15.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

9 AUGUST 2022 – COMEMORAREA A 421 DE ANI DE LA ASASINAREA VOIEVODULUI MIHAI VITEAZUL

Sănătate

La chemarea și invitația duhovnicească, făcută public către toți românii patrioți, de către Protosinghel TEOCTIST MOLDOVANU – Starețul Mănăstirii Plăviceni, cu mic, cu mare, îmbrăcați în straie de sărbătoare, români din toate colțurile țării au fost prezenți marți 9 august 2022, la festivitatea desfășurată la Mănăstirea PLĂVICENI, din comuna Plopii Slăvitești (din fostul Romanați) județul Teleorman, de comemorare a 421 de ani de la tăierea capului Marelui Voievod Mihai Viteazul (1558 – 1601) – Întâiul întregitor de neam și țară.
La cea de-a unsprezecea festivitate (desfășurată anual, începând cu anul 2012), nu au mai fost prezenți parlamentari, istorici, actori, medici, mulți copii și tineri, alte oficialități, intelectuali sau personalități marcante din județ sau din țară (comparativ cu anul trecut sau alți ani de dinaintea pandemiei…).
Ca deobicei, au lipsit reprezentanți ai Bisericii ortodoxe române (Patriarhia sau Sfânta Episcopie a Alexandriei și Teleormanului), sau ai unor instituții precum Ministerul Culturii (care a preluat acest lăcaș de cult și care ar fi trebuit să aloce fonduri pentru renovare…), și bineînțeles nu am zărit nici un reprezentant al mass – mediei sau posturilor importante de televiziune, cu acoperire națională (lăsând ,,un gust amar” tuturor celor prezenți…).
În schimb, au fost prezente câteva sute de persoane, cu credință în Dumnezeu dar și cu un înalt simț patriotic, care au ținut să fie părtași la acest eveniment cultural-istoric, de excepție (majoritatea dintre ei, au mai participat și în alți ani).
Astfel, am remarcat mulți preoți din județ sau sosiți din țară (București, Craiova, Botoșani), reprezentanți ai administrației publice locale (primari sau foști primari sau reprezentanți ai altor comune apropiate), tineri, vârstnici, intelectuali sau oameni simpli din întreg județul nostru sau din țară.

Mesajul d-lui Adrian Gâdea, președinte CJ Teleorman


O prezență foarte mare au avut-o camarazii mei, rezerviștii militari teleormăneni uniți (din cadrul filialelor județene ale ANCMRR – ,,MIHAI VITEAZUL” a MAI și ,,General David Praporgescu” a MApN), din filialele județene ale SCMD și LADPM, dar și alți rezerviști militari (distinși ofițeri cu grad – inferior, superior sau de general) din alte județe.
Dintre oficialitățile județene invitate, a onorat cu prezența doar reprezentantul Consiliului Județean Teleorman, domnul Mircea Dumitrescu, Administratorul public al județului Teleorman. Dintre politicieni (nelipsiți în anii anteriori) am remarcat doar pe (marele patriot) deputatul de Argeș, generalul(rtg.) Mircia Chelaru precum și un consilier trimis de (alt mare patriot) deputatul de Alba, generalul(rtg.) Ioan Roman.
Deasemenea, față de anul trecut când nimeni, din mass-media teleormăneană, nu a fost prezent, de data aceasta am zărit mai mulți reprezentanți ai mass-mediei din Alexandria (reporteri și cameramani onorabili, cu care eu am colaborat și colaborez, în mod onorant și profesionist, din anul 1996 și până în prezent, în calitate de purtător de cuvânt al jandarmilor teleormăneni sau în prezent, al celor două filiale județene ale ANCMRR din MAI și MApN, amintite anterior).

La orele 9.00, s-a desfășurat Sfinta Liturghie în Biserica veche din incinta mănăstirii, continuînd cu oficierea Acatistului și Parastasul Voievodului Mihai Viteazu, de către un sobor, impresionant, de preoți. Starețul mănăstirii, Protosinghel Teoctist Moldovanu, a ținut o scurtă cuvântare de bun venit, prin care a adresat mulțumiri tuturor pentru că au onorat invitația, prezentând oaspeții de seamă și încheind cu îndemnul duhovnicesc ,,de a ne uni, smerit, în rugăciune și dragoste, într-u Hristos, precum și de a fi uniți pe veci … într-u dorința Voievodului”. A urmat momentul de depunere a coroanelor de flori la Soclul din lemn cu Capul Voievodului Mihai Viteazul și Crucea (situate exact pe locul gropii care s-a surpat și în care au fost găsite ,,osemintele frumos mirositoare ale unui schelet uman, îngropat creștinește, cu picioarele spre apus…din care lipsește craniul, claviculele și brațul stâng…”).

Coroanele au fost depuse din partea/de către:

  • Mănăstirii Plăviceni;
  • Consiliului Județean Teleorman;
  • Primăria comunei Uda Clocociov (dna Florica Amalia Bărbulescu, primar);
  • Dl. Cătălin Boagiu, fost primar al comunei Plopii Slăvitești;
  • Dl. Liviu Tiugan, fost primar al comunei Scărișoara, jud. Olt;
  • Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (dl. Miron Manega).
    În continuare, starețul mănăstirii i-a invitat, respectuos, și i-a îndemnat pe doritori să se adreseze celor prezenți. Pe rând, au luat cuvântul:
  • dl. Miron MANEGA (cel care, alături de Ciprian Geapana și Denisa Popovici, a dezvelit, în anul 2013, soclul din lemn cu Capul lui Mihai Viteazu, lucrat de Aurelian Bădulescu);
  • dl. Mircea DUMITRESCU, Administratorul public public al județului, care a dat citire Mesajului Președintelui Consiliului Județean Teleorman, domnul Adrian Ionuț GÂDEA;
  • dl. Silvian DIMA, din Corabia (cel autointitulat ,,Pandur”, care a ținut un discurs fulminant și electrizant, și care, pe timpul întregii activități a fluturat un steag mare cu drapelul tricolor);
  • Marian MODOCU, cu un discurs deasemenea patriotic și mobilizator, explicând dorința arzătoare a Voievodului Mihai Viteazul – ,,Asta-i pohta ce-am pohtit!”;
  • Tudor MATREȘU, poet, colaborator la cotidianul independent ,,Teleormanul”;
  • Lt.col.(r.) Victor EPURE – Președintele Fil.Jud.Olt a Asociației Naționale ,,Cultul Eroilor – Regina Maria”;
  • dl. Daniel STAVARACHE, timișorean, originar din comuna Plopii Slăvitești;
  • General (rtg.) Mircea Chelaru – deputat, cu același inegalabil mesaj patriotic, nelipsit de la toate acțiunile organizate aici, la acest lăcaș sfânt, cu o mare încărcătură și semnificație patriotică și istorică;
    -dl. Viorel BĂDICA, fost specialist criminalist în cadrul Poliției Municipiului Turnu – Măgurele, care a participat la cercetarea osemintelor descoperite pe acest loc (care ne-a povestit din amintirile privind cercetarea scheletului descoperit).
    Credincioșii și doritorii au putut atinge, în ordine, moaștele și osemintele voievodului Mihai Viteazul.
    Toți participanții au fost invitați să participe la vizionarea unui superb program artistic oferit de către Ansamblul ,,Burnasul” Teleorman și de către cunoscuta și îndrăgita interpretă de cântece populare ardelenești, doamna Valeria ARNĂUTU (unde toți cei prezenți, cu mic cu mare ,,au încins” hore, pe islazul proaspăt cosit, într-o atmosferă foarte plăcută și destinsă).
    După ce am transpirat cu hora ( și pe o căldură de cca. 38 de grade celsius), ne-am hidratat și răcorit cu toții, la o Agapă frățească, unde am fost serviți ,,ca la carte” de către gazdele ospitaliere, cu mâncare de post, cu un gust aparte, pregătită de bucătari aduși special…
    Toți cei care au participat (o mare parte revenind cu plăcere), dar în special cei veniți pentru prima dată, au apreciat, la unison, strădania gazdelor pentru reușita acestei manifestări, felicitându-l pe starețul mănăstirii pentru abnegația, dăruirea și eforturile depuse în păstrarea și promovarea tradiției acestui loc și lăcaș de cult, încărcat de istorie și legende (și care din păcate, este foarte puțin cunoscut de către români și chiar teleormăneni, foarte puțin mediatizat și care, de-alungul anilor a primit foarte puțin sprijin(sau deloc) din partea unor autorități județene sau naționale, în domeniu.
    ÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷ MIHAI VITEAZUL a fost decapitat pe 9 august 1601, în tabăra situată la trei kilometri Sud de Turda, de către subordonații generalului ungur Gheorghe Basta, la comanda împăratului neamț, Rudolf al II-lea.
    Capul său, a fost luat de un căpitan al domnitorului, adus în Muntenia și înmormântat de către Radu Buzescu, la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște, conform unei însemnări a lui Radu Mihnea, domn al Țării Românești.
    Trupul său, a rămas timp de trei zile pe câmpul de bătălie, unde din nefericire, a fost batjocorit cu cruzime și de oameni și de câini, după care a fost îngropat, se pare, de câțiva călugări sârbi.
    Ulterior, trupul său a fost dus la Biserica Mitropolitană de la Alba Iulia, unde a rămas pentru o perioadă de timp, dar osemintele Voievodului au dispărut și de acolo, înainte de desființarea Mitropoliei Ardealului și transformarea lăcașului în biserică catolică (1701).
    În vara anului 2010, trupul (osemintele din care lipsesc craniul, clavicula și brațul stâng ) a fost descoperit, în mod miraculos, la 5-6 metri de biserica din incinta Mănăstirii Plăviceni, situată în comuna Plopii-Slăvitești, județul Teleorman (cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Alunișul – o ,,importantă vatră de spiritualitate”, un loc și lăcaș sfânt, încărcat de istorie și legende…).
    Toată povestea acestei întâmplări, precum și o incursiune în istoricul mănăstirii, sunt descrise într-un mod special, de către preotul stareț Teoctist – Cezărel Moldovanu, în lucrarea ,,Mănăstirea Plăviceni, importantă vatră de spiritualitate”. Dar jertfa domnitorului Mihai Viteazul nu a fost în zadar, ci stă și azi la temelia împlinirii visului nostru național de unire.
    Toate faptele, și nu numai ele, au constituit argumentele pe care s-a fundamentat adoptarea legii nr. 327/2020, prin care – Mihai Viteazul, domn al Țării Românești și al Moldovei, Principe al Transilvaniei – a fost declarat Erou și Martir al națiunii române. Această lege, reprezintă gestul nostru, al românilor, de recunoștință și prețuire veșnică față de acest Erou-Martir, al poporului român, care a ridicat steagul independenței, a luptat și s-a jertfit pentru gloria neamului. De la Domnitor învățăm să ne rugăm, cum a făcut-o el toată viața, să mărturisim și să apărăm cu orice preț ortodoxia și neamul românesc, pentru care a și murit, să ne pocăim așa cum umbla el cu duhovnicul lângă dânsul în toate luptele, să trăim în unitate și să îl avem pe Hristos în inimă până la ultima suflare!

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE PE EROUL – MARTIR MIHAI VITEAZUL. AMIN!

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole