10.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

Declarație politică – Teste, nu școli închise !

Sănătate

Stimați colegi, cred că sunteți la fel de conștienți ca și mine de riscurile cu care se confruntă actualmente învățământul românesc, în condițiile în care riscurile de ordin educațional sunt dublate de riscurile de ordin epidemiologic.

            După ce structura anului școlar a fost măcelărită de barda unor decidenți care nu ne-au făcut să înțelegem de ce a trebuit să aibă loc acest joc de-a on-line/off-line/vacanță pentru unii/cursuri pentru alții, sistemul de îmvățământ românesc continuă să fie un teren al pasării responsabilității de la Educație la Sănătate, de la Sănătate la Administrația locală.

            În curând se termină și vacanța forțată, întreruperea școlii timp de o lună fiind nu numai, ilogică dar și în defavoarea copiilor.  Sunt sute de mii de copii în sate, în orașe mici unde nu sunt probleme legate de pericolul pandemiei, și totuși ei au intrat forțat într-o vacanță nejustificată. Recuperarea pierderilor masive de învățare produse anul acesta cât și anul trecut nu este favorizată astfel, singurele favorizate de această decizie au fost, eventual, autoritățile, pentru a se deresponsabiliza de sarcinile și deciziile pe care în mod normal ar fi trebuit să le ia.

Realitatea ne arată că:

  • Procesul de învățare trebuie să se desfășoare față în față, pentru o mai mare eficiență a actului educațional;
  • Profesorii își asumă riscuri imense când intră într-o clasă în care elevii netestați  reprezintă potențial de infectare n plus;
  • Este nevoie stringentă de testare a elevilor, zilnic (dacă nu, măcar săptămânal), la intrarea în școli, pentru a împiedica dezvoltarea unor focare, fie în mediul școlar, fie în mediul familial;
  • Conform datelor statistice și a declarațiilor Ministerului Sănătății, s-a înregistrat un număr alarmant de cazuri de Covid în rândul copiilor, dintre care mulți au ajuns la ATI, lucru care ar fi putut fi împiedicat prin testare masivă, prin izolarea cazurilor confirmate și prin intervenția medicală încă de la debutul bolii.

În ciuda acestor realități, cele două ministere nu reușesc să adopte o soluție comună și care să aibă ca prioritate siguranța elevilor și a profesorilor și își aruncă responsabilitatea unul în curtea celuilalt. Responsabilitatea asumată de Prim-ministrul  României de a conduce, chiar și interimar, Ministerul Sănătății după demiterea lui Vlad Voiculescu, ne îndreptățește să cerem redeschiderea școlilor în condiții de siguranță atât pentru elevi cât și pentru dascăli.

Este în stare Guvernul Cîţu să vaccineze şi să asigure testarea rapidă a dascălilor şi a copiilor, astfel încât să existe o minimă siguranţă în şcoli ?

Ministrul Educației ne spune că nivelul vaccinării în sistem ”stagnează și creșterile sunt mici” și că ”suntem la 43% angajați din preuniversitar și universitar vaccinați, 50% din perspectiva cadrelor didactice vaccinate, 43% cei care intră în contact direct cu elevii și studenții”.

Tot Ministrul Educației ne vorbește despre teste noninvazive, care nu necesită personal medical pentru administrare. Domnia sa spune că acestea pot fi chiar autoadministrate, accentuând, în același timp, că nu e în competența Ministerului Educației să avizese și să achiziționeze testele în cauză. Pe de altă parte, un alt oficial al ministerului, secretarul de stat, Sorin Ion, ne avertizează că lipsa personalului medical este una generală, nu doar în sistemul de educație, „ceea ce face aproape imposibilă activitatea de testare a elevilor. În acest moment, în țară sunt distribuite peste 1 milion de teste rapide, utilizate in proportie de 2-3%, una din cauze fiind lipsa personalului medical. Aceasta înseamnă că în viitorul apropiat, statul român ar trebui să ia măsuri în acest sens și fiecare unitate școlară să știe cărui medic și asistent medical i se poate adresa”.

De acord, domnilor miniștri, fiți responsabili și capabili să luați toate măsurile necesare pentru școli sigure.

Deocamdată, elevii acestei țări și părinții acestora nu primesc de la dumneavoastră decât declarații și o campanie „Vaccinare și testare pentru învățare”, regăsită în teren doar la nivel de broșură, deși examenele naționale se apropie iar viitorul copiilor noștri depinde de o coaliție preocupată azi mai mult de luptele interne pentru supraviețuire politică decât de viitorul țării.

21 aprilie 2021

Deputat,

Florin Piper-Savu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole