16.3 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, aprilie 16, 2024

Economia care ”duduie” – Declarație politică

Sănătate

Stimați colegi,

Premierul dreptei unite, în vreme ce mii de companii se închid, ne anunţă că economia românească şi-a revenit din trauma pandemiei și ”duduie”, deși România a ajuns să fie singurul stat membru din U.E. fără o politică industrială activă, fără o strategie de încurajare a capitalului autohton și a domeniilor din economie cu un grad mare de competitivitate.

Economia duduie doar în mintea premierului și a membrilor coaliției, exaltați de prognoza FMI, dar fără a avea o justificare. Investițiile Guvernului duc la importuri masive, fapt care va dezechilibra grav balanța comercială și va duce la creștere gradului de îndatorare a țării.

România a împrumutat 15,66 miliarde de euro în 2020, conform datelor oficiale ale Băncii Naţionale, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1000 euro pe secundă, datoria publică a României a ajuns la finele lunii ianuarie 2021 la 503,6 miliarde de lei și o pondere de 47,8 % din PIB, depășind în premieră pragul de 500 miliarde de lei, conform datelor publicate de ministerul de Finanțe.

Nivelul datoriei a crescut într-un ritm accelerat guvernarea de dreapta amanetând viitorul României.

La finele lui 2019, România avea datorii de 373 miliarde lei, reprezentând 35,3 % din PIB, suma s-a majorat într-un singur an de guvernare de dreapta cu 125 miliarde de lei, România apropiindu-se acum de linia roșie de 50 % din PIB.

În realitate însă, cifrele de până acum nu arată niciun fel de creștere, poate doar a datoriei publice, a cursului euro, a numărului de șomeri și a prețurilor de consum. Agricultorii au fost lăsați să falimenteze, HORECA este în continuare blocată și, odată cu ea, toate industriile colaterale, iar salariile sunt înghețate în acest an, în condițiile în care peste 87% din veniturile românilor provin din salarii și prestații sociale (ajutoare și alocații). Programele de sprijin pentru firme pe care Guvernul le-a făcut nu funcționează sau funcționează parțial și cu foarte mare întârziere.

Pentru anul 2021, majoritatea analiștilor au anticipat deprecierea monedei naționale și în curând vom depăși pragul de 5 lei/euro deși PSD, la ieșirea de la guvernare  a lăsat cursul de 4,77 lei/euro.

Sub guvernarea de dreapta crește șomajul în România. În timp ce premierul Florin Cîțu se laudă că economia este pe drumul cel bun, la sfârşitul lunii februarie 2021, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,35%, mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,01pp şi mai mare cu 0,42 pp decât cea din luna februarie a anului 2020, în timp ce, la plecarea de la guvernare, PSD a lăsat o rată a șomajului de 2,98 % la sfârșitul lunii octombrie 2019.

Prețurile de consum sunt în trend ascendent, în luna martie 2021 comparativ cu aceeași lună a anului 2020, au crescut cu 3,1%; mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,37%, mărfurile alimentare cu 1,59%, iar serviciile cu 2,21%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Așa ”duduie” economia lui Cîțu și a partenerilor de guvernare pentru care singura preocupare nu este binele românilor ci interesele personale sau de grup.

5 mai 2021

Deputat,

Florin Piper-Savu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole