5.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, decembrie 10, 2024

Expoziția „Județul Teleorman pe hărți istorice” la Muzeul Județean Teleorman

Sănătate

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, deschide marți, 14 mai 2024, ora 11.00, miniexpoziția „Județul Teleorman pe hărți istorice”.

       Organizată cu ocazia „Zilei Județului Teleorman”, miniexpoziția prezintă reproduceri ale diferitelor documente cartografice ale Țării Românești, Principatelor Unite și mai apoi ale României, cu o privire specială asupra spațiului teleormănean.

       Dacă prima atestare documentară a județului Teleorman datează de la 14 mai 1441, atunci când voievodul Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân, întărea Mănăstirii Glavacioc o ocină pe Neajlov și altele în Butești și „la Teliorman, Mirceștii”, prima atestare cartografică pe care apare numele „Teleorman” o întâlnim peste mai bine de două secole și jumătate, la anul 1700, pe „Harta stolnicului Constantin Cantacuzino”.

      Cunoscută sub numele „Index geographicus celsissimi principatus Wallachiae”, harta a fost întocmită în perioada martie 1694 – decembrie 1699 și tipărită în limba greacă la Padova (Italia) în anul 1700, fiind dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu. Harta stolnicului Constantin Cantacuzino este prima întocmită de un român și reprezintă un neprețuit tezaur de informații de la sfârșitul secolului al XVII-lea pentru geografie, istorie, hidrologie, demografie etc. Sunt prezentate și două copii ale hărții, prima realizată de austrieci în 1707, a doua de către Anton Maria Del Chiaro, fostul secretar al domnitorului Constantin Brâncoveanu, apărută în 1718.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole