11.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 27, 2024

Se modifică legea achizițiilor publice! Dănuț Cristescu

Sănătate

Se elimină piedicile din calea marilor investiții în infrastructură. La inițiativa și insistențele ministrului PSD al Transporturilor, guvernul a modificat prin OUG legea achizițiilor publice. Va crește astfel viteza de realizare a investițiilor în infrastructura publică și, implicit, se utilizează la maximum finanțarea din bani europeni, indiferent că e vorba de PNRR sau de fonduri structurale.

Până acum, 80 la sută din timpul alocat unui proiect era consumat de birocrație. Dacă un contract se rezilia, era nevoie de aproximativ doi ani pentru reluarea proiectului. Principalele modificări legislative vizează reducerea termenelor pentru eliberarea aprobărilor și a avizelor, de către autoritățile locale, care va fi cuprins între 7 și maximum 15 zile. Dacă autoritatea centrală sau locală nu a eliberat actul în această perioadă, cererea se consideră a fi aprobată.

  • se elimină contestațiile nejustificate și șantajul antreprenorilor care, după semnarea contractelor, nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale. În cazul rezilierii unui contract, lucrările vor putea fi continuate cu antreprenorul clasat pe locul 2, fără a mai fi organizată o nouă licitație.
  • actualizarea costurilor pentru a acoperi creșterea prețurilor la materiale de construcții și energie va fi inclusă în clauzele contractelor cu termen mai mare de 6 luni.
  • interdicția de a mai participa la licitații pentru constructorii incorecți, care nu respectă graficele intermediare de execuție stabilite la 90 de zile, pe baza unor certificate.

Se emit certificate intermediare privind stadiul de execuție, din 90 în 90 de zile. Dacă lucrările nu avansează, constructorii vor fi notificați doar de 3 ori, înainte de reziliere, după care se poate intra în procedură de licitație fără publicare.

Ofertele trebuie să reprezinte minim 80% din valoarea estimată de beneficiar, pentru descurajarea constructorilor care vin cu oferte subdimensionate, pe care nu le pot onora după ce câștigă licitația.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole