o ambulanță SMURD, pompierii au efectuat rapid recunoașterea, așa cum scrie la carte, și au constatat că doar o parte dintre locatarii de pe acea scară de locuit se autoevacuaseră, printre care și un minor de 13 ani, intoxicat ușor cu fum, existând riscul ca alte persoane să fi rămas blocate în locuințe.
Lupta cu secundele abia începuse, iar degajările mari de fum puteau pune în pericol locatarii rămași în apartamente, dar și ca incendiul să se extindă la încăperile alăturate. Accesul autospecialei de intervenție și salvare de la înălțime în zonă, pentru a derula eficient intervenția, era îngreunat de copacii din jurul blocului, precum și de alte construcții.
Cea mai eficientă, dar nu neapărat facilă, cale de a salva oamenii și a stinge incendiul în limitele găsite a fost pătrunderea salvatorilor pe casa scării, spargerea ușii de acces în locuința în care se manifesta focul cu accesoriile de pe autospeciala de descarcerare și lichidarea flăcărilor cu mijloacele din dotare.
Intervenția s-a derulat permanent pe trei planuri: salvarea persoanelor rămase blocate în apartamente, care își puteau pierde viața din cauza intoxicației cu fum, stingerea propriu-zisă a incendiului prin pătrunderea din interiorul scării și acționarea din exteriorul blocului, cu ajutorul autoscării.
Rezultatul intervenției: 4 persoane, cu vârste cuprinse între 28 și 82 de ani, au fost salvate. Minorul, cu intoxicație ușoară, a fost preluat de echipajul SMURD, a primit primul ajutor calificat și a fost transportat la spital pentru investigații medicale amănunțite și îngrijiri de specialitate.
În locuința incendiată, în care nu a fost găsită nicio persoană, flăcările cuprinseseră întregul mobilier, aparatura electrocasnică și mai multe materiale textile. O butelie, ce putea exploda din cauza temperaturii ridicate din interior, a fost evacuată la timp de pompieri. Incendiul a fost stins în totalitate în mai puțin de 30 de minute.
Efortul, curajul și determinarea acestor salvatori au făcut astăzi diferența, cu toate că din exterior lucrurile au fost prezentate/văzute altfel, dar în interior, fumul dens, degajările mari de temperatură și lupta contracronometru au făcut ca aceste calități, specifice pompierilor, să își spună cuvântul.
Cea mai mare bucurie a acestor oameni după fiecare intervenție este atunci când știu că au reușit să salveze pe toată lumea, pentru că viața este cel mai de preț dar al nostru, al tuturor. Și astăzi, ei au reușit să-i salveze pe toți!