14.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, aprilie 28, 2024

NE-A MAI PĂRĂSIT UN CAMARAD…

Sănătate

În data de 11 noiembrie 2023, în mod surprinzător pentru noi toți, s-a stins din viață camaradul nostru, Colonel în rezervă TÎRLIE Radian – Laurențiu, membru al Filialei Județene ,,Mihai Viteazul” Teleorman a A.N.C.M.R.R. din MAI.
Timp de peste trei decenii (1991 – 2021) și-a slujit țara cu devotament, onoare, abnegație și dăruire alături de jandarmii teleormăneni, din toate funcțiile pe care a fost numit, respectiv: comandant de pluton și de companie, șef de stat major și de prim adjunct (fiind cel mai longeviv ofițer din Jandarmeria Română, care a deținut această funcție), ori cea de INSPECTOR ȘEF al Inspectoratului de Jandarmi Județean Teleorman ,,General de brigadă Ion Bunoaica” ( funcție deținută în perioada 2012-2021 ).
Pentru mine, timp de douăzeci de ani, nu mi-a fost doar șef direct și nemijlocit, ci și un coleg de încredere, un prieten adevărat. Fiindu-i subordonat nemijlocit, pot să spun că l-m cunoscut foarte bine. Era o fire optimistă, cu un spirit tânăr și puternic, care a prețuit și promovat, în întreaga sa carieră și viață, doar cinstea, corectitudinea, onestitatea, bunul simț, ordinea și disciplina, respectul, omenia, dar și credința în Dumnezeu.

Cu adâncă durere în suflet și profundă tristețe, noi, rezerviștii militari teleormăneni uniți (din MAI și MApN) am participat, luni 13 Noiembrie, când dumnealui a avut ,,ultima oprire” în curtea inspectoratului, acolo unde, în semn de respect și pentru a-și lua rămas bun, au fost prezenți și foarte mulți jandarmi, dar și membri ai familiei, rude și prieteni apropiați, șefi ai unor instituții civile ori ai serviciilor deconcentrate, precum și șefii și comandanții structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională din Garnizoana Alexandria.
S-a ținut o scurtă slujbă religioasă, oficiată de către Părintele SERAFIM, Starețul Mănăstirii ,,Sfântul Alexandru” din municipiul Alexandria, iar Colonelul Ionel MIHAI, inspectorul șef al IJJ Teleorman ,,Gl.bg. Ion Bunoaica”, cu durere în suflet și emoție în glas, a rostit câteva fraze privind activitatea profesională dar și modul cum acesta a fost respectat și prețuit de către subordonați și colegi, exprimând profundul regret pentru dispariția sa fulgerătoare.

În încheiere, Părintele Serafim, vădit emoționat, a ținut o scurtă cuvântare duhovnicească.
Trupul neînsuflețit a fost depus la Capela Bisericii ,,Sfântul Ioan” din municipiul Roșiori de Vede, pentru priveghi și luarea de rămas bun a rudelor și celor care l-au cunoscut.
Conform prevederilor regulamentelor militare, la solicitarea familiei, camaradul nostru a beneficiat de oficierea înmormântării cu onoruri militare.
Marți 14 noiembrie, la orele 13.00, s-a desfășurat Slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Prea Sfântul Părinte GALACTION STÂNGĂ, Întâiul Episcop al Alexandriei și Teleormanului, la care a participat un număr foarte mare de persoane – familia, rude, colegi de școală ori liceu, școală militară, șefi de instituții militare și civile, mulți roșioreni ( dar și sosiți din întreg județul ori din țară).
Cei mai mulți au fost jandarmi ( sau foști jandarmi) teleormăneni – în activitate sau în rezervă ori în retragere ( din mai multe județe ori de la I.G.J.R.), dar și foarte mulți alți militari și polițiști – în activitate ori rezerviști militari din întreg sistemul n.a.o.p.s.n.( MAI, MApN, SRI, SPP…).
Printre cei zăriți și cunoscuți de mine, am remarcat prezența mai multor subordonați (șefi de birou ori serviciu, comandanți ai subunităților de jandarmi din municipiile și orașele județului Teleorman, dar și foști șefi de stat major (Col. Dincă), comandanți ori inspectori șefi ai Jandarmeriei Teleorman (Col. Răduț, Gl. Bîrsășteanu, Col. Plopeanu, Col. Tătaru) dar și colegi ori șefi ( din fosta C.J.T Craiova, I.G.J.R sau MAI). Au fost prezenți și mai mulți generali, printre care i-am remarcat pe Gl. Gavrilă Costel și Andreiana Marin – foști Inspectori Generali ai Jandarmeriei Române.
Din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a participat domnul Colonel MÂRZA Traian – Șef de Cabinet, o Gardă de Onoare și Fanfara Militară. Dumnealui, a prezentat un impresionant și emoționant Necrolog, la catafalcul defunctului.
La finalul slujbei, P.S. Galaction Stângă a ținut un discurs duhovnicesc, cu cuvinte alese, pline de har și laude, despre cel trecut la cele veșnice.
Pe toată durata slujbei religioase, opt jandarmi teleormăneni (pe două schimburi) au asigurat garda sicriului.
La ieșirea din Capelă (pe acordurile marșului funebru), trupul neînsuflețit a fost purtat pe umeri de către Col. Mârza T., Col. Mihai I. și cei șase jandarmi bucureșteni, până la mașina mortuară.
Apoi, cele câteva sute de persoane, s-au deplasat către Cimitirul orășenesc (de pe str. Stelian Popescu, nr. 49).
La cimitir, preoții au ținut o scurtă rugăciune, unde Garda de Onoare i-a prezentat – domnului Colonel în rezervă Tîrlie Radian-Laurențiu, în semn de respect – ULTIMUL ONOR (trăgând trei focuri de salvă, cu cartușe de manevră), în timp ce fanfara i-a intonat IMNUL NAȚIONAL AL ROMÂNIEI.
Apoi, pe fondul interpretării semnalului ,,STINGEREA” de către trompet (dar și al plânsetelor sfâșietoare, ale familiei îndurerate), sicriul a fost înhumat…

A plecat dintre noi, prea devreme…, i-am auzit pe foarte mulți spunând acest lucru. Peste o săptămână, ar fi împlinit 60 de ani…

A lăsat în urma sa, o familie sfâșiată de durere, pe Luminița – soție și cei doi fii – Bogdan și Mihai.
Acum, lor le-au rămas, fizic, ca amintire, doar o pernă cu decorațiile, ordinele și medaliile precum și DRAPELUL ROMÂNIEI, dar bineînțeles, că nu-l vor uita niciodată, rămânându-le toată viața, vii, amintirile…

Pentru noi, rezerviștii militari teleormăneni uniți (din MAI și MApN), domnul Colonel în rezervă TÎRLIE Radian-Laurențiu, VA RĂMÂNE în memoria noastră ca un adevărat OM, un MILITAR și camarad de încredere și nădejde, un om cu SUFLET mare, cu mare credință în DUMNEZEU, un mare IUBITOR de oameni.

Nici noi, nu-l vom uita niciodată, deoarece a fost un Coleg și un Om deosebit de respectuos, echilibrat, modest, foarte apreciat, dar și stimat și respectat de către colegi, subordonați și nu numai…, un prieten adevărat pentru foarte mulți apropiați ori cunoscuți, plin de generozitate și empatie, care a făcut mult bine și care a ajutat foarte mulți semeni de-ai săi – colegi, subordonați ori diverși cetățeni.

Dumnezeu să-l ierte!
Condoleanțe familiei îndurerate!
Drum lin în ceruri, printre îngeri și odihnă veșnică!
Am onoarea să vă salut (cu același deosebit respect), domnule INSPECTOR ȘEF!

Din partea conducerii filialei noastre județene, a rezerviștilor militari, doresc să transmit sincere felicitări și mulțumiri, conducerii IJJ Teleorman și comenzii Jandarmeriei Române, pentru modul EXEMPLAR al organizării și desfășurării ceremoniei de înhumare, cu onoruri militare, a camaradului nostru.

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian
15 noiembrie 2023

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole