În cooperare cu Comisia Europeană, România a lansat un proiect-pilot care conține un set de măsuri concrete și durabile în vederea abordării cu succes a actualelor provocări ale migrației.
Scrisoarea de intenție privind lansarea acestui proiect-pilot a fost semnată de ministrul PNL al Afacerilor Interne, Lucian Bode și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Potrivit documentului, România va implementa în perioada următoare o serie de instumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor și cooperării internaționale, cu accent pe bunele practici românești în aceste domenii. Proiectul va fi implementat cu sprijinul operațional, tehnic și financiar al Comisiei Europene și al agențiilor cheie din UE pentru afaceri interne (EUAA, Europol și Frontex).
Migrația este o provocare europeană importantă, care necesită soluții cuprinzătoare și coordonate, mai ales în noile condiții geopolitice impuse de războiul din Ucraina, precum și de evoluțiile vulnerabile din Orientul Mijlociu.
Variantele de răspuns ale României trebuie armonizate strategiilor propuse în acest sens de către Comisia Europeană, care s-a angajat în concentrarea eforturilor privind susținerea țărilor membre în abordarea ultimelor provocări ale migrației într-o manieră sustenabilă și cu ținte concludente.
Gestionarea eficientă a frontierelor, precum și procedurile rapide de azil și returnare, constituie elemente esențiale în scopul definirii unui sistem autohton funcțional și eficace de combatere a migrației.
Proiectul-pilot ce va fi asumat și implementat de România reprezintă rezultatul angajamentului și sprijinului la nivel înalt al României pentru soluția de management durabil al migrației, mai ales având în vedere istoricul nostru tradițional în gestionarea fenomenului.
România se află la granița estică a Uniunii Europene și a NATO, ocupând o poziție geografică strategică, la granița cu Serbia, Ucraina și Moldova. Din această perspectivă, țara noastră are un rol cheie, determinant, în securizarea frontierelor externe comune, contribuind efectiv la gestionarea migrației și asigurarea unui nivel ridicat de securitate în regiune.
Acest proiect-pilot va conferi României o contribuție extrem de valoroasă la efortul european comun de a gestiona provocările migrației într-un mod eficient, comun și unitar.
Sunt încrezătoare că poziția deținută în ansamblul european al gestionării durabile a problemelor ridicate de intensificarea migrației și a provocărilor în continuă evoluție a acesteia va fi în măsură să asigure României un aport vital în combaterea fenomenului la scară europeană.
Deputat PNL Teleorman,
MARIA STOIAN