13.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, mai 2, 2024

România poate, în parteneriat cu Bulgaria și Grecia, să aibă o influență mai mare în Uniunea Europeană – Marcel Ciolacu

Sănătate

Am participat ieri și astăzi, la Varna, la Trilaterala România-Bulgaria-Grecia prin care am relansat dialogul dintre țările noastre în jurul unor proiecte concrete de interconectare în transporturi, energie, comerț sau securitate.

În prezența reprezentanților Comisiei Europene, a prim-ministrului grec, Kyriakos Mitsotakis, și cel al Bulgariei, Nikolai Denkov, am reiterat ambiția României de a deveni rapid stat membru al spațiului Schengen și de a deveni un actor economic influent în regiune.

Cu această ocazie, toate cele trei state am agreat să implementăm un plan de acțiune comun pentru a avea evoluții semnificative în cooperarea trilaterală.

România poate, în parteneriat cu Bulgaria și Grecia, să aibă o influență mai mare în Uniunea Europeană, promovând rolul său central în reconstrucția Ucrainei și dorința de a vedea Republica Moldova și statele din Balcanii de Vest cât mai rapid în Uniunea Europeană.

Relațiile dintre România și Grecia au intrat într-o nouă etapă, iar întâlnirea mea de astăzi cu premierul Kyriakos Mitsotakis ne-a permis să trasăm un plan de acțiune comun pentru consolidarea regiunii de Sud-Est a Europei, în contextul războiului din Ucraina și a perspectivelor de extindere a Uniunii Europene.

Salut sprijinul necondiționat oferit de Grecia pentru intrarea României în spațiul Schengen și intensificarea cooperării economice dintre cele două țări, în mod particular în sectorul energiei.

Împreună am subliniat importanța cooperării în domeniul securității, apărării și protecției frontierelor și rolul central pe care România și Grecia îl au în menținerea stabilității regionale.

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen a reprezentat unul dintre principalele subiecte ale discuției avute astăzi cu premierul Bulgariei, Nikolai Denkov.

Am agreat totodată să continuăm discuțiile pe o serie de proiecte având ca scop comun consolidarea interconectivității în regiune, cu accent pe zona de transport și energie.

Marcel Ciolacu, Președinte Partidul Social Democrat

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole