9.3 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 27, 2024

„Descoperă! Învață! Trăiește!” – eveniment organizat de Centrul EUROPE DIRECT Teleorman, găzduit de Biblioteca Municipală „Gala Galaction” din Roşiori de Vede

Sănătate

Peste 90 de adolescenţi, însoţiţi de cadre didactice şi bibliotecari, dar și reprezentanți ai unor instituții județene au participat astăzi, 9 mai, de Ziua Europei, la dezbaterea-concurs „Descoperă! Învață! Trăiește!” – eveniment organizat de Centrul EUROPE DIRECT Teleorman, găzduit de Biblioteca Municipală „Gala Galaction” din Roşiori de Vede.

Competiţia, dedicată elevilor din clasele IX-XII din liceele teleormănene, a adus la start nouă echipe, coordonate de câte un profesor sau bibliotecar. Competitorii au avut de răspuns la 18 întrebări despre despre trecutul, prezentul şi viitorul UE (prioritățile CE pentru anul 2023, NextGenerationEU, „You are EU”, acțiuni ulterioare CoFE, Anul european al competențelor, toate aceste în strânsă legătură cu alegerile europene din 2024, iarpentru departajare a trebuit ca fiecare echipă să argumenteze importanța dreptului la vot și puterea acestuia.

La eveniment, a participat reprezentantul Guvernului României în teritoriu, Prefectul Județului Teleormandr. Haralambie Epure, iar din partea Inspectoratului Școlar Județean Teleorman, a fostprezent inspectorul școlar prof. Ion Cojocaru.

Deși nu a putut fi prezent, Primarul Municipiului Roșiori de Vede, ec. Valerică Gheorghe Cîrciumaru, a fost alăturicu gândul de tinerii competitori, transmițându-le încurajări, felicitări și asigurându-i de sprijinul necondiționat al Administrației publice locale.

Totodată, în mesajul său, prefectul județului a subliniat, printre altele, importanța educației în Anul European al Competențelor – 2023, a abilităților dobândite pe tot parcursul vieții, acest lucru permițând cetățenilor și întreprinderilor să contribuie la tranziția verde și la cea digitală, sprijinind inovarea și competitivitatea.

Despre misiunea și obiectivele EUROPE DIRECT Teleorman, despre finanțatorii acestui proiect de succes și despre importanța comunicării europene în comunitatea teleormăneană a vorbit managerul ED Teleorman, bibliotecar Marinela Rușanu.

Juriul concursului (în următoarea componenţă: membrii – Teodora Ciofalcă – jurnalist, redactor al publicației „Actualitatea de Teleorman”; prof. Victor Gabriel Osăceanu – istoric și publicist; Mihaela Cîrjan-Marinescu – inspector superior în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Teleorman; jr. Gabriel Argeşeanu – jurnalist, scriitor și publicist, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Roșiori de Vede; preşedintele juriului: Marinela Ruşanu – managerul Centrului EUROPE DIRECT Teleorman) a avut o misiune dificilă, acordând următoarele premii:

Premiul IECHIPA „ANASTAEU” – de la Colegiul Național „Anastasescu” din Roșiori de Vede, coordonată de bibliotecar Daniela Delcescu;

Premiul al II-lea:  ECHIPA „PEDA” alcătuită din elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria, dar coordonaţi astăzi de bibliotecar Valentina Pașa – managerul Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman – instituție care este și principalul punct de informarea europeană al centrului EUROPE DIRECT Teleorman;

Premiul al III-lea:  ECHIPA „DIPLOMATELE” – de la Liceul Teoretic Zimnicea, coordonată de prof. Raluca-Ileana Slobozeanu;

Locul IV: ECHIPA  „EURO-CAMPIONII” – de la Liceul Teoretic Zimnicea, coordonată de prof. Antonela Filip.

Locul V: ECHIPA „SALIGNY” – de la Liceul Teoretic  „Anghel Saligny” din Roșiori de Vede, coordonată de prof. Adrian Cătălin Dragnea.

Locul VI: ECHIPA „CUZA 4 EUrope” – de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria, coordonată de prof. Florentina Dorobanţu.

Locul VII: ECHIPA „UNIREA” alcătuită din elevi de la Colegiul Național „Unirea” Turnu Măgurele, coordonată de prof. Mihaela Matreșu Binjung.

Locul VIII: ECHIPA „BĂLCESCU” – de la Liceul Tehnologic „Nicolae  Bălcescu” Alexandria, coordonată de prof. Mirela Giulia Ilicea.

Locul IX: ECHIPA „SMART KNIGHTS” – de la Liceul Teh. „V. Madgearu” Roșiori de Vede, coordonator prof. Camelia Corina Bădăuţă.

Pe timpul jurizării, participanții au beneficiat de o altfel de „Lecție de informare europeană”, prin intermediul căreia au aflat mai multe despre prioritățile Comisiei Europene pentru anul 2023, despre programul „Construirea Europei împreună cu consilierii locali (BELC), precum şi despre activitatea şi proiectele instituțiilor europene şi ale EUROPE DIRECT Teleorman.

Toţi participanţii la concurs au fost premiaţi cu materiale de promovare a Uniunii Europene, a NextGenerationEU, a Centrului ED Teleorman, dar și cu publicaţii editate de Oficiul pentru publicaţii al UE şi diplome de participare.

Felicitări, dragi tineri! Sunteţi în centrul preocupărilor centrului EUROPE DIRECT Teleorman și ale Uniunii Europene, vocea voastră fiind extrem de importantă în construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv și mai digital! Mulțumim tuturor pentru participare și implicare!

LA MULŢI ANI, EUROPA! LA MULŢI ANI, EUROPENI! 

Aurelia Bărbuţ

Marinela Ruşanu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole