Astăzi, 30 august a.c., cel de-al treilea contingent de pompieri români, specializat în stingerea incendiilor de pădure, se deplasează către Republica Elenă, pentru asigurarea continuității misiunilor de monitorizare și stingere a incendiilor de vegetație și pădure, derulate de colegii noștri în ultima perioadă pe teritoriul țării gazdă.
Deplasarea celor 44 de salvatori se realizează pe cale terestră, de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență, situată în localitatea Ciolpani, pe ruta Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Salonic – Nea Makri (oraș situat la Est de Atena).
Aceștia vor încadra tehnica de intervenție aflată deja în Grecia pentru executarea misiunilor de sprijin a comunităților și autorităților locale în cazul producerii situațiilor care pot pune în pericol viața și bunurile acestora.
Activitatea s-a desfășurat în prezența secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și a reprezentanților comenzii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
INFO BACKGROUND
Reamintim faptul că, în perioada 01 august – 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu modulul național specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.
Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.
Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.
Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate în anul 2021. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din mai multe țări europene.