6.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

ANAF – Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional

Sănătate

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Teleorman informează contribuabilii că, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr.16/2022 începând cu data de 1 ianuarie 2023 impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este opțional.

Astfel, plătitorii de impozit pe profit, plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot opta pentru a fi microîntreprindere, dacă la data de 31 decembrie 2022 îndeplinesc cumulativ condițiile prevăzute la art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificată și completată:

  • au realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro (plafonul anterior 1.000.000 euro). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile; se vor lua în calcul aceleași elemente care constituie baza impozabilă prevăzută la art.53 din Codul Fiscal, modificat și actualizat.
  • capitalul social este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
  • nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii;
  • au realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale – condiție nouă;
  • au cel puțin un salariat [cu excepția situației persoanelor juridice române nou înființate, care au un termen de 30 zile de la data înregistrării în registrul comerțului pentru îndeplinirea acestei condiții] – [articol 48 alineat (3) Cod fiscal]; – condiție nouă;
  • au asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute pentru aplicarea sistemului – condiție nouă.

Primul an de aplicare al noilor prevederi este anul 2023 pe baza verificării îndeplinirii acestor condiții la 31 decembrie 2022.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole