10.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 29, 2024

ISU Teleorman – 60 de situații de urgență în 48 de ore pentru salvatorii teleormăneni

Sănătate

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, distrugerea muniției neexplodate și asigurarea măsurilor P.S.I. reprezintă doar câteva exemple dintre cele 60 de misiuni desfășurate de salvatorii teleormăneni, în ultimele 48 de ore.

În perioada de referință, efectivele I.S.U. „A.D. Ghica” Teleorman au intervenit pentru stingerea a cinci incendii, dintre care patru de vegetație uscată și unul de locuință, la trei evenimente rutiere produse pe raza localităților Roșiorii de Vede, Alexandria și Turnu Măgurele, la o misiune de distrugere a muniției neexplodate, din timpul conflictelor armate, care a fost ridicată de pe raza județului Teleorman în perioada 2019 – 2023, la deblocarea unei uși de acces în locuință, pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate și la 51 de intervenții ale echipajelor SMURD, pentru acordarea primului ajutor, transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

Patru incendii de vegetație uscată, în mai puțin de 48 de ore

În ultimele 48 de ore, pompierii militari teleormăneni au intervenit pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată, izbucnite pe raza localităților Sericu, Negrenii de Sus, Videle și Florica, cu posibilitate de producere a unor pagube materiale în gospodăriile aflate în imediata apropiere. Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost folosirea focului deschis în spații deschise.

Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, reamintim cetățenilor următoarele:

1) Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care INTERZIC arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA;

2) Nerespectarea prevederilor legale privind INTERZICEREA arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice;

3) Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală;

4) Solicităm cetățenilor și autorităților locale să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată și resturile menajere deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

ISUTeleorman va manifesta toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 2 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor în localitățile Alexandria și Conțești, la un operator economic și o unitate de învățământ. Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 13 sancțiuni contravenționale.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Mai multe date cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul http://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-informatii/comunicate-de-presa/391-buletine-informative.

                                                                                                Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole