17.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, mai 6, 2024

REZERVISTUL MILITAR – VERSUS, RESPECTUL CUVENIT ACORDAT DE CĂTRE STAT…

Sănătate

Ziua de 31 Mai, a fost instituită ca “Ziua Rezervistului Militar”, prin H.G. nr. 467 din 12.05.2010, ca o expresie a respectului de care trebuie să se bucure cei care au muncit în structurile sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, și ca o apreciere a societății românești, față de pensionarii militari rezerviști, care și-au servit țara cu devotament, abnegație și onoare.
Rezerviștii militari, sunt simbolul demnității și onoarei militare, cei care și-au sacrificat cei mai frumoși ani din viață în slujba țării, cei care au contribuit la construirea unor instituții stabile, la păstrarea unor valori și standarde profesionale ridicate, pe care trebuie să le transmitem cu toții, generațiilor viitoare.
Înțelepciunea acestora, ar trebui mai mult folosită de către cei mai tineri, în proiectele lor profesionale, astfel că, tinerii camarazi militari și polițiști vor găsi, în rezerviștii militari, tot timpul, un model după care să-și ghideze cariera.
Rezervistul militar, este cadrul militar care, odată cu trecerea în rezervă, își păstrează calitatea de cadru militar precum și gradul deținut, apoi rămâne în evidențele Centrelor Militare Județene, și căruia i se eliberează un livret militar, la care este atașat “Ordinul de chemare a rezerviștilor la mobilizare sau la război”.
Pe cale de consecință, în majoritatea cazurilor, pe lângă forțele active/regulate destinate îndeplinirii misiunilor pe timp de pace, România ca stat membru NATO, are prevăzute mecanisme naționale prin care se realizează suplimentarea forțelor și efectivelor, precum și dotarea acestora până la nivelul necesar îndeplinirii misiunilor în situații de criză sau conflict armat, resursele umane utilizate, provenind din rândul rezerviștilor.
Astfel, rezerviștii vor constitui rezerva de mobilizare, atunci când situația o va impune, continuând să joace un rol important, în special, în ceea ce privește creșterea capacității de luptă a forțelor armate, în vederea îndeplinirii misiunii fundamentale a acesteia, respectiv de a garanta suveranitatea, independența și unitatea statului, integritatea teritorială a țării și democrația constituțională.
De aceea, în toate statele din lume, în special cele din blocul NATO, se acordă o grijă și preocupare importantă din partea guvernanților și specialiștilor în domeniu, pentru pregătirea și valorificarea resurselor umane din rezerva de mobilizare, la potențialul lor maxim, în contextul mediului de securitate actual.
Din păcate, în ultimii unsprezece ani, s-a înregistrat o diminuare continuă a numărului de rezerviști din rezerva de mobilizare (la circa 50.000 ) precum și a nivelului de instruire a acesteia, ca urmare a fenomenului de “îmbătrînire”, pe de o parte, iar pe de altă parte, ca urmare a faptului că, singura formă de pregătire a rezerviștilor pe timp de pace, a rămas până la începutul anului 2017, participarea la exerciții și antrenamente de mobilizare.
În urma adoptarii Legii nr. 270/2015 privind statutul rezerviștilor voluntari, s-a oferit posibilitatea (tuturor categoriilor de cetățeni, bărbați și femei, atât a celor care dețin calitatea de rezervist cât și a celor fără pregătire militară, care nu doresc să intre în rândul forțelor armate active, însă care doresc să fie pregătiți din punct de vedere militar încă din timp de pace), de a presta serviciul militar, în calitate de rezervist voluntar, cu precizarea că, din anul 2018 pot fi recrutate, inclusiv cadre militare în rezervă, în anumite condiții, ca rezerviști voluntari.
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

DOMNILOR DECIDENȚI POLITICI ȘI MILITARI,

Statutul de rezervist militar, ar trebui să fie, unul onorant, așa cum este în toate țările civilizate, dar din păcate, doar în România – datorită unor politicieni iresponsabili cu destinele țării, care habar nu au ce a însemnat și ce înseamnă viața militară – s-a ajuns până acolo, încât cadrele militare în rezervă și în retragere, sunt privite, de foarte mulți oameni cu suspiciune sau chiar cu dispreț, generalizând, pe nedrept și contrar realității, că rezerviștii militari ar avea pensii “nesimțite” sau “speciale”.
De circa treisprezece ani, pensionarii și rezerviștii militari trăiesc un zbucium permanent și fără de sfârșit, își pun întrebări fără răspunsuri referitoare la nedreptățile și discriminarea, la care sunt supuși de către toate guvernele care s-au succedat în acești ani, care au dus la dispariția prematură a multor rezerviști, asistând neputincioși la ciuntirea, cu nerușinare și în mod abuziv, a unor drepturi legitime, obținute cu mari sacrificii, în urma zecilor de ani, aflați în serviciul patriei.
Aceștia, au fost pur și simplu hăituiți, prin ciuntiri succesive ale cuantumurilor pensiilor militare de serviciu, datorită guvernanților români care, prin introducerea unor articole neavenite și ilegale în cele trei O.U.G. succesive (nr.57/2015, 59/2017 și 114/2018), au golit de conținut Legea nr.223/2015 privind pensile militare de serviciu, ducând la discriminarea si batjocorirea rezerviștilor.
Dacă mai adăugăm și faptul că, militarii in activitate se află în partea cea mai de jos a grilei de salarizare națională, acest lucru demonstrează, pe deplin, că și actuala clasă politică, țintuiește – în mod direct și deliberat, total nemeritat – la valorile de necontestat ale poporului român, care sunt: uniforma militară, jurământul militar, drapelul de luptă, onoarea și demnitatea militară.
Pensia cuvenită și stabilită militarilor, NEACTUALIZATĂ – ori de câte ori sunt majorate soldele militarilor activi – NU MAI ESTE pensie militară, decât în titlu!
Iar pensiile stabilite militarilor, nu doar că nu mai sunt actualizate din anul 2017, dar nu mai sunt nici măcar indexate.
Să nu uităm, că :
– grila noastră de salarizare, este cea mai scăzută, cu coeficienții cei mai mici și umilitori, pe o scară a coeficienților de la 1 la 10, plecând de la minim 1,00 -ptr. soldații și gradații profesioniști – cei ce reprezintă grosul și baza efectivelor militare, și pe care statul român îi trimite în prezent în misiuni de luptă internaționale…( coeficient comparabil cu cât are un muncitor necalificat sau paznic…) și ajungând la maxim 4,35 – pentru cea mai mare funcție din minister, respectiv pentru Șeful Statului Major al Apărării (comparabil, într-un mod inexplicabil, jignitor și umilitor…, cu cât are și un păpușar…, lucru nemaiîntâlnit în lume !!!);
– dintre toate categoriile de bugetari, doar nouă, la calculul soldei/salariului de funcție, nu se are în vedere salariul minim brut pe economie, ci salariul de referință, stabilit după o lege din 1990, care este a șasea parte din salariu minim pe economie!!!
– deși, conform HG nr.1/2017, guvernanții au scris ,,negru pe alb” că la salariul minim brut pe economie ( care la noi este similarul/echivalentul soldei/salariului de funcție) nu mai trebuie și sunt interzise a fi introduse și alte sporuri, indemnizații sau adaosuri, totuși, datorită așa zisei ,,reconstrucții salariale” (așa cum au hotărât, de curând, chiar mai marii instanțelor de judecată), acestea rămân în continuare introduse în solda/salariul de funcție, dar bineînțeles că, aceste indemnizații, sporuri, nemaifiind actualizate, fiind plafonate la nivelul anului…2009.
Au început să simtă și camarazii, încă în activitate, prin ce trec și ce pățesc rezerviștii militari din anul 2016, respectiv despre

DISCRIMINAREA noastră, astfel că, pensionarii militari, polițiștii și funcționarii publici cu regim special din penitenciare nu-și găsesc pacea și odihna nici după ieșirea la pensie.
Sunt permanent stresați și umiliți, prin dese schimbări ale legislației, care au dat naștere la grave și multiple discriminări, nedreptăți
și abuzuri.
În acest context, asociațiile noastre de rezerviști militari teleormăneni uniți (ANCMRR din MApN, MAI, SRI, cărora ni s-au alăturat și sindicatele și ligile de pensionari militari ca SCMD, LADPM, dar și cea a venerabililor veterani de război teleormăneni), ne-am exprimat, constant, în ultimii ani, nemulțumirile, indignarea și protestul față de batjocura, umilința și discriminările la care am fost supuși, constant, de către toți decidenții militari și cei politici, indiferent de apartenența politică.
Astfel, am avut mai multe întâlniri cu parlamentarii de Teleorman, am înaintat mai multe scrisori deschise și note de protest și revendicări, însoțite de propuneri și soluții legale, am participat la acțiuni de protest – mitinguri, marșuri, pichetări etc…, în București ( la sediile instituțiilor publice decidente – politice și militare) sau în Alexandria ( la sediile Prefecturii Teleorman și partidelor politice aflate la guvernare).
Cât despre PENSIILE MILITARE – CARE NU SUNT PENSII SPECIALE, reamintim faptul că sunt singurele pensii din România, ,,înghețate” prin OUG nr. 59/2017, care nu au mai crescut din anul 2017…fiind, din acest punct de vedere, unici în lume, fiind singura categorie socială discriminată, în raport cu celelalte categorii de pensii – civile sau cele speciale – care s-au majorat constant…
Comparativ cu alte state, când vine vorba de respectul și recunoștința pentru rezerviștii și pensionarii militari, constatăm cu stupoare și indignare că statul român ne batjocorește și ne umilește continuu…
Pensionarul militar român are o pensie medie de 600 de euro, cea mai mică dintre pensile de serviciu din România…
Comparativ cu alte state, unde:

  • În Ungaria, Cehia și Polonia, de exemplu, pensia militară medie este dublă, de circa 1.200 de euro pe lună;
  • Pentru toate celelalte țări, membre ale NATO/OTAN, pensia militară medie este de 3.200 de euro, iar în SUA, partenerul nostru strategic, este de 5.632 de dolari pe lună…
    Umilitor, revoltător…, dar aceasta este recunoștința socială, pe care statul român o acordă militarilor, acelora care își sacrifică viața, conform Jurământului militar depus, pentru binele comun (…Jur să-mi apăr țara, chiar cu prețul vieții…).
    Așa arată un stat …,,parșiv și ticălos” – citire de la Băse…), un stat secătuit și slăbit de evaziune fiscală și de multă corupție, o țară distrusă, sistematic, de către aproape toți cei care au condus-o în ultimii 33 de ani…
    ÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
    Domnilor guvernanți,
    Respectați prevederile impuse și obligațiile privind salarizarea și pensiile militare, stipulate în Acordul de aderare a României la NATO.
    Armata română (și militarii, în general) a fost mereu umilită și batjocorită de către toate partidele politice.
    Astfel, toate Guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria, au avut ca țintă militarii, în activitate, DAR MAI ALES PE REZERVIȘTI, și nu au făcut altceva, DECÂT:
  • au tăiat salariile militarilor și polițiștilor în activitate;
  • au tăiat pensiile rezerviștilor militari;
  • au blocat/ anulat actualizarea pensiilor militarilor;
  • au blocat/ anulat indexarea pensiilor militare de stat;
  • au blocat, prorogat/ anulat salariile compensatorii ale militarilor la ieșirea la pensie;
  • au declarat pensiile militarilor drept pensii nesimțite, deși alte categorii de pensionari dețineau pensii de câteva ori mai mari. Dacă o pensie medie de 3.500 lei este nesimțită, una medie de 14.323 lei, cum este, de ce nu a spus nimeni că pensiile magistraților sunt nesimțite?;
  • au asmuțit societatea împotriva militarilor, generalizând unele fapte comise de câțiva militari, isterizând populația prin declarații în presă sau mediile de socializare, instigând astfel la ură împotriva militarilor;
  • au dispus, tolerat și menținut un tratament umilitor, defavorabil față de militari, discriminatoriu comparativ cu alte categorii de personal în ceea ce privește drepturile bănești, deși aceștia aveau legal aceleași drepturi. Astfel când a fost anulată/amânată actualizarea pensiilor militare, însă, de această măsură au fost scutiți magistrații, chiar dacă Decizia 20/2000, pe care o invocă acum magistrații, îi punea pe aceeași treaptă, în ceea ce privește tratamentul și condițiile de muncă…;
  • au refuzat constant discuțiile cu reprezentanții asociațiilor militarilor, și nici nu au dat răspunsuri, sau au dat răspunsuri în bătaie de joc, cererilor acestora.
    Astfel că, nici un prim-ministru (nici măcar Ciucă ,,al nostru”) nu s-a întâlnit cu reprezentanții asociațiilor militarilor. Cât despre PREȘEDINTELE României, acesta, în opt ani de zile NU S-A ÎNTÂLNIT NICIODATĂ CU REPREZENTANȚI AI REZERVIȘTILOR, DEȘI ESTE ȘI ȘEFUL CONSILIULUI DE APĂRARE AL ȚĂRII, dar s-a întâlnit în nenumărate rânduri cu reprezentanți ai ONG-urilor susținute financiar din afara țării, inclusiv când a fost vorba de formarea guvernului României.
    RUȘINE CLASEI POLITICE CARE, ÎNCĂ, ÎȘI BATE JOC DE MILITARI !!
    ÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
    Dragi camarazi rezerviști,
    Structurile asociative ale militarilor în rezervă și în retragere, au fost înființate, ca o reacție firească, normală, față de nedreptățile și discriminarea la care sunt supuși pensionarii militari – actuali rezerviști, cu scopul de a proteja drepturilor acestora.
    Unitatea asociațiilor de rezerviști, din toate structurile sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, este vitală, pentru concentratrea eforturilor comune, în apărarea drepturilor legitime ale pensionarilor si rezerviștilor militari.
    Trebuie să ne regăsim forța de a ne uni și a ne apăra STATUTUL DE REZERVIST, greu dobândit după mulți ani de trudă și luptă, cu inamicii văzuți și nevăzuți, cu forțele obscure din interiorul și exteriorul țării, care încearcă prin orice mijloace, destabilizarea și diminuarea autorității statului român.
    Avem acumulată o bogată experienţă, avem un fond de activităţi şi demersuri, un corp competent de cadre militare în rezervă şi în retragere care trebuie valorificate superior pentru îndeplinirea nobilelor misiuni asumate în spiritul devizei „PATRIE – ONOARE – DEMNITATE”, să dovedim probitate profesională şi camaraderească în unitate de nezdruncinat şi pe bază de cauzalitate înţeleaptă în tot ce vom întreprinde, întrucât avem forţa şi tăria necesară. În numele membrilor celor două filiale județene ale celor mai reprezentative asociații de rezerviști militari ( cele ale MAI și MApN) din județul Teleorman, doresc să adresez – astăzi, la CEAS ANIVERSAR – tuturor rezerviștilor militari, un salut camaraderesc și calde urări de sănătate, o viață lungă și fericită alături de cei dragi, precum și îndemnul de a fi uniți și să avem încredere în noi !
    L A M U L Ț I A N I !
    ,, P A T R I E, O N O A R E, D E M N I T A T E ! „

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian
Alexandria, 31 Mai 2023

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole