13.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 20, 2024

Declarație de presă – PNL, încă o promisiune electorală imposibil de onorat: Operațiunea „marea racordare gratuită” la rețeaua de gaze naturale a sfârșit înainte să înceapă! Va rămâne doar un proiect în eter, ca multe altele

Sănătate

Comisia Europeană nu și-a dat acordul pentru proiectul Dezvoltarea infrastructurii de gaz naturale în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi, în valoare de 600 de milioane de euro, privind conectarea unor localități la gaze naturale. Motivul: are mari rezerve că proiectul poate fi realizat în România și nu dorește să îl finanțeze! Cei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-au dus la Bruxelles cu temele nefăcute, nu au știut să explice și să convingă, nefiind specialiști, după cum le zice ministrul Virgil Popescu, pus de partid și Guvern să dreagă busuiocul.

Misiune neîndeplinită, proiectul este un eșec! Liberalii se declară nemulțumiți de negocierile purtate la Bruxelles, șeful de partid Ludovic Orban fiind primul care a anunțat refuzul Comisiei Europene. Ce face ministrul Virgil Popescu, proiectul fiind în ograda lui? Turul televiziunilor în ultimele zile, lansându-se într-o amplă campanie de PR, în încercarea de a convinge astfel audiența că partidul de guvernământ își va ține promisiunea în privința conectării la gaze a sute de localități din România. De fapt, face ce știe el mai bine: vorbește mult și explică prost! Dincolo de promisiuni și vorbe-n vânt, prestația ministrului este însă doar de imagine, că explicațiile cu privire la proiectul promis de PNL românilor nu sunt deloc convingătoare.

Ce se dorește să se facă până în 2026 cu bani de la UE: noi rețele de distribuție prin care să circule un mix 10 – 15% hidrogen, cu gaz natural. Virgil Popescu visează ca România să avanseze de la conceptul de rețele inteligente la cele care folosesc un mix de gaz natural şi gaze verzi, hidrogen sau alt tip de gaz verde, pentru că acesta este viitorul: hidrogen în amestec cu gazul natural. De fapt, doar așa se poate obține finanțare de la UE!

Cum ne asigurăm că România va putea produce hidrogen pentru noi rețele de distribuție a gazelor în 2026?, a fost una dintre întrebările Comisiei Europene. Iată ce a explicat, la TV, Virgil Popescu: „În primul rând, aceste rețele trebuie să fie insule independente, să nu aibă legătură cu rețelele celelalte de distribuție a gazelor naturale, să fie în zone mai puțin dezvoltate unde nu sunt rețele deja. Și intră direct amestecul de hidrogen în gazul natural după ce vine gazul din Transgaz… O să facem aceste rețele și să le arătăm că avem inclusiv capacitatea de a produce hidrogen și a injecta în amestec acel hidrogen după stația de măsură şi reglaj a Transgazului”. Așa prezintă situația un ministru care nu cred că înțelege sau nu este conștient ce înseamnă să introduci hidrogen în rețeaua de gaze. No comment!

Am consultat specialiști în domeniu pentru a afla dacă un astfel de proiect este realizabil în 5 ani în România. Răspunsul a fost: NU. Nu este fezabil la acest moment și implică costuri uriașe cu extinderea rețelelor de gaze, care se vor regăsi în facturile românilor. Iar să introduci un 10% hidrogen în conductele de oțel existente este un mare risc. Apoi, este complicat să depozitezi, să transporți hidrogenul, procese ce implică, de asemenea, costuri mari. Practic, proiectul trebuie să demonstreze că este fezabilă adăugarea de hidrogen în rețelele de gaze naturale și în ce proporție să se facă, ca să nu existe riscuri.

Dacă ministrul n-a reușit să se facă înțeles în privința realizării și eficienței proiectului, nu-i bai! Până merge la Bruxelles mai diversifică discursul, mai dă câteva interviuri… În schimb, Virgil Popescu este foarte sigur pe cifre/calcule: „De 600 de milioane euro se pot face o medie de 4.000 km rețea. Știm cam câte gospodării se pot conecta ca să fie eficient pe un km – în jur de 40. Dacă sunt mai multe, mai bine. Deci știm că de 600 de milioane putem conecta 160.000 de gospodării”. Nu pot să nu-l întreb pe dl ministru: În câți ani se vor realiza 4.000 de km de rețea? Că știm cu toții cum se mișcă astfel de investiții în România…

După cum explică ministrul Popescu pe la TV, mai e mult de lucru la proiect dacă se vrea finanțare europeană și bine ar fi să se apeleze la specialiști. Nu de alta, dar să nu ne facem de râs și mai mult în fața Comisiei Europene, că suntem maeștri în a rata oportunități!

Între timp, Virgil Popescu, prin declarațiile lui, nu face decât să înflorească piața de proiecte pe hârtie, care nu vor vedea vreodată lumina zilei. Să nu mai spunem că România are nevoie urgentă de o strategie pentru hidrogen, la care cică se lucrează la Ministerul Energiei. Doar în baza acesteia, poți să vii cu proiecte pe hidrogen fezabile.

Mădălin BORȘ – vicepreședinte PSD Teleorman

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole