14.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, aprilie 28, 2024

ISU Teleorman – Stingerea incendiilor și acordarea de prim ajutor calificat reprezintă principalele misiuni desfășurate de salvatorii teleormăneni în ultimele 48 de ore

Sănătate

În perioada de referință, efectivele I.S.U. „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru stingerea a cinci incendii, dintre care patru izbucnite în gospodăriile cetățenești și unul de vegetație uscată, la 37 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, la două accidente rutiere, rezultate cu o victimă, produse pe raza localităților Turnu Măgurele și Alexandria, la o intervenție în sprijinul echipajelor medicale ale SAJ Teleorman pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate și la patru misiuni de recunoaștere și informare preventivă, în zonele comerciale cu aglomerări de persoane. 

Cauza probabilă a incendiului – scurtcircuit electric

            În ziua de 06 martie a.c., în jurul orei 15.29, un cetățean a solicitat ajutorul pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o căsuță modulată din municipiul Alexandria, acesta precizând că există posibilitatea ca în interior să fie depozitate mai multe butelii.

            În mai puțin de cinci minute, la locul evenimentului au ajuns trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, care au constatat faptul că focul se manifesta în interiorul construcției, fără posibilități de propagare și fără ca recipientele cu gaz să fie acolo.

            În aproximativ 30 de minute, incendiul a fost stins în totalitate, fără a fi întâmpinate probleme deosebite. Au ars ori au fost deteriorate două televizoare, un pat, două saltele și două corpuri suspendate, care au fost estimate la suma de 5000 de lei. Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 10000 de lei.

            Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la un cablu electric defect, aflat în interiorul dormitorului.

Coșul de fum continuă să producă pagube

            Ieri, 07 martie, în jurul orei 13.25, acoperișul unei locuințe din satul Vătași, comuna Poeni, a fost cuprins de flăcări, existând posibilitatea dezvoltării și propagării incendiului la întregul imobil, dar și la trei case de locuit aflate în imediata apropiere.

            Ajunși rapid la locul indicat de apelant pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au reușit să localizeze focul în limitele găsite și să salveze importante bunuri materiale estimate la peste 500 000 de lei. Flăcările au distrus coșul de fum și acoperișul locuinței, realizat din lemn și tablă, pe o suprafață de circa 5 mp. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 10000 de lei.

Coșul de fum le-a distrus locuința

            Tot ieri, 07 martie 2024, în jurul orei 17.30, din cauza unui coș de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic față de materialele combustibile a izbucnit un incendiu la o casă de locuit din localitatea Gârdești. Din păcate, la sosirea pompierilor focul se manifesta generalizat, la întreaga construcție, pe circa 90 mp. Incendiul a fost localizat și lichidat în totalitate după aproape trei ore de intervenție. Pagubele materiale au fost estimate la suma de 20000 de lei. Din fericire, la acest eveniment nu s-au înregistrat victime.

A vrut să aprindă focul cu benzină

            O persoană din localitatea Baldovinești a încercat, în cursul zilei de ieri, să aprindă focul în sobă cu benzină, după care s-a speriat și a aruncat recipientul în apropierea garajului, unde se afla o mașină. Din păcate, la sosirea salvatorilor din cadrul Punctului de lucru Dobrotești și de la Detașamentul de Pompieri Roșiorii de Vede, incendiul se manifesta generalizat, la casa de locuit și la garajul în care se afla autoturismul. Timp de trei ore au lucrat pompierii, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea în totalitate a incendiului, intervenția fiind îngreunată de cantitatea mare de materiale combustibile și de fumul dens rezultat din arderea acestora, precum și de vântul puternic care favoriza propagarea flăcărilor. Pagubele materiale au fost estimate la peste 250 000 de lei, iar valoarea bunurilor salvate la aproape 10000 de lei. La acest eveniment nu s-au înregistrat victime.

POMPIERII VĂ RECOMANDĂ …

Pentru evitarea unor situații asemănătoare, pompierii militari teleormăneni vă recomandă:

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;

– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim un metru față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;

– supravegheați permanent focul;

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine;

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;

– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;

– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

– respectați regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală;

– nu folosiți instalații de gaz improvizate;

– nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;

– dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au efectuat șase controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, la obiectivele de asistență socială, din localitățile Alexandria și Tătărăștii de Jos. În urma acestor verificări, colegii noștri au constatat și o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 18 sancțiuni contravenționale, în cuantumm de 7500 de lei.

Reamintim faptul că activitatea pompierilor se derulează în sprijinul cetățenilor, iar obiectivele prioritare ale instituției noastre sunt orientate spre eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență. Preîntâmpinarea evenimentelor nedorite rămâne dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate și responsabilizarea fiecăruia dintre noi.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Mai multe date cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul https://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-si-informatii/buletine-informative-si-comunicate-de-presa.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole