10.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

Mădălin Borș, vicepreședinte PSD Teleorman: „O recunoaște până și Cîțu: reforma liberală, o ipocrizie continuă”

Sănătate

Declarație politică

„În loc să-și facă treaba pentru care sunt plătiți regește, managerii din companiile statului încasează bonusuri nemeritate și se plimbă prin țări exotice.” Constatarea aparține – culmea – premierului Cîțu, care îi dă astfel în vileag tocmai pe directorii pe care partidul din care face parte i-a promovat și îi susține la șefia societăților pe care statul le controlează. Așa explică dânsul faptul că s-a decis să se ia cu japca banii pentru investițiile necesare sectorului energetic și să se alimenteze bugetul de stat.

La ce foame de bani este la bugetul statului nu ne miră că se intră în visteria companiilor. Ne deranjează însă ipocrizia și minciuna, dar vedem că doar așa știe să facă lucrurile marele economist Cîțu și ca să se scuze – într-un fel – spune că vrea/este nevoie de o reformă a companiilor de stat. De fapt, ne vinde o poveste care funcționează de ani de zile, cum singur recunoaște în declarațiile sale la TV.

În realitate, Guvernul continuă să alimenteze bugetul de stat în detrimentul investițiilor la companiile energetice. Secretariatul General al Guvernului le-a impus Transelectrica și Transgaz repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat. Sigur vor urma să se alinieze și alte societăți din subordinea Ministerului Energiei. Riscul este ca societățile să rămână fără bani pentru investiții, cu repercusiuni grave asupra Sistemului Energetic Național, însă semnalele de alarmă trase de specialiști și chiar șefii companiilor nu se fac auzite la Palatul Victoria. Foamea de bani la buget este foarte mare și, de unde să storci dacă nu de la companiile din energie profitabile…. Or, este inadmisibil ca, după o perioadă critică marcată de o pandemie prelungită, care a afectat activitatea societăților, să vii să le iei tocmai banii care sunt direcționați în proiecte viitoare sau în curs de derulare. Dar ce mai contează, directivele de partid trebuie respectate!

Ministrul Energiei Virgil Popescu, principalul responsabil pentru buna funcționare a întreg sectorului energetic, ar trebui să meargă în Guvern și să explice premierului și colegilor miniștri cum stă treaba cu investițiile strategice în energie, cât de necesare și importante sunt acestea și care sunt riscurile nerealizării acestora. Domnilor guvernanți, ca românii să aibă lumină în case și să plătească prețul corect este nevoie de investiții urgente – mai ales pe partea de producție – că nu de alta dar România a ajuns importator net de energie!

Probabil, ministrul Energiei nici nu s-a gândit să se bage în seamă la Guvern cu o analiză a situației Sistemului Energetic Național și a investițiilor pe care trebuie să le facă de urgență companiile… Nu vrea să-l supere pe premier și să dezamăgească șefii de la partid că doar își dorește să mai rămână ministru… Așa că, în calitate de executant al ordinelor de partid pe care o îndeplinește cu brio, se va asigura că și companiile din subordine își vor face datoria și vor cotiza la bugetul statului. Iar șefii societăților statului, în loc să fie îndemnați să accelereze investițiile în energie de care este maximă nevoie, nu fac decât să se conformeze și să alimenteze, la comandă, bugetul statului.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole