4.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, martie 19, 2024

2024: Anul marilor resetări?

Sănătate

In aceasta perioada, mai toata societatea romaneasca atenta la viata politica mioritica, este focusata pe 3 teme care sunt, evident, importante, dar sunt cele mai apropiate ca timp si de actualitate; congresele partidelor din coalitie, PNL si USR-PLUS, viata pandemica si, evident, posibila criza economica care bate la usa. Si mai exista o tema, a patra, familia traditionala vs. LGBT.
Privind mai amplu, marile transformari socio-politice, vor fi date de „anul de cumpana 2024”, anul in care sunt organizate, la termen, toate tipurile de alegeri. Primele care vor fi organizate, undeva in luna mai, vor fi Europarlamentarele. Aici, toate nemultumirile acumulate in acesti ani de guvernare, vor lasa o amprenta grea, asupra partidelor de dreapta. Supapa nemultumirilor electoratului, va erupe si stanga va obtine un rezultat mai mult decat excelent. Poate simpatizantii stangii politice, ar spune-foarte bine! Nu, nu este chiar asa… De ce? Pentru ca urmeaza alegerile locale, acestea se vor derula dupa un scenariu deja cunoscut – se va vota omul, masinaria de partid avand rolul sau, evident, dar nu va fi definitoriu la aceste alegeri. Si acum, atentie: urmeaza cele doua tipuri de alegeri, spre finalul anului 2024, parlamentare si prezidentiale si aici stanga nu va mai fi ajutata de starea de nemultumire acumulata in randul electoratului in cei 4 ani de guvernare de dreapta, intrucat supapa nemultumirii populare deja a erupt cu doar cateva luni in urma la Europarlamentare. Si atunci, cheia succesului, atat la parlamentare, cat si la prezidentiale, va fi data de cine este desemnat „locomotiva”, candidatul desemnat sa se „bata” pentru castigarea mandatului de presedinte.
La ora cand vorbim, nici dreapta, nu are o astfel de locomotiva care sa atraga dincolo de electoratul traditional si din zona de nehotarati, zona care va avea un rol extrem de important in a pune presedintele, dar si de a aduce procente in Parlament pentru o grupare sau alta, care sa aiba finalitate, actul de guvernare.
Respectand cutuma alegerilor de pana acum, stanga nu a mai avut o locomotiva identificata cu succesul cert de la Ion Iliescu dar, indiscutabil, trebuie sa gaseasca liderul-locomotiva care sa devina presedinte dupa 5 mandate prezidentiale de dreapta.
Nici pe partea dreapta nu se sta foarte bine; partidele de dreapta vor iesi erodate dint-o guvernare slaba si supusa, pe de-asupra, provocarilor pandemiei de Covid-19, o guvernare presarata de scandaluri intrinseci si cu puternice rezonante negative in randul electoratului romanesc. Aici se va adauga ambitia celor cu 15 la suta procent electoral de a avea propriul sau candidat, etc.
In fine, revenind la tema abordata, putem spune ca anul 2024 va fi anul marilor incercari ale clasei politice, anul examenului de maturitate al electoratului romanesc si, de ce nu, anul marilor resetari politice.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole