6.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, martie 19, 2024

Teste Papanicolau și HPV gratuite în județul Teleorman prin proiectul SCCUT cu finanțare europeană

Sănătate

Evenimentul de prezentare a Proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT)*, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman, ce se desfășoară și în județul Teleorman, a avut loc joi, 16 februarie 2023, ȋn prezenţa partenerilor din proiect, a autorităţilor locale, specialiștilor medicali, asistenților sociali, medical comunitari și a presei.

În cadrul evenimentului au fost invitați să ia cuvȃntul: Dna Ionela Ene, Viceprimar al Municipiului Alexandria, Dna. Dr. Adriana Ciuvică, Manager Proiect, INSMC,  Dna Dr. Carmen Ungurean, Coordonator al Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, INSP, Dl Prof. Dr. Nicolae Suciu Coordonator Centru de prevenție, INSMC, Dl.Dumitru Dănuț, Director Advocacy Centrul Sastipen, Dna Cristina Bahnaru, expert Centrul Filia, Dna Cătălina Negară, director Fundația Renașterea.

SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile. Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). În cadrul programului, femeile din Regiunea Sud Muntenia pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie ȋn cabinetele  medicale de recoltare înscrise ȋn program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile  care vor ajunge ȋn localităţi din toate judeţele regiunii.

Dr. Adriana Ciuvică, Managerul proiectului SCCUT a anunțat că în acest moment Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul Municipal Turnu Măgurele, Spitalul Municipal Caritas Roșiorii de Vede, Spitalul Orășenesc Videle, Spitalul Orășenesc Zimnicea sunt afiliate în proiect, iar teleormănencele pot efectua gratuit testul Papanicolau (24-29 ani) si HPV (30-64 ani), în aceste centre.  Locuitoarele din județ de pot programa pentru recoltări la Spitalul Județean de Urgență Alexandria, zilnic, în intervalul 8-12, la 0247.306.740 (asist. Sovar Lavinia) . De asemenea, Unitatea Mobila a INSMC va vizita pe 20 februarie, localitatea Talpa din Teleorman oferind teste HPV si Babeș – Papanicolau gratuite

De asemenea, toate spitalele din județ, centrele medicale private, medicii ginecologi si medicii de familie se pot afilia în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul National pentru Sănătatea Mamei si Copilului din București pentru detalii. Testele vor fi interpretate centralizat, în cadrul laboratorului INSMC în condiții de calitate asigurată conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise cabinetelor în care s-au prelevat probele pentru a fi comunicate pacientelor.

Anual, peste 1.500 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rȃmȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

Până în prezent, prin intermediul Unității Mobile a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, 1502 de teleormănence, din 17 localități ale județului, au efectuat cele două teste în gratuitate, iar la Centrele medicale afiliate s-au efectuat peste 493 de teste HPV si Babes-Papanicolau. Așadar, un total de 1995 de femei din județul Teleorman au beneficiat de analizele medicale oferinte prin proiectul SCCUT.

Reducerea poverii cancerului în rândul populaţiei feminine prin depistarea în faze incipiente a afecțiunilor și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt

obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății, prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată  la programe organizate de screening. 

Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.

„De peste 50 de ani, sănătatea comunității  face parte din mandatul Institutului Național de Sănătate Publică, fie că este vorba de educația pentru sănătate, promovarea sănătății sau de elaborarea politicilor de sănătate care vizează priorități de sănătate publică. Sănătatea femeilor este un obiectiv important al activității noastre. Prevenția și controlul bolilor cronice este un demers care necesită un efort constant și consecvent, dar și investiții atât în resursa umană, cât și în infrastructura de sănătate publică. Fondul Social European reprezintă o bună oportunitate de a finanța programele de sănătate publică de anvergură, așa cum este programul național de screening pentru cancerul de col uterin. Proiectul SCCUT vine în sprijinul programului național de screening pentru cancerul de col uterin inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012 și are ca scop consolidarea acestuia prin implementarea Ghidurilor Europene de Asigurare a calității în programele de screening,  astfel încât femeile din România să beneficieze de servicii medicale preventive accesibile, echitabile și de calitate” – dr. Carmen Ungurean, Coordonatorul Programului Național pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, INSP.

Implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn proiectul SCCUT continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei peste 21 de ani de activitate, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntașe în mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin între țările membre UE pot fi schimbate prin creșterea gradului conștientizare a prevenției și promovând importanța controlului medical pentru o depistare precoce a acestei afecțiuni, care, depistată în stadii incipiente, este vindecabilă”. Mihaela Geoană, Preşedinte fondator – Fundaţia Renaşterea. 

„FILIA are ȋn centrul activităţilor sale femeile, ajutȃndu-le să ȋşi facă vocile auzite sau contribuind la o societate care oferă șanse egale de afirmare indiferent de gen. De această dată, ne-am alăturat experienţa pentru un demers extrem de util – acela de a ajuta femeile să ȋşi ia ȋn propriile mâini sănătatea” – Cristina Bahnaru, Centrul FILIA.

Lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Din păcate, gradul de educaţie sanitară ȋn Romȃnia este foarte de scăzut, mai ales ȋn cazul grupurilor defavorizate, iar rolul SASTIPEN ȋn acest proiect este tocmai acela de a contribui la educarea acestui public”. – Radu Anuți, Coordonator activitati Sastipen.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole