9.3 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 27, 2024

Autoritățile sunt în alertă pentru gestionarea unor eventuale situații de urgență – Comunicat de Presă

Sănătate

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări meteo de tip COD GALBEN, una pentru perioada 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 18:00, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori temporar viscolite și polei, iar cealaltă pentru perioada 11 februarie, ora 12:00 – 15 februarie, ora 10:00, prin care se anunță o răcire accentuată în toate regiunile, cu temperaturi ce pot atinge în zona noastră chiar și – 18 grade.

În acest context, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman s-au luat măsuri de verificare a tehnicii de intervenție și pre-alarmarea personalului din turele libere în vederea asigurării rezervei de personal care să completeze, la nevoie, echipajele de intervenție.

Totodată, avertizările au fost transmise către membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman, respectiv către comitetele locale pentru situații de urgență de la nivelul județului în vederea dispunerii măsurilor preventive și avertizării operative a populației în eventualitatea apariției unor situații de urgență.

Evoluția fenomenelor meteorologice este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Județean din cadrul I.S.U. Teleorman, echipajele de pompieri fiind pregătite să intervină în sprijinul autorităților publice locale și populației din zonele posibil a fi afectate pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte negative.

De asemenea, drumarii județului au pregătit mijloacele de deszăpezire și stocurile de materiale antiderapante, astfel încât să fie asigurată intervenția operativă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.

Secția Drumuri Naționale are pregătite pentru cele 7 drumuri naționale care tranzitează județul nostru 60 de mijloace de deszăpezire, deservite de 70 de persoane, în 8 baze dispuse în localitățile Alexandria, Roșiorii de Vede, Dobrotești, Drăgănești, Zimnicea, Crângu, Turnu Măgurele și Piatra, iar stocurile de materiale antiderapante sunt de aproape 2004 t de sare și 1028 t de nisip.

În ceea ce privește drumurile județene, prin intermediul Consiliului Județean Teleorman sunt pregătite 5 baze de deszăpezire, în Alexandria, Turnu Măgurele, Videle, Roșiorii de Vede și Olteni, cu un număr de aproximativ 50 de persoane, 30 de utilaje, cca. 322 t de sare și 832 de t de nisip.

În vederea protejării/salvării oamenilor și a bunurilor materiale ale acestora, la nivelul județului Teleorman s-au mai luat următoarele măsuri:

– punerea în aplicare a Planului de măsuri pentru sezonul de iarnă 2020-2021;

– implicarea  tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției populației (servicii de ambulanță, jandarmerie, poliție, poliție locală și ISU –SMURD) în activitățile de preluare și transport persoane fără adăpost, la centrele/spațiile amenajate în acest scop;

– instituirea serviciului de permanență la sediul primăriei, în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice;

– urmărirea evoluţiei fenomenelor meteorologice la nivelul localităţilor, pentru a putea interveni în timp util la apariţia unor eventuale situaţii de urgenţă;

–  menţinerea unei legături permanente cu operatorii de distribuţie a energiei electrice pentru ca echipele de intervenţie să acţioneze operativ în cazul producerii de avarii la reţelele electrice;

– anunțarea și averizarea populației, precum și luarea de măsuri de prevenire și acțiune pentru protecția populației și evitarea/limitarea eventualelor pagube materiale;

– patrularea, identificarea, preluarea și transportul persoanelor fără adăpost în spațiile special amenajate;

– identificarea persoanelor care locuiesc în spații fără încălzire și cazarea acestora în spații cu microclimat corespunzător;

– asigurarea condițiilor de cazare și hrănire a persoanelor, în eventualitatea blocării lor în trafic și a celor cu probleme deosebite;

– participarea la acţiunile de deszăpezire, cu echipele, utilajele şi echipamentele aflate la dispoziţia/în dotarea UAT -urilor;

– pregătirea la nivelul unităților administrative a 1-2 mijloace de tractare (tractoare agricole, buldoexcavatoare, utilaje, etc.) cu capacitatea de trecere mărită, care la nevoie să poată acționa pentru salvarea persoanelor rămase înzăpezite în autovehicule.

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile. De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă. 

Comunicarea la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman va fi realizată pe principiul „vocii unice”, persoana desemnată fiind mr. Dragomir Adrian Gelu, cu următoarele date de contact: tel. fix. 0247/311113, mobil 0748138808, e-mail: isu.teleorman@yahoo.com. Comunicatele de presă, buletinele informative sau alte informări cu privire la evoluția situațiilor de urgență se vor remite, de regulă, la orele 09.30 și 14.30 sau ori de câte ori situația din teren o impune.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole