4.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, martie 19, 2024

Agricultura românească, de la subfinanțare, la prețul de la tarabe

Sănătate

Asa cum era de asteptat, datorita subfinantarilor si taierilor de subventii la programele de legumicultura, tomate, cultura mare etc., pretul la produsele romanesti sunt tot mai mari in piete si oboare. Asta face ca un banal kilogram de rosii romanesti, in plin sezon, in piete, variaza intre 5 si 12 lei. Si la fructele romanesti, caise, spre exemplu, preturile au crescut foarte mult fata de anii anteriori. Si asta, datorita preturilor mari de productie, reclama cultivatorii. Si pretul la mai toate produsele agricole nu vor pregeta sa creasca anul acesta, spun specialistii.
Plecand de la acest adevar crunt, nu putem sa nu constatam noi si fermierii, ca agricultura romaneasca a avut cea mai subtantiala sustinere sub mandatele ministrului Petre Daea si a secretarului de stat Daniel Botanoiu.
In agricultura si nu numai, se spune ca „omul sfinteste locul”. Acest proverb romanesc arhicunoscut, s-a reflectat din plin in practica, in timpul cat la ministerul Agriculturii a gestionat lucrurile din pozitia de secretar de stat, un profesionist desavarsit, un rosiorean apreciat de toti investitorii si specialistii din domeniu. Este vorba de Daniel Botanoiu, cel care s-a implicat activ pentru ca acest domeniu vital sa beneficieze de bugete substantiale, de la an la an, pentru a se inplementa cu succes programe care sa vina in sprijinul investitorilor si, implicit, a populatiei Romaniei.
Implementarea unor programe de succes, au adus cu sine, pe mesele romanilor, produse autohtone de calitate, la preturi accesibile. In acest sens, in ultimi 10 ani, agricultura României a crescut destul de mult. Dacă in 2016 avea un buget de 9,4 miliarde lei, in 2019 a ajuns la un buget de 23 de miliarde! Si acest merit apartine in mare parte secretarului de stat Daniel Botanoiu, care timp de 8 ani s-a preocupat de desinul agriculturii romanesti. Prntru contributia adusa la dezvoltarea agriculturii europene, statul Francez i-a recunoscut meritele ce-i drept înaintea statului roman, fiind ofițer al meritului agricol francez!
Gestionarea agriculturii romanesti din prezent, sub ministeriatul lui Oros, are ca efect, preturile la tejghea. Preturi care, din pacate, la produsele autohtone depasesc uneori pe cele ale produselor din import.
Peste circa doua saptamani, incepe secerisul la orz, ovaz, grau. Sa vedem cat de mare va fi pretul la achizitie al cerealelor, dar si al painii noastre cea de toate zilele. Sau vom importa, la pret mai mic, de calitate proasta si periculoase pentru sanatate.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole