16 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, aprilie 29, 2024

ISU Teleorman – În slujba cetățenilor – 152 de misiuni

Sănătate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman desfășoară permanent activități orientate spre siguranța cetățenilor, pe cele două componente specifice, prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

În ultimele trei zile, echipajele profesioniste ale unității noastre au participat la un număr de 152 de misiuni, dintre care: 93 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 37 incendii (un incendiu la o casă din localitatea Cernetu, un incendiu la o anexă gospodăreasca din comuna Mihăești, un incendiu la o stivă de lemne în localitatea Roșiorii de Vede, un incendiu la un stâlp electric din localitatea Siliștea Gumești şi 33 incendii de vegetaţie uscată şi miriște), patru evenimente rutiere în localitățile Bujoreni, Videle, DJ703 pe raza localității Buzescu, E70 între localitățile Vitănești și Văceni la care pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor P.S.I., două misiuni pentru deblocarea uși de acces în locuință în vederea facilitării intervenției echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, o misiune salvare animal(câine căzut într-un cavou), două misiuni de asigurare a măsurilor P.S.I. la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca, trei misiuni pentru înlăturarea efectelor meteorologice(degajare copaci) produse pe DJ653 pe raza localității Nicolae Bălcescu și pe DJ503 Videle – Moșteni și zece activități de recunoaștere și informare preventivă privind prevenirea incendiilor de vegetație uscată.

Dintre cele mai importante misuni, amintim:

Din păcate, azi-noapte, în jurul orei 03.50, am fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 de producerea unui accident rutier pe E 70 între localitățile Văceni și Vitănești. La fața locului s-au deplasat patru echipaje de pompieri cu o mașină de stingere, o autospecială de descarcerare si două ambulanțe SMURD, împreuna cu patru echipaje medicale SAJ Teleorman.

La sosirea salvatorilor s-a constatat că într-un autoturism se aflau cinci persoane încarcerate, dintre care patru fără semne vitale, iar una în stop cardio-respirator. Victimele au fost extrase rapid de pompieri cu ajutorul accesoriilor de descarcerare, acestea fiind predate echipajelor medicale. Din nefericire, rezultatele manevrelor de resuscitare au fost negative. Pe timpul intervenției circulația pe E 70 a fost blocată pe ambele sensuri de circulație. Dupa asigurarea măsurilor PSI, cazul a rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări.

STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ!

În perioada menționată, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 33 incendii de vegetație uscată, deșeuri menajere și miriști, acestea reprezentând un real pericol pentru bunurile materiale ale oamenilor sau viața participanților la trafic. Din fericire, salvatorii noștri au reușit să reducă pagubele și să stingă incendiile în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime omenești.

Incendiile, cele mai multe izbucnite din cauza folosirii intenționate a sursei de aprindere, a focurilor în spații deschise lăsate nesupravegheate ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și din cauza țigărilor nestinse, aruncate la întâmplare, s-au manifestat pe raza localităților Crevenicu(2), Calomfirești, Alexandria(5), Văcărești, Albești, Tecuci, Zâmbreasca, Târnava(2), Cernetu, Țigănești, DJ 504 între Alexandria și Cernetu, Schitu Poienari, Valea Cireșului(2), Islaz, Bujoru, Voievoda, Turnu Măgurele(2), pe E70 între Vitănești și Văceni, Brânceni, Merișani, Roșiorii de Vede, Videle, Lunca, Trivalea-Moșteni și Orbeasca de Sus.

Solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Îi informăm pe toți cei interesați de faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

ISU Teleorman va manifesta toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat cinci controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la un operator economic din localitatea Videle, la un lăcaș de cult din localitatea Alexandria, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca și la doi operatori agricoli din localitatea Călinești, aplicând pentru neregulile constatate 14 sancțiuni contravenționale.

Pe timpul acestor verificări, pompierii au efectuat două instruiri de specialitate cu factorii responsabili, exerciții privind modul de comportare în cazul izbucnirii incendiilor și puncte de informare a populației cu privire la prevenirea incendiilor de vegetație uscată.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Sg.maj. Ciorobescu Adelina

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole