17 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

miercuri, mai 1, 2024

IUS Teleorman – 68 de misiuni ale pompierilor teleormăneni, în ultimele 48 de ore

Sănătate

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 68 de misiuni, dintre care: 56 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV – 2, 10 incendii, dintre care unul izbucnit la o locuință din municipiul Turnu Măgurele, unul la un autoturism aflat în municipiul Turnu Măgurele și 8 incendii de vegetație uscată, resturi menajere și miriști, o misiune de căutare a unei persoane posibil înecate în fluviul Dunărea și o intervenție pentru degajarea unor arbori căzuți pe carosabil din cauza vântului.

Căutările persoanei dispărute în fluviu Dunărea au fost reluate

Astăzi de dimineață, începând cu ora 06.00, echipajele de scafandri din cadrul ISU Teleorman și ISU Giurgiu au reluat misiunea de căutare a tânărului dispărut în apele fluviului Dunărea.

Reamintim faptul că ieri, 18 august, în jurul orei 17.58, bărbatul, în vârstă de cca. 18 ani, se afla la scăldat cu o persoană de gen feminin, de aprox. 16 ani. Fata a fost salvată de câțiva cetățeni bulgari, care se aflau în zonă cu o barcă, însă tânărul a dispărut în apele fl. Dunărea. Misiunea de căutare este efectuată în acest moment de echipajele de scafandri care acționează în zonă cu o barcă de salvare și echipamente specifice, două echipaje de pompieri, cu două bărci cu motor, din cadrul subunităților de intervenție Alexandria și Turnu Măgurele, precum și de o echipă a Autorității Navale Române, care este prezentă cu o barcă cu motor.

Menționăm că intervenția este dificilă pentru echipajele de scafandri, deoarece se desfășoară în apropiere de canalul navigabil, unde a avut loc evenimentul, iar acolo apa ajunge la o adâncime de cca. 7-8 metri și curenții sunt foarte puternici. Pentru asigurarea măsurilor de acordare a primului ajutor calificat, la fața locului se află și un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Zimnicea.

Pentru prevenirea unor situații asemănătoare, salvatorii teleormăneni vă recomandă să respectați următoarele reguli privind scăldatul:

• frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

• evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

• nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;

• nu intraţi în apa rece înfierbântaţi;

• nu vă aventuraţi în apă seara târziu sau pe timp de noapte;

• nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate;

• să nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă.

FOARTE IMPORTANT! Scăldatul poate deveni un pericol dacă este alimentat de neglijență și de ignorarea regulilor!

În funcție de dinamica acestei misiuni, vom reveni cu informații în cel mai scurt timp!

Cauza probabilă a incendiului – scurtcircuit electric

În ziua de 17 august a.c., la ora 19.54, pompierii militari turneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din municipiul Turnu Măgurele, cu posibilitate de propagare la o casă de locuit. Ajunși rapid la locul evenimentului, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, militarii au reușit să localizeze și să lichideze focul înainte de a se extinde la bunurile din apropiere.

Misiunea de stingere, care a durat aproximativ o oră și jumătate, a fost îngreunată de cantitatea mare de materiale ușor combustibile ce era depozitată în cele două anexe gospodărești, în zona de manifestare a incendiului. Au ars ori au fost distruse de flăcări bunuri estimate la suma de 10000 de lei, reprezentând aparatură electrocasnică, mobilier, mase plastice și două construcții din lemn pe cca. 60 mp. Pompierii au salvat casa de locuit și mai multe materiale de uz gospodăresc, apreciate la peste 100000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul a fost generat de un scurtcircuit electric, la o priză defectă.

Autoturism distrus în proporție de cca. 20%

Miercuri, în municipiul Turnu Măgurele, în jurul orei 15.45, un autoturism a fost distrus de foc în proporție de aproximativ 20%. Pompierii militari turneni au stins rapid incendiul, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, în limitele găsite, reușind să salveze bunuri de peste 15000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a mașinii.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au efectuat patru controale în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, pe raza localităților Alexandria, Mârzănești și Necșești. Pe timpul acestor misiuni, au fost realizate trei puncte de informare preventivă a populației în domeniul situațiilor de urgență, au fost efectuate două activități de instruire a personalului angajat cu privire la modul de asigurare a primei intervenții în cazul izbucnirii unui incendiu și un exercițiu de evacuare. Pentru neregulile constatate, pompierii au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

                                                                 Compartimentul Informare și Relații Publice

                                                                                        Lt.col. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole