12.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, mai 3, 2024

DECIDENȚII POLITICI ȘI MILITARI, SOMAȚI, DE CĂTRE POLIȚIȘTI ȘI REZERVIȘTII MILITARI, SĂ LE FIE ACORDATE ATENȚIA ȘI RESPECTUL CUVENIT

Sănătate

​În data de 21 septembrie 2023, în fața Ministerului Muncii și a Ministerului Afacerilor Interne (aflate în același corp de clădire, în Piața Revoluției) dar și în fața Guvernului României din Piața Victoriei, rezerviștii militari din mai multe județe din țară, au participat la o nouă acțiune de protest (alături de polițiști) pentru a solicita imperios, tuturor Autorităților Statului Român, prevăzute în Tratatul de Aderare a României la NATO (Președinție, Guvern, Parlament, Banca Națională) să se achite, de îndată, de obligațiile asumate față de Armata României și de întreg personalul din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională și să respecte angajamentele asumate, precum și legile adoptate de către statul român.

La proteste au participat Sindicatele polițiștilor din MAI (în frunte cu Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – SNPPC, condus de către Cms. șef Vasile ZELCA, în calitate de organizator) precum și Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate – SCMD, condus de către Col.(rtg.) Dr. Mircea DOGARU, dar și alți rezerviști militari (membri ai Asociațiilor Naționale ale Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – ANCMRR, din MAI și MApN ori cei ai Ligii Apărării Drepturilor Pensionarilor Militari – LADPM) precum și unii membri ai Confederației Naționale Sindicale ,,MERIDIAN”, ori ai unor ONG-uri din Familia Ocupațională ,,Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională”.
Din declarațiile publice ale celor doi lideri de sindicat, am reținut următoarele:
,,Astăzi s-a consumat o nouă etapă în lupta noastră cu cei care ne hotărăsc soarta! Am pichetat sediul Ministerului Muncii, unde am solicitat:
1. aplicarea în integralitate a Legii 153/2017;
2. scoaterea pensiilor militare din PNRR;
3. stadiul noii legi a salarizării.
Am plecat apoi în marș către sediul Guvernului și pe drum am explicat bucureștenilor că DACĂ STRADA NU VA FI OCUPATĂ DE POLIȚIȘTI, EA VA FI OCUPATĂ DE INFRACTORI
Am protestat și la sediul Guvernului unde, pe lângă celelalte trei întrebări, am solicitat rectificarea bugetară odată cu care s-a promis de către Guvern că ni se vor calcula sporurile la salariul de funcție / bază aflat în plată.
Concluzii: protestele trebuie continuate, presiunea trebuie să fie continuă și din ce în ce mai mare. Din discuțiile purtate cu decidenții politici, intuim că politicienii vor încerca să tragă de timp, de aceea trebuie să punem presiune pe ei în continuare.
Mulțumim tuturor celor care astăzi, pe zi toridă, și-au sacrificat timpul, sănătatea, familia, și în număr de peste 400 de membri ai SNPPC și peste 100 ai SCMD au venit la protest. Protestele dau roade…, de săptămâna trecută până astăzi, Guvernul a eliminat, din proiectul Legii cu măsurile de austeritate, încetarea plății orelor suplimentare și a orelor festive. Deci rezultate sunt! Ideea este că trebuie să fim din ce în ce mai mulți, astfel încât presiunea nu numai să fie constantă, ci și din ce în ce mai mare!” (VASILE ZELCA – Președinte SNPPC)

,, Ne-a ajuns bătaia de joc la care suntem supuși. Ne-am săturat de indivizi care promit de 14 ani aceleași minciuni, aceleași discuții, aceeași gargară. Gata! Destul! Trebuie să se rupă odată pisica. Ne-am săturat de minciuni. Ni se spune mereu, de ani de zile – ,,NU sunt bani, nu sunt bani!”. Însă 3.7% din bugetul țării, se duce suport pentru Ucraina, iar pentru salarii și pensii, pentru români, nu există bani. Solicităm dreptatea acum! Guvernul să-și facă datoria să asigure bunăstarea tuturor cetățenilor României. Dacă nu e în stare, să plece!” (Col. rtg. dr. MIRCEA DOGARU – Președinte SCMD).

Solicitările noastre ale rezerviștilor militari, prezentate de către SCMD cu ocazia mitingului, sunt următoarele:
1) Renegocierea reală a PNRR, cu scoaterea componentelor SAOPSN şi din PNRR şi din procentul de 9,4% din Buget şi din L4, deoarece ei au, ca şi civilii, 25% contribuţii CAS, dar nu la bugetul lor de asigurări sociale, ci la bugetul militar de asigurări sociale şi, în plus faţă de ei, cotizează alţi 5% din NET la pensia privată / suplimentară (contribuţie confiscată prin OUG 59/2017, prin schimbarea de către Lia Olguța Vasilescu a statutului ei juridic, în „contribuţie individuală la bugetul de stat”. Deci, plăţile lor se fac din fondurile proprii, integral acoperite de contribuţiile militarilor şi poliţiştilor în activitate şi prin casele proprii, sectoriale, de pensii militare.
De aceea, solicităm imperios, eliminarea noastră din PNRR-ul, în care nu avem ce căuta!

Să știe tot poporul că noi avem contribuții mai mari decât civilii, dar la propriul nostru buget militar de asigurări sociale, nu la cele civile, de aceea avem și Casele noastre Sectoriale de Pensii (cele ale MApN, MAI și SRI);
2) Solicităm, pentru TOATĂ lumea, aplicarea legii SALARIZĂRII – nr. 153/2017 precum și aplicarea, pentru TOATĂ lumea, a legii PENSIILOR, acum!
Aceste două revendicări, se referă la aplicarea în INTEGRALITATEA sa (așa cum a fost promulgată, a legii salarizării, nr. 153/2017) tuturor categoriilor socio-profesionale și civile, precum și a legii pensiilor militare de stat, nr. 223/2015.
În acest sens, președintele SCMD, afirma: ,,Miniciunea este următoarea: se dă o lege care se aplică etapizat, adică niciodată. Au trecut 6-7 ani iar răbdarea noastră a atins maximum posibil, atunci ne-au promis o altă lege ca în cântăcelul cu podul de piatră care va face și va desface… Asta în timp ce noi murim pe capete, câte 600 de rezerviști pe lună. Cât să mai așteptăm?;
3) Reacordarea sporului militar, la salarii şi pensii, pentru civilii din SAOPSN;
4) Acordarea de contracte preferenţiale pentru industria românească de apărare;
5) Acordarea de sporuri identice pentru militarii şi poliţiştii care au îndeplinit misiuni de luptă fie pe teritoriul, fie în afara teritoriului naţional;
6) Separarea pensiilor civile de indemnizaţiile şi ajutoarele sociale.
Delegația primită la Ministerul Muncii a prezentat aceste revendicări, secretarului de stat Mădălin-Cristian VASILCOIU (deoarece, ministrul Muncii – doamna Simona BUCURA – OPRESCU, nu a putut participa la discuții, aflându-se în concediu medical)

După protestul din fața Ministerului Muncii ( și a unor solicitări, de acordare a drepturilor cuvenite, scandate și la Ministerul Afacerilor Interne), polițiștii și rezerviștii militari au plecat în marș către Guvernul României.
Aici însă (ca și la mitingurile precedente), NIMENI nu a avut plăcerea și disponibilitatea de discuta cu delegația lor (nici prim-ministrul Ciolacu dar nici secretarul general al Guvernului, ori alt angajat al acestei instituții…)
Acest lucru a lăsat un … gust amar, provocând indignarea maximă a camarazilor mei, demonstrând, încă o dată ( pentru … a câta oară??), nepăsarea, indiferența, lehamitea, lipsa de interes ori chiar scârba și ura… (din partea tuturor premierilor, vremelnici, care s-au perindat la Palatul Victoria) față de polițiști și militari, față de toate structurile din întreg sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională…
Din păcate, în ultimele trei decenii, conducerea țării, la cel mai înalt nivel – Președinție, Guvern, Parlament, indiferent de orientarea politică, au tratat și tratează în continuare, cu un dispreț, în mod inadmisibil, întregul Sistem Național de Apărare, atât din punct de vedere al înzestrării Armatei cu armament și tehnică de luptă ori cu mijloace logistice adecvate, dar mai ales, în ceea ce privește personalul – instruirea și salarizarea acestuia.
Într-un vechi dicton politico-militar, se spune că: „Dacă în timp de pace Țara pregătește, dotează și instruiește o armată, pierde niște bani. Dacă nu face acest lucru, Țara poate fi pierdută”.

Astfel, Istoria, nu numai a României, a demonstrat acest lucru și nu necesită comentarii…
Noi, rezerviștii militari (și nu numai…), afirmăm cu tărie și răspundere, că este timpul ca decidenții politici și militari – care, acum vremelnic, conduc și dirijează destinele prezente și viitoare ale României – să cunoască și să înțeleagă că au moștenit o Țară, chiar dacă nu este în întregime în granițele ei istorice, dar care trebuie păstrată, așa cum ne-a fost lăsată de înaintașii noștri și de cei care și-au dat sacrificiul suprem pentru apărarea ei.
În condițiile în care, nu numai în apropierea granițelor Țării, dar și pe deasupra teritoriului național, inviolabil, zboară drone, avioane militare și rachete, care nu sunt românești și ucid oameni nevinovați, este timpul ca guvernanții să deschidă bine ochii, să vadă că pe teatrul de luptă de pe uscat, de pe apă și din aer România nu posedă cele mai performante mijloace de luptă și nici suficienți militari instruiți să le folosească.
Stimați guvernanți, este timpul să puneți interesele națiunii mai presus de intrigile politice, de interesele și avantajele materiale pe care vi le oferă, prin ocuparea de funcții bănoase, partidul / partidele din care faceți parte. Gândiți-vă, cu responsabilitate, la Țara aceasta a noastră, care sistematic este depopulată, dar și mai grav, acum este lipsită de oamenii care să o apere!
Pentru că Industria de Apărare a Țării, din cei 246.000 de oameni pe care îi avea în anul 1990, a mai rămas astăzi doar cu 5.000… Deficitul de personal, din structurile MAI, a ajuns la cca. 40% iar dintre militarii profesioniști, înrolați recent, au renunțat / plecat, prin demisie, aproape 30%…
Domnilor guvernanți, încetați să mai tratați cu dispreț și cu ură pe cei care și-au petrecut întreaga viață profesională, aflându-se timp îndelungat departe de familii, pe câmpul de instrucție, pe apă sau în aer, pe cei care au depus un Jurământ Militar de Credință Țării (că o vor apăra „chiar cu prețul vieții”), iar la trecerea în rezervă nu au parte, ei și familiile lor, de un trai decent (așa cum prevede art. 47 din Constituția României)!
De ce, domnilor guvernanți continuați să refuzați aplicarea Legii pensiilor militare de stat nr. 223/215 (lege votată în unanimitate de către toate partidele politice din Parlamentul României și promulgată de către Președintele Iohannis), din anul 2017, rezerviștii militari fiind ,,decuplați” prin OUG-uri de la orice mărire a pensiei (în mod discriminatoriu față de restul pensionarilor civili – lucru nemaiîntâlnit în nici o altă țară din lume), în condițiile inflației galopante și supuși, nemeritat, prin manipulare, oprobriului public?
Totodată, rezerviștii militari au fost ,,decuplați” și de la compensarea pensiei cu inflația și le-au fost răpite drepturile conexe, decurgând din legile-statut, privind gratuitatea actului și tratamentului medical de recuperare.
Domnilor decidenți politici,
Să nu aveți temeri… pentru că noi, rezerviștii militari, vă știm foarte bine și vă cunoaștem pe toți!
Știm și cunoaștem foarte bine, cum ați reușit să distrugeți Sistemul Național de Apărare al Țării și ați încălcat obligațiile asumate față de Armata României prin Tratatul de Aderare al României la NATO!

Și de această dată, SCMD, în numele membrilor săi – rezerviști militari din toate structurile SAOPSN, a solicitat rezolvarea de urgență, ȘI A ALTOR inechități, nedreptăți, discriminări ori… ilegalități, nemaiîntâlnite, nicăieri în lume (dat fiind actualul context intern și internațional, când amenințarea militară, criza economico – financiară și identitară, se fac simțite acut la porțile Europei civilizate…), CUM AR FI:
1. Stabilirea, conform legii, a unei valori de referință sectoriale (VRS) unice, pentru toate categoriile de salariați din SAOPSN, deoarece în prezent, aceștia sunt discriminați față de magistrați (la militari și polițiști vrs este de 197,33 lei – rămasă / înghețată din anul 2009, iar la magistrați vrs a fost actualizată / mărită, de câțiva ani buni, la 465 de lei, iar de curând / în prezent este de 600 de lei);
2) Scoaterea rezerviștilor militari din sfera de competență a ministerelor Muncii, Finanțelor Publice precum și a comisiilor de muncă parlamentare, deoarece aceștia nu au avut contracte de munca normată, ci de prestare a activității la ordin, au avut contribuții, inclusiv la pensii, direct la bugetul de stat, au fost și sunt plătiți din cota rezervată, conform Tratatului de aderare la NATO, de către Ministerul Apărării Naționale;

Din județul Teleorman, la protest au fost prezenți, ca deobicei, membri ai SNPPC din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Teleorman ( în frunte cu liderul de sindicat, Leonard MĂRGĂRIT) precum și camarazii mei, membri ai celor două filiale ale SCMD Alexandria, cărora ni s-au alăturat (ca și la toate celelalte acțiuni revendicative inițiate de către SCMD) și rezerviștii militari teleormăneni uniți (MAI și MApN) din cadrul filialelor județene ale ANCMRR precum și cei ai LADPM.

Protestul s-a desfășurat sub motto-ul :
„S.O.S. ! România în pericol !
Încetați joaca de-a Apărarea națională !”

Honor et Patria! Vae Victis!
Patrie, Onoare, Demnitate!

Vicepreședintele Filialei 2 Alexandria a SCMD,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole