11.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

miercuri, aprilie 24, 2024

„Zile de foc” pentru pompierii teleormăneni – 29 incendii de vegetație uscată și miriște în două zile

Sănătate

În ultimele două zile, echipajele profesioniste ale unității noastre au participat la un număr de 92 de misiuni, dintre care: 49 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 30 incendii (un incendiu la o casă din localitatea Cervenia şi 29 incendii de vegetaţie uscată şi miriște), două evenimente rutiere în localitățile Peretu și Buzescu, la care pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, o misiune salvare pui de barză, o misiune de asigurare a măsurilor P.S.I., o intervenție degajare copac căzut pe carosabil și opt activități de recunoaștere și informări preventive privind prevenirea incendiilor de vegetație uscată.

Luni, în jurul orei 16.30, un cetățean a solicitat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 ajutorul pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Cervenia. Ajunși la fața locului cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, salvatorii au constatat faptul că focul se manifesta atât la casă, cât și la anexă.

Pompierii au reușit să localizeze și să lichideze focul în limitele găsite, salvând bunuri materiale estimate la peste 100 000 de lei. Pagubele, reprezentând acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 100 mp și o anexă pe o suprafață de circa 10 mp, s-au ridicat la aproape 20 000 de lei.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un foc lăsat nesupravegheat, la nivelul bucătăriei.

STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ!

Din păcate, în această perioadă se înregistrează tot mai multe incendii de vegetație uscată și gunoi menajer, majoritatea acestora fiind generată de cetățenii iresponsabili, care nu conștientizează pericolul la care îi expun pe semeni lor prin posibilitatea de producere a unor pagube materiale ori prin distrugerea mediului înconjurător.

Incendiile, cele mai multe izbucnite din cauza folosirii intenționate a sursei de aprindere, a focurilor în spații deschise lăsate nesupravegheate ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și din cauza țigărilor nestinse, aruncate la întâmplare, s-au manifestat pe raza localităților Turnu Măgurele(4), Zimnicea, Uda Clocociov, Videle(2), Viișoara, Ștorobăneasa, Călmățuiu de Jos, Alexandria(3), Troianul, Însurăței, Brânceni, Mavrodin, Lisa, Bujoru, Drăgănești Vlașca, Bogdana, Lunca, Moșteni, Roșiorii de Vede, DJ504 între Alexandria și Cenetu(2), Vânători și Poeni.

Solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Îi informăm pe toți cei interesați de faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

ISU Teleorman va manifesta toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat opt controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la o instituție publică și la trei lăcașuri de cult din localitatea Drăcșenei, aplicând pentru neregulile constatate 31 sancțiuni contravenționale.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Sg.maj. Ciorobescu Adelina

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole