13.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 1, 2024

ISU Teleorman – 96 de evenimente pentru salvatorii teleormăneni în ultimele 72 de ore

Sănătate

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 96 de evenimente.

Din numărul total de intervenții, 75 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 18 incendii, dintre care unul izbucnit la o casă de locuit din localitatea Blejești și 17 incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, două accidente rutiere produse pe DJ 504, pe raza localității Orbeasca de Sus și în localitatea Tătărăștii de Jos, la care salvatorii au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la un eveniment cultural.

În data de 02.09.2023, în jurul orei 10.10, pompierii militari teleormăneni au fost alertați de izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Blejești. Ajunse rapid la locul evenimentului cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în circa 30 de minute. Valoarea bunurilor salvate, reprezentând casa de locuit, a fost estimată la cca. 100 000 de lei, iar cea a pagubelor, constând în bunurile materiale dintr-o cameră de locuit (elemente de mobilier, aparatura electrocasnică și materiale textile), la aproximativ 10 000 de lei.

            Din primele cercetări efectuate, cauza probabilă a evenimentului a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a unui aparat de aer condiționat.

17 incendii de vegetație uscată în ultimele trei zile

            În această perioadă, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 17 incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere.

Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat patru controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din localitățile Roșiorii de Vede și Zimnicea. Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat nouă sancțiuni contravenționale, în cuantum de 5500 de lei.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

                                                                                                Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole