17.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, aprilie 29, 2024

16 AUGUST – SFINŢII MARTIRI BRÂNCOVENI

Sănătate

Astăzi, 16 august, avem bucuria să-i prăznuim pe SFINŢII MARTIRI BRÂNCOVENI: CONSTANTIN VOIEVOD CU FIII SĂI, CONSTANTIN, ŞTEFAN, RADU, MATEI ŞI SFETNICUL ENACHE.

Ziua de 16 AUGUST este marcată ca ZIUA NAŢIONALĂ PENTRU COMEMORAREA MARTIRILOR BRÂNCOVENI ŞI DE CONŞTIENTIZARE A VIOLENŢELOR ÎMPOTRIVA CREŞTINILOR.

Exemplul martiriului SFINŢILOR MARTIRI BRÂNCOVENI, ucişi de otomani pentru Dreapta Credință, va dăinui veşnic în inima binecredinciosului său popor, iar pentru noi, Sfântul Voievod – Martir CONSTANTIN BRÂNCOVEANU reprezintă exemplul desăvârșit în diplomație.

16 august 1714 – Domnitorul Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi – Constantin, Ștefăniță, Radu, Mateiaș și ginerele său Enache Văcărescu, au fost decapitați, fără milă, la Constantinopol.
Aceștia au fost obligați să meargă pe jos, prin oraș, până la locul de execuție. Erau desculți și îmbrăcați doar în cămăși.
La eveniment au fost invitați să asiste și ambasadorii din Europa creștină.
Mai întâi au fost decapitați fiii și ginerele, pentru ca domnitorul să poată privi moartea crudă a celor dragi. La urmă i-a venit și lui rândul, fiind decapitat fără milă.
Trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele au fost înfipte în prăjini, ce au stat trei zile la Poarta Seraiului.
Mai târziu, cadavrele au fost pescuite din mare și duse la o mănăstire bizantină.
Trupul Domnului Constantin Brâncoveanu a fost adus la București, pe ascuns, și a fost îngropat la Biserica ,,Sfântul Gheorghe Nou”.

„Fiţi viteji, feţii mei! Am pierdut tot ce-am avut, măcar sufletele să ni le mântuim.”
(Sfântul Domnitor CONSTANTIN BRÂNCOVEANU)

DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE ROMÂNIA ȘI EROII – MARTIRI AI NEAMULUI NOSTRU!

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole