11.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

miercuri, mai 1, 2024

CEREMONIE PENTRU PREDAREA – PRIMIREA COMENZII ȘI A DRAPELULUI DE LUPTĂ – ISU TELEORMAN

Sănătate

La finele lunii decembrie 2023, printr-o postare a I.S.U. ,,A.D. Ghica” Teleorman, se preciza:

,, 🧑‍🚒 O viață dedicată pompierilor🚒
Astăzi, am pășit cu emoție în ultimul capitol al unei povești extraordinare care a avut loc la ISU „A.D. Ghica” al județului Teleorman, unitate condusă cu pricepere și iscusință, timp de șapte ani, de către colonelul Marius Stancu, în calitate de inspector șef. Un comandant de excepție spunem noi, colegii, care trage cortina peste o carieră militară de 32 de ani, marcată de sacrificii și succese, acesta urmând să treacă în rezervă, cu drept la pensie, începând cu ziua de mâine, 28 decembrie 2023.
Întregul personal al unității noastre, conștient de greutatea emoțională a evenimentului, a organizat un moment festiv plin de apreciere și recunoștință pentru a-i mulțumi pentru devotamentul său neclintit, pentru profesionalismul și loialitatea sa față de această armă, pentru tot ceea ce a realizat în cadrul acestei familii a pompierilor militari teleormăneni.
Domnule colonel Marius Stancu, în întreaga dumneavoastră carieră, ați reușit să oferiți colectivului nostru o parte din ceea ce ați reprezentat: energie, entuziasm, loialitate, onestitate, camaraderie și respect față de instituție. Sperăm ca aceste lucruri să fie transmise mai departe din generație în generație.🙏
Noi, pompierii militari teleormăneni vă mulțumim pentru tot!
În cadrul adunării festive, întregul personal al unității noastre i-a mulțumit pentru devotamentul său neclintit, pentru profesionalismul și loialitatea sa față de această armă, pentru tot ceea ce a realizat în cadrul acestei familii a pompierilor militari teleormăneni.
În întreaga sa carieră, acest OM a reușit să ofere colectivului nostru o parte din ceea ce a reprezentat: energie, entuziasm, loialitate, onestitate, camaraderie și respect față de instituție. Sperăm ca aceste lucruri să fie transmise mai departe din generație în generație.
Cu prilejul pensionării, îi transmitem multă sănătate, împliniri, zile liniștite, bucurii alături de familie și prieteni, dar și o PENSIE cât mai lungă!
Cu recunoștință și respect,
Colegii din cadrul ISU Teleorman “

===========================

Vineri 5 ianuarie 2024, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, începând cu ora 10.30, s-a desfășurat ceremonialul militar de predare-primire a comenzii inspectoratului și a drapelului de luptă al unității, de către domnul colonel Marius STANCU (cel care a condus unitatea timp de 7 ani) și domnul locotenent -colonel Florin PÎNGĂ, care a fost împuternicit inspector șef.
Festivitatea s-a desfășurat în prezența domnului General (patru stele) Dan-Paul IAMANDI, Inspector General al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a domnului Haralambie EPURE, Prefect al Județului Teleorman, a oficialităților locale, a reprezentanților structurilor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, a reprezentanților mass-mediei teleormănene precum și a efectivelor de pompieri din unitate. Deasemenea, am remarcat prezența și a domnului Gigi IANCU, subprefect, a domnului Emilian VRĂJITOAREA, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Teleorman, a camarazilor mei rezerviști militari, foști comandanți/inspectori șefi ai acestei instituții – col.r. Paul BENE, col.r. Costel GHEBAURĂ și col. r. Liviu-Sorinel SANDU ( președintele Filialei Județene ,,Mihai Viteazul” Teleorman a ANCMRR din MAI), a Părintelui SERAFIM, Starețul Mănăstirii ,,Sfântul Alexandru” din municipiul Alexandria, a inspectorilor șefi ai poliției și jandarmeriei ( IPJ Teleorman și IJJ ,,Gl. Bg. Ion Bunoaica” Teleorman), a comandantului Centrului Militar Județean Teleorman, precum și a reprezentanților unor structuri/ servicii / instituții ca : poliția de frontieră, biroul județean anticorupție, serviciul de protecție internă, serviciului de telecomunicații speciale, serviciul de mobilizare și pregătire a teritoriului și economiei pentru apărare, serviciul de ambulanță județean, spitalul județean Alexandria.
Ceremonia militară desfășurată în incinta inspectoratului, a debutat cu întâmpinarea și darea raportului inspectorului general, de către Șeful Centrului Operațional (desemnat Prim Adjunct al inspectorului șef), Maior CIOACĂ.

După salutul Drapelului de Luptă și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare și a subunităților de efective, a urmat intonarea Imnului Național al României.
Moderatorul ceremoniei, domnul Locotenent-colonel Gelu DRAGOMIR, l-a invitat pe Șeful Direcției Resurse Umane din IGSU, domnul Colonel Aurel SANDU, să dea citire celor două Ordine ale Inspectorului General al IGSU, respectiv nr. 2446 din 19.12.2023 ( referitor la trecerea în rezervă a col. Marius Stancu, cu data de 28.12.2023, cu drept la pensie de serviciu, având vârsta de 50 de ani, 6 luni și 3 zile, o vechime efectivă precum și vechime în structurile militare de 32 de ani, 3 luni și 29 de zile) și nr. 2447 din 19.12.2023 ( referitor la împuternicirea domnului Lt.col. Florin Pîngă – Prim adjunct al inspectorului șef, ca în perioada 28.12.2023 – 27.06.2024, să îndeplinească atribuțiile funcției vacante de inspector șef la ISU Teleorman).
A urmat Inspectorul General al IGSU, domnul General Dan-Paul IAMANDI, care în prima parte a alocuțiunii, a făcut o scurtă prezentare a domnului Lt.col. Florin Pîngă, apoi l-a prezentat pe Col. r. Marius Stancu ( aducându-i mulțumiri pentru tot ceea ce a făcut și pentru nivelul la care a ajuns inspectoratul, felicitându-l pentru întreaga activitate desfășurată în slujba cetățenilor, urându-i sănătate și pensie lungă).
Adresându-se ,,proaspătului” împuternicit : ,,…Colegului Pîngă, îi spun și îi promit că suntem alături de el, că îl vom sprijini permanent … să nu-i uite pe înaintași … să aibă mare încredere în acest colectiv unit… Vă urez mult succes și vă asigur că IGSU vă va ajuta și sprijini în continuare…”.
Conform prevederilor Regulamentului onorurilor și ceremoniilor militare din MAI, s-a desfășurat în continuare predarea-primirea comenzii și Drapelului de Luptă ( col.r. Stancu către inspectorul general, iar dumnealui către Lt.col. Pîngă).
Rând pe rând, s-au succedat la microfon:
1- Domnul Haralambie EPURE, Prefectul Județului Teleorman, care în alocuțiunea prezentată l-a felicitat pe ,,proaspătul” pensionar, precum și pe noul împuternicit inspector șef, promițându-i că îl va susține în continuare.
,, Astăzi, am participat la ceremonialul militar de predare-primire a comenzii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” Teleorman și a drapelului de luptă al unității, eveniment ce s-a desfășurat în prezența inspectorului general al IGSU, domnul general Dan Paul Iamandi.
Cu această ocazie, vreau să-i transmit domnului colonel Marius Stancu aprecierea mea pentru activitatea desfășurată în cei șapte ani de când se află la conducerea salvatorilor teleormăneni, dar și pentru modul în care a știut să depășească, poate nu de puține ori, prin sacrificii, obstacolele cu care, în cei 32 de ani de carieră militară, sigur s-a confruntat. Sunt însă convins că succesele obținute au compensat și au echilibrat situația.
Totodată, îi transmit noului inspector șef al ISU Teleorman, lt.col. Pîngă Florin, mult succes în noua funcție, multă putere de muncă și rezultate pe măsura profesionalismului și devotamentului pompierilor teleormăneni.
Un an cu multe împliniri pentru salvatorii noștri, sănătate și bucurii alături de familii și toți cei dragi!”
2- Col.r. Marius STANCU, care a sintetizat în câteva minute întreaga sa carieră militară, de peste 32 de ani ( în perioada 1991-1995 a absolvit Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București, Arma Pompieri iar prima repartiție a primit-o la I.S.U. Giurgiu, acolo unde a parcurs întreaga ierarhie militară, ocupând în cei peste douăzeci de ani de activitate, numai funcții de comandă, toate în domeniul operativ, până în anul 2016, când a preluat comanda I.S.U. Teleorman).
Dumnealui a mulțumit celorlalți comandanți ori inspectori șefi ai inspectoratului (în mod special domnului col.r. Sandu Liviu-Sorinel, cel de la care a primit comanda și Drapelul de Luptă în anul 2016).
A făcut referire la realizările din mandatul său, respectiv la înființarea celor patru subunități SMURD și cele câteva puncte de lucru, la condițiile de muncă ale personalului și proiectele derulate.
A mulțumit tuturor instituțiilor publice județene de gestionare ale situațiilor de urgență precum și șefilor structurilor MAI și MApN cu care a colaborat.
Deasemenea, a mulțumit comenzii IGSU pentru sprijinul constant acordat pentru dezvoltarea și dotarea inspectoratului cu autovehicule, utilaje, mijloace și tehnică. La final a adresat un salut camaraderesc, de bună despărțire, către foștii subordonați și colegi, urându-le sănătate și dorința de a se revedea, cu bine;
3- Lt.col. Florin PÎNGĂ, din a cărui alocuțiune, am reținut următoarele:
,, Astăzi mi-am asumat cu profundă onoare și responsabilitate rolul de împuternicit inspector șef al ISU Teleorman, marcând un moment semnificativ în evoluția acestei instituții prestigioase. Se cuvine să exprimăm recunoștința noastră colectivă față de domnul col.r. Stancu Marius, inspector șef în perioada 2016-2023, ale cărui contribuții remarcabile au modulat tradiția și excelența unității noastre. Îmi exprim gratitudinea față de domnul General Dan-Paul Iamandi pentru sprijinul continuu și necondiționat acordat sistemului de urgență din județul nostru și pentru prezența domniei sale, care adaugă o notă de importanță acestui eveniment solemn.
Consider că avem și am datoria, acum, să continuăm tradiția și de a duce această unitate pe noi culmi de profesionalism și eficiență, să continuăm accesarea tuturor proiectelor funcționale prin fonduri europene care vor îmbunătăți condițiile de lucru pentru personalul unității precum și dezvoltarea profesională, cea care reprezintă baza fundamentală pe care ne vom clădi viitorul. Trebuie să continuăm investiția în tot ceea ce înseamnă resursa umană, în pregătirea și specializarea continuă a personalului nostru, aceasta fiind crucială, pentru menținerea standardelor înalte de performanță și siguranță.
Un alt aspect important este marcat de modernizarea și dotarea cu tehnică de intervenție de ultimă generație, cu sprijinul IGSU, al Consiliului Județean Teleorman, acolo unde avem și vom mai înființa puncte de lucru și de intervenție.
Vor urma noi achiziții de echipamente și autospeciale. Vom intensifica colaborarea cu societatea civilă… Vreau să aduc mulțumiri tuturor reprezentanților mass-mediei teleormănene, partenerii noștri în crearea unui dialog deschis și transparent cu cetățenii.
Vă asigur că voi conduce această unitate cu obiectivitate, și dedicare punând accent pe eficiență, transparență și responsabilitate. Voi continua tradiția de excelență a pompierilor teleormăneni cu sprijinul dumneavoastră, al tuturor subordonați, colegi și colaboratori.
Vă mulțumesc pentru încrederea acordată și mă angajez să slujesc această unitate, cu onoare și demnitate. Servesc Patria!
În încheiere, îi doresc domnului col.r. Stancu Marius, pensie lungă, momente fericite alături de familie și îi adresez un sincer : Am onoarea să vă salut!

==============================
Despre noul împuternicit al inspectoratului, conform unui comunicat postat recent, am reținut:

Lt.col. ing. Florin Pîngă, împuternicit inspector șef, absolvent al Facultății de Pompieri, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București (promoția 2008), a străbătut o carieră remarcabilă până în acest moment, evidențiindu-se prin pregătirea profesională extinsă și evoluția sa în diverse funcții de conducere.
După absolvire, și-a început cariera ca locțiitor comandant la Detașamentul de Pompieri Turnu Măgurele, contribuind la gestionarea situațiilor de urgență și coordonarea echipei de intervenție din această subunitate. Ulterior, în perioda 2016 – 2021, a ocupat, prin concurs, funcția de comandant al Detașamentului de Pompieri Alexandria, dobândind experiență semnificativă în conducerea operațiunilor de salvare.
Domnul locotenent colonel ing. Florin Pîngă, în urma promovării concursului organizat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a îndeplinit în perioada 05.04.2021 – 27.12.2023 funcția de Prim Adjunct al Inspectorului Șef din cadrul I.S.U. „A. D. Ghica” al județului Teleorman.
Activitatea pe care a desfășurat-o din această poziție s-a bazat pe dezvoltarea profesională și participarea la misiunile specifice ale unității manifestând permanent dorința de inițiativă în muncă, implicare în proiectele unității din care face parte, care au avut impact semnificativ în dezvoltarea modului de lucru/intervenție și îmbunătățirea condițiilor de lucru ale personalului din subordine, în scopul promovării și consolidării unei imagini favorabile instituției noastre.
Accesarea ori implicarea în derularea proiectelor cu fonduri europene au fost în permanență printre obiectivele principale ale activității sale profesionale, pentru că este convins că acestea reprezintă oportunități de dezvoltare instituțională care pot aduce plus valoare unității noastre, atât din punct de vedere al dotării, cât și al dezvoltării profesionale.
Totodată, ofițerul și-a concentrat întotdeauna activitatea pe gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, în vederea salvării vieții, bunurilor materiale ale cetățenilor și a mediului înconjurător participând la toate intervențiile deosebite ale unității în calitate de comandant al intervenției.
Pe lângă evoluția în cadrul unității, ofițerul și-a consolidat permanent pregătirea profesională prin parcurgerea unor cursuri de specializare, cum ar fi:
– Master în domeniul situațiilor de urgență (Academia de Poliție „A.I. Cuza”, București, 2011);
– Curs de pregătire în descarcerare și asistență medicală de urgență (Centrul de Pregătire ISU Dâmbovița, 2014);
– Curs privind cercetarea cauzelor de incendiu (Institutul de Studii pentru Ordine Publică București, 2014);
– Curs de pregătire privind „Fenomenele termice ale incendiului” (Centrul de Antrenament și Pregătire de Specialitate, ISU „Bucovina”, Suceava, 2018);
– Curs privind managementul performant și unitar la nivelul MAI pentru serviciile de urgență (derulat de Ministerul Afecrilor Interne în anul 2019);
– Curs privind „Leadershipul pentru managementul schimbării” (derulat prin proiectul european ICARUS, 2020);
– Curs privind activitatea de management în cadrul MAI (Institutul de Studii pentru Ordine Publică București, anul 2022);
– Curs de pregătire privind identificarea, evaluarea și diminuarea pericolelor de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, desfășurat în anul 2023, în cadrul proiectului MULTIRISC III finanțatprin POCU 2014-2020;
– Curs Manager de proiecte, desfășurat în cadrul proiectului „Optimizarea capacității resursei umane din M.A.I. pentru dezvoltarea și implementarea de proiecte finanțate din FESI”, în anul 2017.
Recunoașterea sa în acest domeniu al situațiilor de urgență, prin care putem spune că subliniază cel mai bine contribuțiile semnificative aduse comunității, a fost evidențiată prin obținerea Emblemei de merit „Acțiuni Umanitare” (clasa a III-a) în anul 2014 și a Emblemei de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne în anul 2017.
Maniera de abordare a problemelor de serviciu, profesionalismul, sociabilitatea, modul de relaţionare în cadrul grupului de muncă şi, de asemenea, îndeplinirea la un nivel maxim a criteriului activităţilor cu grad ridicat de complexitate şi risc, al activităţilor de importanţă deosebită şi aportului direct asupra dezvoltării instituţionale l-au recomandat pe domnul locotenent colonel FLORIN PÎNGĂ pentru ocuparea funcției de inspector șef al ISU „AD. Ghica” al județului Teleorman”

====================================

În continuarea ceremoniei, au fost oferite plachete și diplome, după cum urmează:

  • Placheta de Onoare, domnului General Dan-Paul Iamandi ( ,,cu gratitudine și recunoștință pentru sprijinul necondiționat acordat I.S.U.Teleorman și pentru contribuția semnificativă la securitatea și reziliența comunității noastre”), din partea comenzii I.S.U. Teleorman;
  • Placheta de Onoare, domnului col.r. Stancu Marius (,,în semn de aleasă prețuire pentru contribuția sa remarcabilă și dedicarea exemplară în slujba cetățenilor și a I.S.U. Teleorman”), din partea colegilor;
  • Certificat, Plachetă și Diplomă de Excelență, domnului col. r. Stancu Marius ( ,,pentru întreaga activitate desfășurată și pentru rezultatele deosebite obținute în carieră, cu prilejul trecerii în rezervă”), din partea comenzii IGSU.
    După efectuarea unor fotografii de grup, toți cei prezenți au fost invitați în clubul unității pentru un moment de socializare și unde cei doi au primit felicitări și urări.
    La plecare, inspectorul general al IGSU a ținut o scurtă ședință informală cu efectivele unității unde a purtat un dialog, privind nevoile ori eventuale probleme personale ori familiale cu care aceștia se confruntă. ===================================
    Doresc să aduc sincere mulțumiri pentru invitație și pentru oportunitatea oferită, de a transmite – celor doi ofițeri, din partea mea dar și a camarazilor mei rezerviști militari ( în calitate de purtător de cuvânt) – un mesaj camaraderesc, cu felicitările sincere, de rigoare, precum și cu urările noastre, de sănătate și succese în activitatea următoare.
    • Pensie cât mai lungă, camarade Stancu!
      Te așteptăm să ni te alături, în asociație…!
    • Succes în activitate, domnule Lt.col. Pîngă, în noua și nobila dumneavoastră funcție!
      Conform tradiției, cele două filiale județene ale rezerviștilor militari teleormăneni uniți (MAI și MApN) vă vom sprijini și susține!

PATRIE, ONOARE, DEMNITATE !
Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Emilian ORODEL

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole