3.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, ianuarie 23, 2025

Astăzi, 1 august 2024, la Hotel Edma din Alexandria a avut loc cursul dedicat prevenției cancerului pulmonar, organizat sub egida rețelei comunitare ”Ai grijă de Sănătatea ta!” din cadrul proiectului Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară ”Ai grijă de sănătatea ta!”

Sănătate

Teleorman, 1 august 2024 – Astăzi, la Hotel Edma din Alexandria, a avut loc cursul dedicat prevenției cancerului pulmonar, organizat sub deviza ”Ai grijă de Sănătatea ta!”. Evenimentul, adresat profesioniștilor din domeniul medical, a subliniat importanța conștientizării, prevenirii și depistării precoce a cancerului pulmonar printr-o colaborare strânsă la nivel comunitar. Ziua de desfășurare a acestui curs nu a fost aleasă întâmplător, evenimentul reprezentând un context potrivit pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului Pulmonar.
Participanții au explorat percepția pacientului asupra prevenției și dificultățile întâmpinate în realizarea activităților de prevenție. Au recapitulat informații esențiale despre boală, testare și comportamente sanogene și au dobândit tehnici de consiliere centrate pe pacient, esențiale pentru o abordare personalizată și eficientă în prevenirea bolilor.

Teleorman, 1 august 2024 – Astăzi, la Hotel Edma din Alexandria, a avut loc cursul dedicat prevenției cancerului pulmonar, organizat sub deviza ”Ai grijă de Sănătatea ta!”. Evenimentul, adresat profesioniștilor
din domeniul medical, a subliniat importanța conștientizării, prevenirii și depistării precoce a cancerului pulmonar printr-o colaborare strânsă la nivel comunitar. Ziua de desfășurare a acestui curs nu a fost aleasă întâmplător, evenimentul reprezentând un context potrivit pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului Pulmonar.
Participanții au explorat percepția pacientului asupra prevenției și dificultățile întâmpinate în realizarea activităților de prevenție. Au recapitulat informații esențiale despre boală, testare și comportamente sanogene și au dobândit tehnici de consiliere centrate pe pacient, esențiale pentru o abordare personalizată și eficientă în prevenirea bolilor.

La finalul zilei, profesioniștii au plecat cu abilități noi, motivație dar și cu materiale utile. Printre acestea se numără și platforma Gândim Sănătatea ( https://gandimsanatatea.ro/ ), care oferă informații exacte, ușor de înțeles și din surse sigure despre cele mai comune afecțiuni la nivel național.
Utilizatorii vor găsi descrieri detaliate ale factorilor de risc asociați cu diferite afecțiuni, recomandări pentru comportamente sănătoase, materiale educative, teste de cunoștințe și un chestionar al sănătății, care îi ajută să exploreze relația lor cu propria sănătate. Platforma oferă îndrumare atât persoanelor din comunitate, pentru a-și atinge și menține sănătatea prin decizii informate, cât și profesioniștilor din domeniul sănătății, pentru a-i sprijini în activitatea lor de prevenție.
Acțiunea a fost organizată în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Teleorman. La eveniment au participat doamna Dr. Luminița Dumitrașcu (Medic Șef Departament Sănătate Publică , DSP Teleorman), doamna Cati Alina Tulpan (Coordonator Compartiment Asistență Medicală și Programe de Sănătate, DSP Teleorman) alături de medici de familie, asistenți medicali și asistenți medicali comunitari din județul Teleorman.
Cursul a fost organizat în cadrul proiectului „Sănătatea Comportamentală prin rețeaua comunitară „Ai grijă de sănătatea ta!”), care propune un model de medicină a stilului de viață (sănătate comportamentală) pentru prevenirea unor patologii cu impact negativ în indicatorii de sănătate din România (diabet, boli cardiovasculare și cancere). Proiectul este implementat de Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și este finanțat prin programul competitiv de granturi regionale „Solutions for Healthy Communities Grant” al MSD.

În fiecare an, la 1 august, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului Pulmonar.

  • La nivel național, cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces dintre toate formele de cancer, cu o rată de 3,2%.1
  • În rândul bărbaților, cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent tip de cancer, reprezentând 15% din toate cazurile de cancer estimate.1
  • Cancerul pulmonar reprezintă 11% din mortalitatea evitabilă prin prevenție în România, fiind una dintre principalele cauze de decese care pot fi prevenite prin intervenții de sănătate publică și prevenție primară.
  • În județul Teleorman, conform datelor Serviciului de Statistică și Informatică al Direcției de Sănătate Publică Teleorman, în anul 2023 au fost înregistrate 1042 cazuri de cancer pulmonar și 177 decese au fost cauzate de cancerul pulmonar.
    Iată de ce avem nevoie de un model de medicină a stilului de viață (sănătate comportamentală) pentru prevenirea acestei patologii ale cărei victime ar putea fi salvate și care are impact negativ în indicatorii de sănătate din România.
- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole