22.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, mai 6, 2024

Jurnalul operativ al ISU Teleorman

Sănătate

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 159 de evenimente, după cum urmează:

– 87 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

– 3 evenimente rutiere, produse pe raza localităților Coșoteni, Nanov și Alexandria, dintre care unul rezultat cu o victimă. La Coșoteni, o femeie de aproximativ 30 de ani, conștientă și cooperantă, neîncarcerată, a fost preluată de un echipaj SMURD și transportată la spital pentru investigații amănunțite și îngrijiri de specialitate. La toate aceste intervenții, pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au acționat pentru îndepărtarea resturilor de caroserie de pe carosabil, astfel încât traficul să se poată desfășura în condiții de siguranță. Cazurile au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

– 11 incendii, dintre care unul izbucnit la o locuință din localitatea Rădoiești Deal, unul la un depozit de furaje într-o gospodărie din localitatea Putineiu și 9 incendii de vegetație uscată și gunoi menajer pe raza localităților Orbeasca, Ștefeni, Olteanca, Zimnicele, Videle, Blejești (2), Mereni și Valea Poștei.

La Rădoiești Deal, incendiul a fost anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la ora 02.28, apelantul precizând că se manifestă la acoperișul casei, cu pericol de propagare și distrugere a întregului imobil, o construcție P+1. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, la locul evenimentului s-au deplasat rapid trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Incendiul, ce se manifesta la acoperișul locuinței, realizat din astereală din lemn și tablă, pe cca. 15 mp, a fost localizat și lichidat după aproape două ore, în limitele găsite. Valoarea bunurilor distruse a fost estimată la suma de 10000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 30000 de lei.

Din primele verificări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs din vina coșului de fum, neprotejat termic față de materialele combustibile.

În localitatea Putineiu, focul a izbucnit la un depozit de furaje dintr-o gospodărie, în jurul orei 12.00, flăcările amenințând să se extindă la casa de locuit din imediata apropiere. Datorită intervenției pompierilor militari turneni, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, s-a reușit protejarea locuinței și stingerea incendiului în limitele găsite. Focul a distrus aproximativ o tonă de baloți de furaje, valoarea pagubelor fiind estimată la aproximativ 300 de lei, în timp ce valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 60000 de lei.

STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ!

Cu toate că pare ireal ca pe perioada sezonului rece să avem un număr așa de mare de incendii de vegetație uscată, acest lucru este cât se poate de adevărat deoarece, în ultimele trei zile, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină la nouă astfel de evenimente, acestea putând pune în pericol bunurile materiale și viața cetățenilor.

Incendiile, cele mai multe izbucnite din cauza folosirii intenționate a sursei de aprinde, a focurilor în spații deschise lăsate nesupravegheate ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și din cauza țigărilor nestinse, aruncate la întâmplare, s-au manifestat pe raza localităților Orbeasca, Ștefeni, Olteanca, Zimnicele, Videle, Blejești (2), Mereni și Valea Poștei.

Din fericire, aceste incendii au fost stinse fără a fi produse pagube materiale ori victime omenești, cu toate că acest risc a fost unul ridicat, mai ales că cele mai multe dintre ele s-au manifestat în apropierea drumurilor naționale și județene, fumul dens putând pune în pericol viața participanților la traficul rutier.

Facem apel la responsabilitate din partea tuturor cetățenilor județului nostru, în special din partea proprietarilor de terenuri agricole, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetație uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Îi informăm pe toți cei interesați de faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Din punct de vedere legislativ, informăm pe toți cei care dețin terenuri agricole că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat de pompieri, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, conform protocolului încheiat între aceste instituții.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

– 58 alte misiuni, dintre care: o misiune în sprijinul echipajului medical al SAJ Teleorman pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate, o intervenție pentru deblocarea unei uși de apartament pentru a facilita pătrunderea unui echipaj medical la o persoană cu probleme de sănătate, 20 de activități în sprijinul personalului medical al SAJ Teleorman pentru recoltarea de probe COVID 19, 14 misiuni de verificare a persoanelor carantinate, un transport de echipamente medicale la instituțiile implicate în gestionarea pandemiei, o misiune de asigurare măsuri P.S.I. la un eveniment sportiv în municipiul Alexandria, două activități de recunoaștere la operatorii socio-economici, cu aglomerări de persoane și 18 verificări la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Teleorman, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole