12.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, mai 3, 2024

ANIVERSAREA A 175 DE ANI, DE LA PROCLAMAȚIA DE LA 9 IUNIE 1848 ȘI SĂRBĂTORIREA ZILEI COMUNEI ISLAZ

Sănătate

Duminică 11 iunie 2023, Consiliul Local şi Primarul comunei Islaz, domnul Ionel GEARĂ a organizat în centrul comunei, mai multe activități omagiale, în cinstea aniversării a 175 de ani de la rostirea Proclamaţiei de la Islaz precum și cu prilejul sărbătoririi Zilei Comunei.
Conform tradiției – rezerviștii militari teleormăneni uniți (reprezentanți ai filialelor județene, ale asociațiilor naționale a cadrelor militare în rezervă și în retragere ,,General David Praporgescu” a MApN și ,,Mihai Viteazul” a MAI), reprezentanți ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate și ai Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, precum și reprezentanți ai venerabililor veterani de război teleormăneni – am dat curs invitației inimosului și patriotului Primar al comunei Islaz, domnul Ionel GEARĂ, participând, cu deosebită onoare și plăcere, la această frumoasă activitate cultural – patriotică, în spiritul cinstirii memoriei înaintașilor noștri, care au scris istorie pe aceste meleaguri.
Manifestările omagiale au debutat la orele 09.00 cu un SIMPOZION festiv, desfășurat pe platoul din fața Momumentului istoric, de la 9 iunie 1848.
După urarea de bun venit (din partea domnului primar) și intonarea Imnului național al României, s-a desfășurat o slujbă religioasă, de binecuvântare și omagiere a înaintașilor noștri, oficiată de către preoții celor trei biserici din comună ( ,,Sfinții Trei Ierarhi” și ,,Sfântul Nicolae” din satul Islaz și ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din satul Moldoveni). Din acest Sobor ( avându-l în frunte pe protoereul Ioana Cristian, de la Protopopiatul Turnu Măgurele), au făcut parte preoții: Fișcuci Nicușor, Purcea Neluș, Irimia Constantin, Rezeanu Florin, Ciucu Nicolae.
În continuare, au fost prezentate alocuțiuni, despre însemnătatea și importanța zilei de 9 iunie, precum și despre semnificația evenimentului aniversar, de către:

  • domnul Ionel Geară, primar;
  • profesorii de istorie Dima Constantin și Neațu Marius;
  • domnul Doldurea Marian, Primarul orașului Caracal și doamna prof. Pătru Jana, din Caracal.
    Am fost plăcut impresionat și totodată onorat, că mi s-a oferit prilejul să prezint un mesaj, din partea camarazilor mei, rezerviștii militari teleormăneni uniți, în cadrul căruia, am făcut și o scurtă prezentare a unei marcante personalități militare a comunei și a județului Teleorman, Generalul Toma Lișcu, fost Comandant al Trupelor de Grăniceri din România.
    Au fost depuse coroane de flori, din partea Primăriei și Consiliului local al comunei Islaz precum și din partea rezerviștilor militari teleormăneni uniți (MApN și MAI) și a venerabililor veterani de război teleormăneni.
    Pe scena amplasată în incinta monumentului, cei prezenți am urmărit un frumos spectacol artistic, susținut de tinere talente, din comună și din județ (precum Gruia Cazara-Denisa – care a prezentat un superb program la pianină, ori Luisiana Vîrdol și Ciuciucu Cătălin care au susținut un recital de doine și muzică populară). Au urmat, Ansamblul de dansuri populare „Izvorașul” și un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Islaz.
    Cu acest prilej, au fost premiați copiii și elevii care s-au remarcat la învățătură precum și cei care s-au evidențiat în cadrul diverselor concursuri școlare ori competiții sportive.
    După terminarea acestei prime activități, toți invitații ne-am deplasat pentru a vizita târgul amenajat în centrul comunei precum și superbul Cămin cultural, acolo unde am participat și la un frumos moment de socializare.
    Începând cu orele 17.00, locuitorii comunei, precum și invitații au putut viziona un spectacol artistic omagial, susținut de Ansamblul folcloric de muzică și dansuri populare ”Burnasul” din Alexandria ( în frunte cu maestrul Adrian Grigoraș), interpreți renumiți de muzică populară din județul nostru, Formația ”Muntenia” (condusă de Gabi Mandin), maestrul Ion Popa precum și de îndrăgita interpretă de muzică populară oltenească, Mariana Ionescu – Căpitănescu.
    La activitățile festive au participat foarte mulți cetățeni ai comunei, unde au fost prezenți și unii invitați de seamă ai domnului primar, din întreg județul (și nu numai).
    Printre aceștia, am remarcat pe Președintele Consiliului Județean Teleorman, domnul Adrian-Ionuț Gîdea (care a rostit un mesaj de felicitare și apoi a stat de vorbă cu mulți cetățeni, ascultându-le doleanțele și problemele ridicate. Deasemenea, au fostprezenți și cei doi Subprefecți, domnii Benone Rababoc și Gigi Iancu, precum și deputatul Paul Stancu.
    Spre seară, spectacolul s-a încheiat cu un pragram de discotecă, în aer liber, cu sunete și lumini, condus de către DJ Bînă Robert – Cristian.
    Se cuvine să adresez sincere felicitări – domnului Ionel GEARĂ (ales primar al acestei comune din anul 2004, un edil adevărat, cu multiple realizări pentru concetățenii săi, un mare patriot și un camarad adevărat pentru rezerviștii militari teleormăneni uniți), pentru modul de organizare a acestei activități, devenită tradiție. Din partea rezerviștilor militari teleormăneni uniți și ai venerabililor veterani de război teleormăneni, vă rog să primiți salutul nostru camaraderesc, aprecierea și considerația noastră pentru tot ceea ce faceți, prin organizarea unor astfel de evenimente și acțiuni pentru păstrarea vie, în memoria și conștiința noastră, a unor momente de o mare însemnătate istorică, patriotică sau militară, parte a istoriei noastre naționale.

CINSTE ȘI ONOARE ÎNAINTAȘILOR NOȘTRI !
LA MULȚI ANI, ISLĂZENI !

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole