16.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 29, 2024

ISU Teleorman – 96 de misiuni pentru salvatorii teleormăneni

Sănătate

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 96 misiuni.

Din numărul total de intervenții, 77 au fost ale paramedicilor SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV – 2, 13 incendii (dintre care unul izbucnit la anexele gospodărești ale unui cetățean din localitatea Poroschia și 12 incendii de vegetație uscată și gunoi menajer), cinci evenimente rutiere, produse pe raza localităților Alexandria, Vitănești, Slăvești, Buzescu și Roșiorii de Vede, la care pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință, astfel încât echipajele medicale să poată interveni la o persoană cu probleme de sănătate.

Dintre cele mai importante misiuni, amintim:

Sâmbătă dimineața, la ora 04.02, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 s-a anunțat producerea unui accident rutier în municipiul Alexandria, la intersecția străzilor Cuza Vodă și 1 Mai, în care au fost implicate un microbuz de transport persoane și o autoutilitară de transport marfă.

La sosirea forțelor de intervenție, s-a constatat că microbuzul era răsturnat, însă toate persoanele erau ieșite, acuzând leziuni ușoare. În eveniment au fost implicate 16 persoane, dintre care 15 din microbuz și una din autoutilitară. 13 dintre acestea, cu vârste între 25 și 65 de ani, cu leziuni ușoare, conștiente și cooperante, au fost transportate la U.P.U. Alexandria pentru investigații medicale amănunțite și îngrijiri de specialitate.

Pentru gestionarea optimă a acestui eveniment, salvatorii teleormăneni au intervenit cu 6 ambulanțe SAJ, un SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple (ATPVM), o mașină de stingere și o autospecială de descarcerare.

După asigurarea măsurilor P.S.I., cazul a rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări.

Vineri dimineața, în jurul orei 09.40, pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu, izbucnit într-o gospodărie din localitatea Poroschia, la mai multe anexe, cu posibilitatea propagării flăcărilor la o casă de locuit.

Cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pompierii au reușit să localizeze focul în limitele găsite, iar după aproape două ore să-l lichideze în totalitate. Au ars ori au fost distruse de flăcări acoperișul din țiglă de la două anexe gospodărești, pe cca. 100 mp, a fost afectat acoperișul unei case de locuit pe aproape 10 mp, o bucătărie, cu mobilierul și electrocasnicele aferente, un panou solar, un generator electric, un atelier de tâmplărie cu diverse scule electrice și aproximativ 8 t de lemne de foc. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 30000 de lei, iar cea a bunurilor salvate (casa de locuit) la peste 150000 de lei.

Pe timpul intervenției, doi bărbați, cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, au prezentat atac de panică și ușoare intoxicații cu fum, motiv pentru care au primit primul ajutor de la echipajul SMURD, însă au refuzat să meargă la spital. Cauza probabilă a evenimentului a fost un scurtcircuit electric.

Pentru prevenirea unor evenimente asemănătoare, pompierii recomandă:

– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Mai multe informații cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul http://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-informatii/comunicate-de-presa/391-buletine-informative.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au efectuat două controale în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la un operator economic din orașul Zimnicea și la o unitate de învățământ din Alexandria. Pentru neregulile constatate, colegii noștri au aplicat 15 sancțiuni contravenționale în cuantum de 3500 de lei. Pe timpul acestor verificări, pompierii au efectuat și două instruiri de specialitate cu factorii responsabili, privind modul de comportare în cazul izbucnirii incendiilor.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole