5.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

99 de evenimente în 72 de ore pentru ISU Teleorman

Sănătate

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 99 evenimente, după cum urmează:

– 78 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

10 incendii dintre care trei izbucnite la locuințele unor cetățeni din Mihăești, Roșiorii de Vede și Puranii de Sus și șapte incendii de vegetație uscată și gunoi menajer care s-au manifestat pe raza localităților Cervenia, Videle, Roșiorii de Vede, Turnu Măgurele, Alexandria, Poroschia și Orbeasca de Jos;

La Mihăești, vineri dimineața, la ora 03.56,un cetățean a solicitat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 ajutorul pompierilor militari roșioreni pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință.

Ajunși la fața locului cu două mașini de stingere și o ambulanță SMURD, salvatorii au constatat faptul că focul se manifesta la nivelul acoperișului, pe cca. 80 mp, realizat din astereală din lemn învelită cu tablă, la tâmplăria și mobilierul dintr-un hol și un dormitor, la tavanul din lemn pe cca. 10 mp și la mai multe articole de îmbrăcăminte, cu posibilitatea extinderii și distrugerii întregului imobil.

Din fericire, echipajele de intervenție au reușit să localizeze și să lichideze focul în limitele găsite, salvând bunuri materiale estimate la peste 30000 de lei. Pagubele înregistrate au fost și ele însemnate, valoarea acestora ridicându-se la aproape 20000 de lei.

Cauza probabilă de incendiu a fost o țigară nestinsă corespunzător care a căzut pe mai multe materiale textile, focul dezvoltându-se apoi la mobilierul și acoperișul locuinței. La această intervenție nu au fost înregistrate victime.

În Roșiorii de Vede, vineri, în jurul orei 18.00, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o construție P+1, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulață SMURD.

Având în vedere că focul a fost observat și anunțat la timp, salvatorii au reușit să stingă focul rapid, în limitele găsite, fiind distrus doar tavanul dintr-o cameră de locuit pe cca. 10 mp.

Valoarea bunurilor salvate a fost estimată la suma de 100000 de lei, iar cea a pagubelor, reprezentând tavanul unei camere și zugrăveala de pe pereții interiori ai casei, la aproximativ 20000 de lei.

Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a locuinței.

La Puranii de Sus, sâmbătă dimineața, în jurul orei 07.40, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de locuință.

Ajunși la fața locului cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta în interiorul casei, într-un dormitor și un hol, restul locuinței fiind inundat cu fum. Din păcate, în dormitor, în patul cuprins de foc, a fost găsit și trupul carbonizat al unei femei, de 83 de ani, cunoscută cu probleme locomotorii.

Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, pompierii reușind să salveze bunuri apreciate la suma de 30000 de lei. Pagubele, reprezentând mobilierul dintr-un hol și un dormitor, două ferestre, o ușă, tavanul din lemn pe cca. 70 mp și zugrăveala deteriorată de pe toți pereții casei, au fost estimate la suma de 20000 de lei.

Din primele verificări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la o lumânare uitată aprinsă în dormitor, în apropierea materialelor ușor combustibile.

Pompierii vă recomandă …

Având în vedere cele trei incendii de locuințe menționate anterior, pompierii recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:

– nu folosiți lumânările în apropierea materialelor ușor combustibile și nu le lăsați aprinse atunci când părăsiți încăperile, chiar dacă acest lucru va fi doar pentru câteva momente;

– nu lăsați nesupravegheate persoanele în vârstă, cu probleme medicale, mai ales când în apropierea acestora se regăsesc surse de aprindere;

– nu suprasolicitați instalația electrică a locuinței folosind mai multe aparate simultan;

– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile, prizele, întrerupătoarele și dispozitivele de protecție electrice de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

– 3 evenimente rutiere, produse pe DN54, între Islaz și Turnu Măgurele, pe DN 52, la ieșire din Alexandria (Izvorul Rece) și pe E70, la Plosca. Pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cazurile au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

– 8 alte misiuni, dintre care: douămisiuni de asigurare a măsurilor P.S.I., o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință, în vederea facilitării accesului echipajului medical la o persoană cu probleme de sănătate, o misiune pentru extragerea unei persoane de sub un tractor, răsturnat într-un canal secat din extravilanul orașului Zimnicea, patru misiuni pentru înlăturarea efectelor meteorologice produse săptămâna trecută în municipiul Turnu Măgurele.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 3 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la două unități de învățământ din Roșiorii de Vede și Alexandria, precum și la un operator economic din Orbeasca, aplicând pentru neregulile constatate 11 sancțiuni contravenționale. Pe timpul acestor verificări, pompierii au efectuat două exerciții de evacuare și două instruiri cu personalul responsabil P.S.I. din cadrul unităților de învățământ.

Crearea unei culturi preventive în comunitățile noastre prin cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri şi a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului adoptat în cazul producerii lor, rămâne obiectivul principal al pompierilor militari teleormăneni, motiv pentru care activitățile de control și informare preventivă vor continua și în perioada următoare.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole