14.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

miercuri, aprilie 24, 2024

ISU Teleorman – 85 de misiuni în sprijinul cetățenilor

Sănătate

În ultimele 48 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 85 de evenimente, după cum urmează:

43 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– 3 accidente rutiere, produse pe raza localităților Alexandria, Roșiori de Vede și Văceni, pompierii militari acționând pentru acordarea primului ajutor calificat persoanelor rănite și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cele trei evenimente rutiere au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

– 25 de incendii, dintre care unul izbucnit la o locuință din localitatea Mihăești, la nivelul acoperișului, focul fiind stins înainte de a se propaga la întregul imobil cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede, fiind salvate bunuri de peste 20 000 de lei, două incendii de utilaje agricole (combine de recoltat), ambele în localitatea Fântânele, pompierii militari zimniceni reușind să salveze bunuri de aproximativ 600 000 de euro și 22 incendii de vegetație uscată, miriște și gunoi menajer, pe raza localităților Cosmești, Viișoara, Călinești, Zimnicele, Blejești, Bujoru, Alexandria, Bragadiru, Suhaia, Țigănești, Piatra, Crângu, Turnu Măgurele, Cernetu, Fântânele, Măgura, Poroschia, Zimnicea, Gălăteni, Trivalea Moșteni, Voievoda și Troianul, cu pericol de propagare la gospodăriile cetățenești și culturile agricole din imediata apropiere. Aceste incendii au fost stinse de către pompierii militari teleormăneni în limitele găsite, cu ajutorul autospecialelor de lucru cu apă și spumă din dotarea subunităților, reușindu-se astfel salvarea de importante bunuri materiale.

Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație uscată, atragem atenția tuturor proprietarilor de terenuri agricole sau administratorilor acestora că arderea miriștiilor și vegetaţiei uscate este INTERZISĂ. Atunci când flăcările s-au manifestat pe suprafețele de teren agricol, pompierii militari au raportat de îndată coordonatele către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Le reamintim cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, pompierii militari vor aplica amenzi de până la 2500 de lei pentru efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi. Totodată, facem mențiunea că se sancționează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora”, iar „neanunțarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgență, a primarului sau a poliției de către persoana care observă un incendiu și, după caz, neluarea măsurilor, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea acestuia” poate fi sancționată cu amendă de la 1001 la 2500 de lei.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

– 14 alte misiuni, dintre care: 6 transporturi de pacienți confirmați cu virusul SARS-CoV2 la spital, pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate, o misiune de decontaminare a tehnicii de intervenție, o intervenție pentru deblocarea unei uși pentru a facilita accesul echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate și 6 misiuni de informare a cetățenilor cu privire la respectarea măsurilor de protecție împotriva virusului SARS CoV-2

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat patru controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la trei unități de cult și la o instituție publică din domeniul educației incluzive, din localitățile Scurtu Mare și Alexandria. Pe timpul acestor misiuni, au fost efectuate patru activități de instruire a personalului de pe locul de muncă cu privire la modul de asigurare a primei intervenții în cazul izbucnirii unui incendiu, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua în perioada următoare activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole