16.3 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, aprilie 16, 2024

Jurnalul operativ al ISU Teleorman – 72 de misiuni în 72 de ore

Sănătate

În ultimele 72 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 72 de evenimente, după cum urmează:

56 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– 2 misiuni pentru deblocarea unor uși de acces în locuințe, pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la persoanele cu probleme de sănătate, în municipiul Alexandria și în orașul Zimnicea;

– 4 incendii, dintre care trei izbucnite în gospodăriile unor cetățeni din localitățile Beuca, Sericu și Zimnicea și unul la un autoturism din municipiul Roșiorii de Vede.

La Zimnicea, incendiul a fost anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 în jurul orei 04.10, la fața locului deplasându-se trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Focul, ce se manifesta la nivelul unei bucătării și al unui hol, cu afectarea acoperișului pe cca 100 mp și posibilitate de propagare la nivelul întregii locuințe, a fost localizat și lichidat în limitele găsite după aproximativ o oră și jumătate. Au fost distruse mai multe aparate electrocasnice, tavanele din lemn de la nivelul bucătăriei și holului, iar acoperișul casei, realizat din lemn și tablă a fost afectat pe aproximativ 100 mp. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 20000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 30000 de lei.

Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a locuinței.

În localitatea Sericu, un incendiu izbucnit la o locuință a fost observat și anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la ora 20.40. Ajunși la locul evenimentului cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, pompierii Detașamentului Videle au constatat faptul că incendiul se manifesta la acoperișul casei pe cca. 60 mp, la tavanele din lemn din două camere de locuit și la mai multe bunuri materiale din interior, cu posibilitatea distrugerii întregului imobil. Propietarul, de aproximativ 55 de ani, cu atac de panică, a primit primul ajutor calificat de la paramedicii SMURD, refuzând apoi transportarea la spital.

Incendiul a fost stins în limitele găsite, după aproximativ două ore, la fața locului fiind adusă și o autocisternă pentru alimentarea cu apă a mașinilor de intervenție. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de izbucnire, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs de la un aparat de gătit lăsat în funcțiune nesupravegheat.

La Beuca, pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Dobrotești au intervenit în această dimineață pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință. Intervenția rapidă a salvatorilor, cu o auttospecială de stingere a condus la limitarea pagubelor și salvarea casei de locuit. Valoarea bunurilor distruse, reprezentând un tavan din lemn, pe cca. 10 mp, a fost estimată la suma de 1000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 20000 de lei. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a locuinței.

În municipiul Roșiorii de Vede, în cursul după-amiezii de ieri,un autoturism ce se afla în tranzit a luat foc, fiind solicitată intervenția pompierilor militari. Incendiul, ce se manifesta la nivelul carenajului de la o roată, cu posibilitatea extinderii, a fost lichidat rapid, cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă și spumă. Pagubele au fost estimate la 100 de lei, iar valoarea bunurilor salvate la aproape 3000 de lei. Cauza acestui eveniment a fost efectul termic rezultat în urma frecării mecanice la nivelul sistemului de frânare rămas blocat.

RECOMANDĂRI

Pentru prevenirea unor evenimente asemănătoare, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– nu lăsați aparatele de gătit în funcțiune, nesupravegheate. După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul şi aragazul;

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

– nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

– nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

– nu lăsați nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator și altele asemenea;

– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Alte misiuni (sprijin SAJ, COVID19, transport materiale, ș.a.):

o intervenție în sprijinul echipajului medical al SAJ Teleorman,  pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate;

– 3 misiune de transport și prelevare probe COVID-19 împreună cu personalul SAJ Teleorman;

– 3 transporturi de persoane suspecte/confirmate COVID 19 către unitățile spitalicești din județ;

– 3 misiuni de decontaminare a autospecialelor utilizate în misiunile COVID 19.

Activități de control și informare preventivă

Inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 3 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la nivelul localității Saelele, aplicând pentru neregulile constatate un număr de 17 sancțiuni contravenționale. Pe timpul acestor misiuni, au fost efectuate 3 activități de instruire a personalului cu privire la modul de asigurare a primei intervenții și un exercițiu de stingere în cazul izbucnirii unui incendiu.

Pe linia prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, pompierii au participat alături de celelalte instituții cu atribuții de control din cadrul M.A.I. la 24 de verificări în cadrul instituțiilor publice și unităților economice cu aflux de persoane din Zimnicea, Ștorobăneasa, Năsturelu, Saelele, cervenia, Bragadiru, Săceni, Necșești și Vârtoape, aplicând pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală 17 sancțiuni contravenționale. De asemenea, în zonele aglomerate, pompierii au derulat 8  misiuni de patrulare, asigurând transmiterea mesajelor audio ce cuprind regulile de protecție și prevenire a răspândirii infecției cu virusul SARS CoV-2, printre care:

✅ purtarea măștii astfel încât nasul și gura să fie acoperite;

✅ igienizarea frecventă a mâinilor după contactul cu mediul extern și evitarea ducerii mâinilor la nas, gură și ochi fără spălare/dezinfectare în prealabil;

✅ evitarea locurilor aglomerate și păstrarea distanței de minim 2 metri față de persoanele din jurul nostru.

Acțiunile de informare și verificare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum și în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor vor continua zilnic, principalul scop fiind acela de creștere a gradului de siguranță a cetățenilor!

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole