16.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 1, 2024

15 August – ZIUA MARINEI MILITARE ȘI A FORȚELOR NAVALE ROMÂNE – LA MULȚI ANI, tuturor MARINARILOR, de ieri și de astăzi!

Sănătate

Sunt mândru că am servit patria, ca militar în termen, la cea mai frumoasă, faimoasă și nobilă Armă – Marina Militară Fluvială….

,, Odată ce ai făcut armata la MARINĂ, rămâi pe viață MARINAR…!”

Astăzi, la CEAS ANIVERSAR, am deosebita onoare și plăcere, de a le ura un sincer și călduros LA MULȚI ANI, tuturor marinarilor militari – în activitate și în rezervă/retragere, dar și tuturor colegilor și prietenilor mei care au satisfăcut stagiul militar la această nobilă ARMĂ!

În mod special, doresc sa îi salut, camaraderește, pe foștii mei camarazi de cătănie (,,leatul” 1983-1985, cei circa 40 de teleormăneni, cca 20 de tulceni și 10 bucureșteni… în frunte cu prietenii mei – Ion Ungureanu din Poroschia, Stănică Răducu din Crevenicu și Ionel Izină din Țigănești – ex-prefect de Teleorman…), precum și pe foștii mei comandanți, ofițeri din cadrul Unității Militare 02080 TULCEA – Vedete Dragoare Fluviale – VDF, respectiv pe: domnul Jercan Ion – Comandantul unității, domnii CIORBARU Eugen și Zaharia Ion – Comandanții celor două Secții (și comandanți ai celor două nave de elită, vedetele dragoare fluviale nr. 147, respectiv 150), dar și pe ofițerii Coman Ion și Buliga Eugen sau maistrul militar Bucur (motorist, comandantul meu nemijlocit…).
Ca orice fost militar în termen (dar și prin prisma viziunii de ofițer, care la rându-mi am avut onoarea și privilegiul de a instrui mii de militari în termen…), permanent, dar în special în această ZI DE SĂRBĂTOARE, nutresc sentimente multiple, speciale și unice pentru mine și am foarte multe amintiri plăcute din acei doi ani (fix, un an și … patru anotimpuri) din tinerețea și viața mea!
Dintre acestea, la loc de cinste se află pentru mine, onoranta selecție, pregătirea intensă (circa o lună și jumătate) pentru participarea la cea mai amplă și fastuoasă paradă militară din România (până la acea dată) desfășurată la 23 august 1984, în București.
Deasemenea, îmi amintesc cu emoție, bucurie și nostalgie de faptul că am avut privilegiul și onoarea de a participa, alături de alte două nave rapide, cu cea mai bună navă – Vedeta Dragoare nr.147 (sub comanda celui mai bun comandant, domnul Cpt. CIORBARU EUGEN, cu cel mai bun echipaj selecționat din întreaga unitate – motoriști, electricieni, dragori, mitraliori, timonieri, bucătari…, eu fiind motoristul-șef al navei), în primăvara anului 1985, la festivitatea de inaugurare a Canalului Dunăre – Marea Neagră, având nobila misiune de luptă de a escorta Nava Prezidențială ,,Mihai Viteazul”.
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului ,,Elisabeta”, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare.
De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și jocuri de artificii.

LA MULȚI ANI, DRAGI CAMARAZI MARINARI, ORIUNDE VĂ AFLAȚI!
CART BUN DIN PUPA!

ONOARE ȘI PATRIE !!!

Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole