20.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, mai 7, 2024

29 Aprilie – ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI

Sănătate

Anul acesta, se aniversează 31 de ani de la reînființarea, în anul 1990, a Asociației Naționale a Veteranilor de Război din MApN, de către generalul de armată (în retragere) Marin Dragnea, iar la 29 Aprilie se împlinesc 119 ani de la oficializarea calității de veteran de război, instituită prin Înaltul Decret Regal, semnat de regele Carol I, la 29 Aprilie 1902, în care la art.2 se menționa: ,,Pentru ca fiecărui ostaș veteran să i se asigure liniștea și ocupațiunea pentru restul de viață, i se vor pune la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generațiile viitoare „.
În ianuarie 1990, s-a constituit A.N.V.R. a MApN, în frunte cu președintele ales, Gl.a.(rtg.) Marin-Badea DRAGNEA, cel care a fost reales și a deținut această funcție, până la data de 13 februarie 2020, când a trecut la cele veșnice, la vârsta de 97 de ani…(domnia sa, fiind teleormănean la origine, născut în com. Siliștea Gumești, un militar desăvârșit și un bun profesionist, plecând de la copil de trupă și parcurgând toate etapele ierarhiei militare, ajungând la gradul de general cu patru stele, un om extraordinar, un prieten și camarad de nădejde, primind numeroase distincții și decorații militare, dar și civile, la nivel național cât și internațional, fiind desemnat ,,Cetățean de onoare” al municipiului Alexandria).
Drept recunoștință, Guvernul României, prin H.G. nr. 1222 din 10 octombrie 2007, a instituit
ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI, aniversată ca sărbătoare națională în ziua de 29 Aprilie.
Veteranii și invalizii de război, sunt legende vii ale faptelor de eroism și jertfă ale oștirii române. Ei poartă, cu demnitate, trupurile lor ciuruite de gloanțe și schije. Și-au făcut, în cel mai plin sens al noțiunii, datoria față de țară.
Sentimentele de stimă, prețuire și recunoștință ale întregii societăți, nu vor acoperi, niciodată, omagiul ce-l binemerită de la națiunea română. Totdeauna, veteranii de război au fost prezenți, și destul de activi și vocali, în viața oștirii și a societății românești.
Cuvântul lor, este ascultat cu interes, atenție și respect, iar părerile și propunerile lor – uneori îndrăznețe și tranșante, sunt adesea aprobate cu entuziasm. De aceea, desfășurarea aniversărilor sărbătorilor naționale sau a evenimentelor publice – sociale, patriotice și militare, sunt de neconceput, fără invitarea și prezența lor – celor mai vârstnici ostași ai țării, chiar dacă numărul lor este de la an la an, tot mai mic…
În prezent, în România mai trăiesc doar peste 6.000 de veterani de război, circa 90 de invalizi de război și circa 300 de văduve de veterani, iar dintre aceștia, la nivelul județului Teleorman se regăsesc 86 veterani de război, 1 invalid de război, 6 văduve de război și 792 de văduve de veterani de război.
,,Ție, brav veteran, supraviețuitor al războiului, ți se cuvin respectul și recunoștința întregii națiuni române. Tu ești istoria vie a țării, simbol al actelor de eroism ale oștirii române. (…) Să fii binecuvântat pentru exemplul tău de demnitate, devotament și vitejie. Reazem de nădejde al urmașilor în lupta lor pentru eternitatea României!”(Gl.a.rtg. Marin Dragnea).

Acum, la ceas aniversar, se cuvine să aducem un pios omagiu tuturor ostașilor și eroilor rămași pe câmpurile de luptă, pe pământ românesc sau pe alte meleaguri, precum și bravilor veterani de război, care între timp s-au stins, trecând în mod discret în pantheonul celor veșnici, la nemurire.
Iar veteranilor, invalizilor, văduvelor și urmașilor veteranilor de război teleormăneni, în special, în aceste momente dificile pentru noi toți, din partea rezerviștilor militari teleormăneni uniți, le transmit cele mai alese gânduri de recunoștință și aleasă prețuire, însoțite de calde urări de sănătate și viață lungă și liniștită alături de cei dragi.
      
LA  MULȚI  ANI !

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole