16.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 29, 2024

Weekend cu zeci de evenimente pentru pompierii militari teleormăneni

Sănătate

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 87 de evenimente, dintre care 64 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 15 incendii (unul izbucnit la un autoturism aflat pe raza localităţii Năsturelu, un incendiu de baloţi într-o gospodărie din localitatea Plosca, un foc care s-a manifestat la un solar din curtea unui cetăţean din Prundu, un incendiu la anexele din două gospodării din comuna Olteanca şi 11 incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer, pe raza localităţilor Peretu, Udupu, Moşteni, Drăgăneşti Vlaşca, Zimnicea, Turnu Măgurele, Brătăşani, Cernetu şi Plosca), 2 evenimente rutiere produse pe raza localităţilor Pietroşani şi Brânceni, rezultate cu şapte victime, la care pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, 5 misiuni pentru asigurarea măsurilor P.S.I. şi o intervenţie pentru degajarea unui copac doborât de vânt între localităţile Siliştea Gumeşti şi Balaci.

Incendiu în două gospodării, la Olteanca

La Olteanca, vineri, în jurul orei 19.15, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Turnu Măgurele au intervenit pentru stingerea unui incendiu care se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, la trei anexe din două gospodării, în care se aflau depozitate mai multe tone de lemne, un autoturism, 2 atelaje hipo, o motocicletă şi 11 butoaie din lemn.

Pentru stingerea acestui incendiu, cele două echipaje sosite în prima parte a intervenţiei au fost suplimentate cu încă un echipaj cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Pompierii au reuşit să localizeze rapid flăcările, însă stingerea tuturor focarelor a fost posibilă după aproximativ trei ore, din cauza cantităţilor mari de materiale combustibile depozitate în cele trei magazii (peste 80 de tone de lemne de foc).

Pompierii militari turneni au reuşit să salveze două case de locuit şi o anexă, aflate în imediata apropiere a focarelor. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu a reieşit că evenimentul s-a produs de la un foc lăsat nesupravegheat care s-a propagat prin vegetaţia uscată la construcţiile alăturate. Din fericire, pe timpul acestei misiuni nu s-au înregistrat victime.

STOP INCENDIILOR DE VEGETAŢIE USCATĂ!

În ultimele trei zile, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 11 incendii de vegetație uscată și miriște, izbucnite pe raza localităților Peretu, Udupu, Moşteni, Drăgăneşti Vlaşca, Zimnicea, Turnu Măgurele, Brătăşani, Cernetu şi Plosca, cu pericol de propagare la gospodăriile cetățenești și culturile agricole din imediata apropiere, precum și de producere a unor accidente rutiere pe drumurile naționale și județene din cauza fumului dens ce a redus semnificativ vizibilitatea.

Având în vedere tendința de creștere a numărului acestor evenimente, atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim faptul că locațiile suprafețelor agricole afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Potrivit legislației în vigoare, se sancționează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora”.

De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunțarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgență, a primarului sau a poliției de către persoana care observă un incendiu și, după caz, neluarea măsurilor, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea acestuia”.

Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar și viețile cetățenilor, participanți la trafic, pe drumurile naționale și județene aflate în apropierea lor.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Maior Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole