16.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

CEREMONIE PUBLICĂ ÎN MUNICIPIUL TURNU – MĂGURELE

Sănătate

Data de 10 mai, a fost declarată ca zi de sărbătoare națională (zi lucrătoare), prin care sărbătorim ,,Ziua Independenței Naționale a României”, conform Legii nr. 189 din 8 iulie 2021. Inițiatorii acestei legi, au considerat că, prin acest demers, este restabilit adevărul istoric și se reia tradiția istorică din anii 1866 –1947 (când această zi era sărbătorită drept ,,Ziua Națională a României”). Ulterior, faptul istoric a fost denaturat de comuniști, care au hotărât ca ziua națională să fie sărbătorită la data de 23 august.

Semnificația acestei zile a rămas în memoria românilor, ca ziua când Principele Carol I declara (la data de 10 mai 1877) independența Principatelor Unite față de Poarta Otomană.
Astfel că, aniversăm anul acesta, 146 de ani de când Senatul proclama Independența statului român, iar principele Carol I semna proclamația intitulată ,,Independența absolută a României”, conferindu-i, în acest fel, putere de lege.
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
Miercuri 10 mai 2023, rezerviștii militari teleormăneni uniți alături de venerabilii veterani de război, am fost prezenți la ceremonia militară și religioasă, organizată – cu prilejul sărbătoririi ZILEI INDEPENDENȚEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI – de către Instituția Prefectului Teleorman, Consiliul Județean Teleorman, Primăria municipiului Turnu-Măgurele, Consiliul Local al municipiului Turnu-Măgurele, Sfânta Episcopie a Alexandriei și Teleormanului și Garnizoana Militară Alexandria, care s-a desfășurat pe platoul din fața Monumentului Independenței din municipiul Turnu-Măgurele.
Au fost prezenți președinții filialelor județene (și ai subfilialelor din munic.Turnu-Măgurele) precum și alți reprezentanți ai structurilor asociative ale rezerviștilor militari (din MApN și MAI) și ai veteranilor de război teleormăneni, alți camarazi rezerviști, din Alexandria și Turnu-Măgurele, membri ai ANCMRR din MApN și MAI, ai SCMD precum și cei ai LADPM.
Deasemenea, am remarcat prezența oficialităților județene și locale, precum și a reprezentanților principalelor instituții publice din județ, astfel: EPURE Haralambie – Prefectul județului Teleorman, GÎDEA Ionuț-Adrian – Președintele Consiliului Județean Teleorman, CUCLEA Dănuț – Primarul municipiului Turnu-Măgurele, Senatorul CRISTESCU Dan precum și comandanții/șefii/reprezentanții instituțiilor județene din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională (Garnizoana Militară Alexandria, Poliție, Jandarmi, Pompieri, Poliție de Frontieră, SRI, STS, SMEPTPA…).

Ceremonia militară a fost oficiată de către Mr. VOIVOZEANU Valentina Daniela – Șef birou (și Ofițer de informare și relații publice) din cadrul Centrului Militar Județean Teleorman și s-a desfășurat, după următorul program:

  • Sosirea Prefectului Județului Teleorman – EPURE Haralambie, însoțit de către Comandantul Garnizoanei Militare Alexandria – Lt.col. MIHAI Cristian;
  • Intonarea Imnului Național al României;
  • Deschiderea ceremoniei, prin prezentarea semnificației momentului aniversar, de către doamna Maior Voivozeanu Valentina-Daniela;
  • Slujba de Te Deum și rugăciunea pentru eroii armatei române căzuți pe câmpurile de luptă din Războiul de independență, oficiată de un sobor format din șapte preoți, din partea Sfintei Episcopii a Alexandriei și Teleormanului;
  • Alocuțiuni privind semnificația Zilei Independenței Naționale a României, prezentate de către: Prefectul județului Teleorman, Președintele Consiliului Județean Teleorman și Primarul municipiului Alexandria;
  • Defilarea Gărzii de Onoare, compusă din garda port-drapel (cu Drapelul de Luptă al IJJ Teleorman ,,General de brigadă ION BUNOAICA”) un pluton de jandarmi și un pluton de pompieri (din cadrul ISU ,,Alexandru Dimitrie Ghica” Teleorman).
    Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori, din partea: Parlamentului României, Prefecturii Teleorman, Consiliului Județean Teleorman, Primăriei și Consiliului local al municipiului Turnu-Măgurele, Structurilor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din județul Teleorman, Structurilor asociative ale rezerviștilor militari teleormăneni uniți și ai venerabililor veterani de război teleormăneni, Filialelor județene ale partidelor politice (PNL, PSD, USR), Filialei Județene Teleorman a Societății de Cruce Roșie precum și din partea unor instituții de învățământ locale (Liceul Tehnologic ,,Sfântul Haralambie”, Școala Generală nr. 4 și Școala Gimnazială nr. 2).
    ÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
    Sărbătorirea Zilei Independenței Naționale a României, constituie pentru toți românii un prilej de a-i omagia pe cei care au apărat, cu propria viață, valorile noastre naționale, prestigiul, integritatea și independența României.
    În această zi, cinstim dragostea de țară, jertfa și sacrificiul celor peste zece mii de români care și-au dat viața, acum 146 de ani, în Războiul de Independență (1877 – 1878), pe câmpurile de luptă de la Plevna, Grivița, Smîrdan și Vidin, pentru idealul tuturor românilor, acela de a obține Independența de Stat a României.
    Noi, rezerviștii militari, știm cel mai bine că, cei care s-au jertfit pentru neam și țară (precum și veteranii de război care au supraviețuit) sunt exemplele noastre de voință, de curaj, fiind cei care ne-au învăţat lecţia patriotismului, și că iubirea de ţară se măsoară în luptă, prin sacrificiu şi determinare de a-ţi apăra Patria, atunci când este nevoie.
    Ei sunt aceia, care au pus datoria față de țară mai presus decât propria viață.
    Am învățat de la bunicii și străbunicii noștri să prețuim și să apărarăm valorile neamului românesc.
    Ei ne-au transmis lecția de patriotism și de devotament față țară, pe care au învățat-o în timpul războaielor în care au luptat.
    Suntem mândri de eroii neamului nostru și de veteranii de război pe care încă îi avem lângă noi și, în același timp, avem datoria de a apăra tot ceea ce aceștia au câștigat, cu prețul sângelui vărsat, pe câmpurile de luptă.

,,S-au dus feciorii oastei pe calea strămoșească,
S-au prins cu moartea crudă la luptă voinicească,
Și au ieșit din luptă viteji, învingători,
Scăldați în al lor sânge, puternicii feciori!”
( Text gravat pe soclul Monumentului Independenței, din municipiul Turnu Măgurele)

Dragi români, să ne cunoaștem și să nu uităm, niciodată, istoria neamului nostru și să nu ne uităm ostașii și eroii noștri, cei care și-au dat viața pe câmpurile de luptă, pentru libertatea noastră și permanent să le aducem un pios omagiu.
Dumnezeu să-i odihnească în pace, pe Eroii noștri!
Dumnezeu să binecuvânteze România și să-i ocrotească pe români!

PATRIE, ONOARE, DEMNITATE!
Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole