18.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 27, 2024

LA MULȚI ANI, ALEXANDRIA! – Alexăndreni, să ne cunoaștem istoria, să ne respectăm înaintașii, să ne iubim orașul și să fim uniți!

Sănătate

Primii ani ai orașului Alexandria, respectiv 1834-1840, au fost trăiți în „ilegalitate”, având doar acordul verbal al domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica privind înființarea sa, de aceea nenumărate au fost supărările viitorilor orășeni, printre care sistarea construirii clădirilor și trimiterea țăranilor înapoi, pe moșiile de unde veniseră.
Hrisovul Domnesc a fost emis de domnitorul Ţării Româneşti, Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842) pe data de 4 septembrie 1840, legalizând demersul început în anul 1834 de către negustorii mavrodineni și zimnicari pentru întemeierea oraşului Alexandria. Din momentul emiterii Hrisovului, Alexandria devine recunoscută ca oraș în componența Țării Românești.
Hrisovul este un document oficial al Cancelariei Domnești, iscălit de domn, prevăzut cu Sigiliul Domnesc spre a întări o vânzare de moșie, un rang boieresc sau, în cazul de față, spre a legaliza existența orașului cu toate libertățile și toate drepturile precum și obligațiile către stat. Acest tip de act oficial se mai numea și carte, zapis, urică etc.
Documentul este scris în limba română cu caractere chirilice, cu cerneala ferogalică neagră și aurie, purtând semnătura Domnitorului şi a Marelui Logofăt al Dreptăţii Barbu Ştirbei. Materialul pe care a fost scris este pergament cu filigran. Prezintă tranşe aurite iar, în finalul documentului, câteva cuvinte sunt întărite prin aurire.
Hrisovul legalizează totodată Ekstrukția prin faptul că sunt preluate toate articolele acesteia în cuprinsul său.
Este un document de o rară importanță, provenind din colectia Primariei Alexandria, care face parte din documentele ce au constituit patrimoniul inițial al Muzeului Judetean Teleorman.

Col.r. Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole