15.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

Adrian Gadea, președintele Consiliului Județean Teleorman: „Teleormanul își înnoiește haina de sărbatoare”

Sănătate

Dragi teleormăneni, peste câteva zile, Teleormanul își înnoiește haina de sărbătoare. Nu uitați că dragostea pentru locurile natale ne unește, în ciuda pandemiei actuale!
Consiliul Județean Teleorman a stabilit, printr-o hotărâre a CJT din anul 2019, ca data de 14 mai a fiecărui an să fie sărbătorită ca „Ziua județului Teleorman”. 14 mai 1441 fiind data primei atestări documentare cunoscute privind existența, sub această denumire, a județului Teleorman. Menționarea se află înscrisă în hrisovul domnitorului Vlad Dracul, care întăreşte mai multe ocini „Mănăstirii Glavacioc”, iar „în Teleorman, Mirceştii…”
Teleormanul, al cărui nume în limba cumană, turceasca veche, înseamnă „pădure nebună”, este printre singurele judeţe care prin nume poate demonstra vechimea „frăţiei” codrilor cu românii, sub a căror miraculoasă protecție se află din vremuri străvechi.
Istoricii relatează că în anii 75-74 î.e.n., proconsulul Macedoniei, C. Scribonius Curio ajunge cu armata sa la Dunăre, în faţa Telormanului, dar nu îndrazneşte să treacă fluviul. Mărturie stau scrierile istoricului antic Florus, care prezintă drept cauză a renunțării la incursiune „întunecimea codrilor” („Curio Dacia tenus venit, sed tenerebas saltuumm expavit”). A îndrăznit un alt general roman, Cornelius Fuscus, pe vremea împăratului Domiţian în anul 87, dar îndrăzneala i-a fost funestă. Armata lui Decebal l-a surprins în locuri primejdioase, în mijlocul pădurilor şi, în lupta care a avut loc, Fuscus a pierdut întreaga sa oaste, el însuşi căzând în mijlocul bătăliei.
Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, anul acesta, ziua de 14 Mai nu o putem sărbători prin organizarea unor evenimente cu public. De aceea, vă invităm, dragi teleormăneni, să promovați alături de noi, pe paginile de socializare, frumusețea locurilor natale, a tradițiilor și a portului popular, bogăția zestrei noastre culturale, creațiile artiștilor teleormăneni, poeți, scriitori, pictori, muzicieni, jurnaliști, sportivi, intelectuali și oameni de știință, personalități care v-au inspirat și impresionat.
Ce poate fi mai onorant decât punerea în valoare a spiritualității acestui colț de rai, brăzdat de apele Dunării, tărâm al codrilor seculari și al magnificilor bujori ai erei glaciare !
Fiți cei mai buni ambasadori ai Teleormanului! Împreună, putem pune într-o lumină frumoasă Teleormanul!

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole