Cu aceasta convingere-solicitare si-a inceput motiunea de sustinere pentru functia de presedinte Diaconescu, la Congresul PMP de la Sinaia. Fostul ministru a fost singurul candidat pentru functia de presedinte al partidului, functie ramasa vacanta in urma demisiei lui Eugen Tomac, demisie venita in urma rezultatului slab inregistrat de PMP la alegerile parlamentare. Dupa cum se stie, aceasta formatiune, nu a atins pragul intrarii in parlament.
La Congresul desfasurat la Sinaia, au participat 561 de delegati, dintre care 550 i-au dat vot de incredere lui Cristian Diaconescu.
Noul presedinte PMP si-a exprimat dorinta de a semna parteneriate cu partidele conservatoare europene si le-a vorbit delegatilor despre scena politica romaneasca actuala:” Ma pun chezas ca ce vedeti acum pe scena politica romaneasca nu va mai arata asa pana la toamna”, a declarat Diaconescu.
Cat privesc revenirile in partid, este de punctat reintoarcerea fostului ministru PDL al Finantelor, din guvernul Boc, Gheorghe Ialomitianu, trecut in ultima vreme pe la ALDE, partid din partea caruia a si candidat la locale ca primar de Brasov, dupa demisia sa din PNL, in urma conflictului cu conducerea liberala de la Brasov. Plecand de la acest asoect, ne intrebam: odata cu preluarea partidului de Cristian Diaconescu, vor reveni sau veni, dupa caz, in PMP alti fosti lideri importanti din PDL care nu se mai regasesc in gratiile liberalilor, cum este cazul lui Cezar Preda, spre exemplu?…
Vom trai si vom vedea.
Cine este Cristian Diaconescu?!…
Noul presedinte PMP si-a inceput cariera politica din pozitia de diplomat in partide de stanga, pana in anul 2013. A fost ministru al Justitiei si Externelor in guvernarea PSD, iar pe linie de partid a fost vicepresedinte. In timpul guvernarii Boc din 2009, a fos printre primii ministrii social-democrati care si-a depus demisia din functia de ministru, ca protest, impreuna cu colegii sai de alianta PSD-UNPR, din guvern, in urma remanierii venita din partea premierului Boc, a viceprim-ministrului Dan Nica (PSD), din functia de ministru de interne.
La Congresul PSD din 2010, Diaconescu a candidat in tandem la conducerea partidului cu presedintele Mircea Geoana. Cand a vazut ca delegatii prezenti la Congres ii trag „presul de sub picioare” lui Geoana si il aleg pe Ponta, Diaconnescu a candidat si el la functia de presedinte. A pierdut in fata lui Ponta lamentabil si a parasit „corabia” PSD si a devenit presedinte de onoare al UNPR, pozitie din care a demisionat in urma deciziei UNPR de a se alia cu PSD. In 2013, renunta de finctia de senator si trece pe „dreapta” politica, devenind consilier al presedintelui Traian Basescu. A fost momentul cand Diaconescu a schimbat doctrina si convingerile, inscriindu-se in partidul fostului presedinte.
Interesanta este declaratia lui, privind momentul Congresul PSD din 2010:” Daca ramanea Mircea Geoana presedinte, nu aveam motive sa plec din PSD nici pana astazi” No comment.
In fine, PMP are un nou presedinte care preia a treia forta politica de dreapta din Romania, dupa numarul de alesi locali obtinuti in toamna anului trecut. Convingerea lui Cristian Diaconescu este de a reseta acest partid, un partid de lider, Traian Basescu. Daca va reusi sau nu, ramane de vazut si consemnat.