10.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

Austeritatea – singura certitudine a PNRR – Declarație politică

Sănătate

PNRR este la ora actuală subiectul care interesează pe fiecare român pentru că este programul care poate să producă schimbări sociale, economice, politice ecologice și legislative cu impact major în viața tuturor.

Primirea celor 29,2 miliarde de euro, din care 15 miliarde euro fiind împrumuturi depinde de realizarea celor 9 promisiuni de reformă. O parte din reformele asumate sunt de fapt condiţionalităţi pentru accesarea împrumuturilor şi reprezintă o formă de austeritate: înghețarea pensiilor, restructurări masive de personal, listarea societăților cu capital majoritar de stat sau desființarea lor.

Cele 15 miliarde de euro pe care Româna le va împrumuta prin PNRR se adaugă la datoria publică deja ajunsă la 48% din PIB, în martie curent. Deşi datoria publică pare mică în raport cu datoria altor state europene, o economia ca a României, cu un PIB de 220 mld. euro, nu va putea suporta povara unei îndatorări de peste 60% din PIB – prag de care România se apropie cu paşi repezi.

​ Acest PNRR despre care chiar și liberalii declară că ”nu au văzut în viaţa lor o chestiune atât de prost scrisă” și că ”nu este decât o însăilare” nu a primit aprecierea autorităților de la Bruxelles. Dimpotrivă, Guvernul României a primit mai multe observații extrem de critice, pe mai multe componente, de la infrastructură până la educație: costuri nejustificate și supraestimate, neconcordanțe între sume, lipsa metodologiilor de calcul și furnizarea de informații neclare legate de proiecte.

Acesta este știința și putința guvernului de competenți și merituoși !

Pentru un plan plin de proiecte cu dedicație, milioane de euro pe consultanță și cursuri supra-evaluate pentru funcționari, românii trebuie să suporte costurile austerității !

Unde sunt investițiile de zeci de miliarde de euro promise de președintele Iohannis și Guvernul Său ?

În PNRR, mediul rural lipsește. Decidenți nu sunt capabili să înțeleagă că reziliența unei țări nu se măsoară doar în reziliența mediului urban și a serviciilor de acolo, că PNRR trebuie să fie un plan național, nu un plan urban și nici nu le pasă de nevoia de sprijin pentru primăriile rurale pentru dezvoltarea de proiecte.

Că mediul rural nu contează pentru Guvernul Dreptei Unite nu mai surprinde pe nimeni, PNL și USR+ au militat constant împotriva Programului Național de Dezvoltare Locală, chiar dacă aduce locuri de muncă și condiții mai bune de trai în zonele în care nu pot fi accesate fonduri europene pentru proiecte.

Are vreo relevanță pentru Guvern, faptul că viitorul persoanelor din mediul rural din România, indiferent de nivelul de competențe, este în afara țării, unde, pe termen lung, vor contribui la creșterea economică a țărilor de destinație ?!…

Sărăcirea românilor, scăderea nivelului de trai precum și ieșitul din câmpul muncii „cu picioarele înainte”, sunt singurele certitudini ale planului de la care românii așteaptă dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creșterea nivelului de trai, acces la educație și sănatate de calitate pentru toți, infrastructură, agricultură și firme românești performante.

Domnilor guvernanți, PNRR este despre viitorul românilor și al României.

NU transformați speranțele românilor în dezamăgiri, NU faceți din efectele acestui Plan o povară și mai mare pentru traiul de zi cu zi al populației !

Deputat P.S.D. Teleorman                                                                                                          23 iunie 2021

Prof. Florin Piper-Savu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole