6.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 20, 2024

USR-PLUS și AUR au depus moțiune de cenzură. Intră PSD în jocul „reziștilor”?

Sănătate

In aceasta seara USR-PLUS a iesit de la guvernare si impereuna cu AUR au depus motiune de cenzura impotriva guvernului Florin Citu. Asa cum a precizat liderul USR, Dan Barna, ministrii aliantei isi vor ianinta demisile din guvern la inceputul saptamanii viitoare. Pana aici situatia este clara. Marea problema creata de catre USR-PLUS prin iesirea de la guvernare si depunerea motiunii impreuna cu AUR se rasfrange asupra PSD, partid care cred ca nu se astepta la o astfel de precipitare a situatiei politice chiar in debutul noii sesiuni parlamentare.

Partidul Social Democrat, ca cel mai mare partid politic din Romaniaintentiona sa depuna curand motiunea de cenzura a sa, pe care sa o semneze si parlamentarii AUR si sa fie votata in parlament atat de social democrati dar si de AUR sau alti parlamentari nemultumiti de guvernarea Citu. Fotografia noii realitati politice se prezinta astfel:

PSD voteaza nu motiunea sa ci motiunea AUR-USRPLUS dar, in aceste conditii, face jocurile rezistilor. Liderul USR, Dan Barna, a tinut sa precizeze astazi:

„Votam aceast amotiune sa dam jos pe primul ministru Citu dupa care, vom merge din nou la guvernare in aceeasi alianta cu PNL si UDMR.”

Ce se deduce de aici?

PSD face jocul USR-ului care a mers la santaj impotriva PNL si va ramane tot in opozitie dupa ce voteaza motiunea si ea trece pentru ca o noua propunere de premier din partea PNL va fi votata de majoritatea parlamentara PNL-UDMR-USR. In acest caz PSD nu castiga nimic.

In a doua varianta, PSD nu voteaza motiunea AUR-USRPLUS, in aceasta situatie guvernul Citu nu poate fi demis. Daca nu voteaza motiunea liderii politici de la AUR, vocali cum ii stim, vor acuza PSD in mod public ca nu-l intereseaza poporul roman. Faptul acesta, in randul opiniei publice, una extrem de sensibila, va duce la scaderea procentelor electorale pentru sociali-democarati.

Din punctul nostru de vedere, nici prima varianta, aceea de a vota caderea guvernului, dar nici a doua varianta, retinerea de la vot, nu aduce castig pentru sociali-democrati. Daca PSD ar avea garantia ca prin votul dat motiunii si, implicit va duce la caderea guvernului Citu, dar demersul sa mearga pana la alegeri anticipate, atunci ar fi convenabil ca social-democratii sa tranteasca Executivul Citu. Dar, dupa cum se stie, procedura parlamentara este extrem de grea si nu vedem in Romania, cel putin pe moment, ca se va ajunge la alegeri anticipate. Asa ca, sa-l inlocuiesti pe Citu cu Ilie Bolojan sau alt lider liberal si cu USR la butoanele justitiei, sanatatii, transporturilor, etc, nu este o solutie. Vom asista la aceeasi Marie cu alta palarie, si nu stim si nu credem ca PSD ca castiga puncte electorale in randul electoratului de stanga, un electorat majoritar al clasei de mijloc, clasa sociala care va avea foarte mult de suferit odata cu intrarea in sezonul rece cand costurile vor fi foarte mari si facturile vor exploda. Dincolo de acest aspect intrarea tarii in instabilitate economica datorita faptului ca nu va avea un Executiv cu puteri depline va fi catastrofal.

Concluzionand, aceasta etapa politica are un singur castigator USR-PLUS, care va puncta in fata electoratului sau si va deveni sperietoarea liberalilor in arcul guvernamental. In rest, nici PNL nici PSD nu vor avea de castigat. Liberarilor le va scade autoritatea in Guvern cu un USR santajist si puternic in alianta, iar PSD va continua sa ramana in opozitie clamand greselile noului Executiv, de data aceasta pus in functie si cu mana lor de ajutor. Cat priveste AUR, acesta va aduna puncte electorale si va ramane in marja lor nationalista care se situeaza intre 10% si 15% din populatia Romaniei.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole