18.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, septembrie 14, 2024
spot_img

SFINȚIREA SCHITULUI ,,SFÂNTA ANA” DIN SINAIA

Sănătate

Zilele trecute, câteva sute de credincioși ( localnici precum și turiști aflați în renumita și frumoasa stațiune montană, regală) au participat cu evlavie și aleasă bucurie duhovnicească la Slujba de Sfințire a Schitului ,,Sfânta Ana” situat în imediata apropiere a Cotei 1.400 din orașul Sinaia.
Ceremonia religioasă, prilejuită de Slujba de binecuvântare a Altarului de vară precum și a lucrărilor de renovare și înnoire a întregului lăcaș, a fost oficiată de către Arhimandritul David PETROVICI, exarh al mănăstirilor din zona montană a Arhiepiscopiei Bucureștilor și Stareț al Mănăstirii ,,Caraiman” din Bușteni ( cel care a primit delegare din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, să conducă această ceremonie religioasă), fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din mănăstirile și parohiile învecinate.
Aceasta s-a desfășurat după următorul program liturgic:

  • 09.00 – 10.00 -Slujba Acatistului Mântuitorului lisus Hristos;
  • 10.00 – 10.30 – Slujba de binecuvântare a Altarului exterior (de vară) precum și a lucrărilor de renovare;
  • ora 10.30 – 11.30 – Sfânta și dumnezeiasca Liturghie.
    După Sfânta Liturghie, un moment aparte a fost consacrat comemorării Ieromonahului Părinte Ioanichie ȘONCUTEAN (cel care, între anii 1996 – 2008 a ctitorit Schitul ,,Sfânta Ana”-cota 1.400 Sinaia. Slujba de sfințire a fost oficiată, la data de 6 august 2008, în prezența Părintelui Patriarh Daniel).
    Deasemenea, au fost comemorați și alți ctitori, binefăcători și viețuitori ai schitului. La finalul acestor slujbe ( în semn de laudă, recunoștință și apreciere a stăruinței, strădaniei și întregii munci depuse pentru renovarea sfântului așezământ), Arhimandritul David Petrovici i-a înmânat, Ieromonahului Diodor ȘCHIOPU, Egumenul Schitului ,,Sfânta Ana” de la Cota 1.400 Sinaia, Ordinul Mitropolitan ,,Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”, oferit de către Părintele Patriarh DANIEL ( ,,ca o excepție, deși părintele egumen nu este încă Protosinghel”).
    Cu acest prilej, Prea Fericitul Patriarh Daniel a acordat aceeași distincție – ordinul mitropolitan ( dar pentru mireni), la propunerea Părintelui Egumen, și domnului Vlad OPREA, Primarul Orașului Sinaia precum și la două familii ( care nu au putut fi prezente la ceremonie, care și-au exprimat dorința să rămână anonime și cărora aceste distincții le vor fi înmânate ulterior).
    La rându-i, părintele egumen Diodor Șchiopu a oferit aceleași distincții și altor persoane – oameni cu suflet, cu credință în Dumnezeu și care au oferit, din …suflet, sprijin și au contribuit la reabilitarea acestui lăcaș de cult – respectiv:
  • doamnelor Maria BAȚU și Lidia-Ioana MAGHIȚĂ;
  • domnilor Radu-Daniel BENIAMIN și Vladimir SISEA. În continuare, părintele arhimandrit delegat David Petrovici a evidențiat întregul efort, contribuția, truda, osteneala și munca depusă de către egumenul schitului Diodor Șchiopu, de la numirea sa la cârmuirea acestui sfânt așezământ, menționând aprecierea, mulțumirile și felicitările din partea Prea Fericitului Părinte Daniel, pentru întreaga activitate, dar în mod special pentru implicarea, efortul și strădania depuse la modernizarea, reamenajarea și reînnoirea acestui lăcaș de cult.
    Deasemenea, a evidențiat și mulțumirile din partea Patriarhului BOR, aduse edilului orașului Sinaia, primarului Vlad Oprea, cel care, împreună cu echipa sa managerială, au ajutat și contribuit substanțial la finalizarea acestor lucrări. La rândul său, domnul primar a avut o foarte scurtă intervenție prin care a mulțumit, la rându-i, pentru onoarea de a primi această distincție, l-a felicitat pe egumenul schitului pentru abnegația, stăruința și dăruirea de care a dat dovadă de la numirea în funcție și toate realizările sale.
    A mulțumit tuturor celor prezenți, pentru participarea la aceast eveniment recomandând ca aceștia să mai viziteze și să se bucure de acest lăcaș sfânt. În încheiere, egumenul schitului-Diodor Șchiopu, a rostit o frumoasă și electrizantă cuvântare ( rostită cu evlavie și har duhovnicesc) prin care a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că i-au fost alături la săvârșirea slujbei de binecuvântare și sfintei liturghii.
    A mulțumit conducerii BOR pentru distincția oferită ( acum când, în acest an, s-au împlinit 250 de ani de la aducerea Moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou), precum și celor care l-au susținut și sprijinit la realizarea acestor lucrări de reamenajare, evidențiind persoanele și enoriașii care și-au adus contribuția, cei care ,,au ostenit, fizic la realizarea acestui schit”, precum și ctitorilor, binefăcătorilor și și cei care au venit în mod special la acest eveniment de suflet.
    Dintre cei evidențiați, am reținut pe: primarul orașului Sinaia, Părintele David Petrovici – Starețul Mănăstirii Caraiman ( cel care l-a susținut și ajutat fizic, foarte mult), Starețul Macarie, Părintele Coțoapă de la Mănăstirea ,,Sfântul Ilie” din Sinaia precum și unii foști colegi ori prieteni sosiți din alte orașe.
    În semn de mulțumire, prețuire și respect i-a oferit Părintelui David Petrovici un superb buchet de flori precum și o Biblie – Cuvântul lui Dumnezeu ( ,, care să vă aducă aminte de acest lăcaș de cult sfânt și să vă ocrotească și povățuiască” ).
    La rându-i, Părintele David i-a mulțumit și i-a oferit binecuvântarea sa, urându-i sănătate și spor în rodnica activitate. Din cuvântarea egumenului schitului, am mai reținut următoarele:
    ,,Comuniunea, bucuria si implinirea sunt proprii lui Dumnezeu, iar astăzi, aici, la Schitul Sfânta Ana, la lăcașul de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor, aflat la cea mai înaltă altitudine, prin binecuvântarea lucrărilor de la Altarul de vară și a lucrărilor de renovare din cadrul schitului, am simțit, cu adevărat, prezența lui Dumnezeu, în comuniune liturgică și bucurie sfântă”.
    Acesta a adăugat că omul simte mulțumire atunci când se dedică lucrărilor duhovnicești: „împlinirea lucrărilor închinate lui Dumnezeu, aduce cu sine și un sentiment de recunoștință”.
    Primul schit de la Cota 1.400 a fost construit în anul 1453, ca un mic paraclis pentru pustnicii din împrejurimi, care se adunau, o dată pe săptămână la Sfânta Liturghie și la Împărtășirea cu Sfintele Taine.
    „De-a lungul timpului, s-au succedat mai mulți sihaștri, care au sfințit locul cu rugăciunile lor.
    Numele așezământului se datorează asemănării cu cel mai vechi schit din Muntele
    Athos” (a încheiat Ieromonahul Diodor Șchiopu).
    La final s-a adresat tuturor: ,,Dumnezeu să vă binecuvânteze!” și le-a oferit enoriașilor prezenți pachete cu alimente și colivă. Ca ,,martor” la acest eveniment ( la invitația domnului primar Oprea, postată pe rețelele de socializare), nu pot decât să remarc că această manifestare publică a fost foarte bine organizată și desfășurată, acest lucru fiind evidențiat și apreciat de către toți participanții.
    Din partea mea, SINCERE FELICITĂRI, tuturor protagoniștilor!

Colonel în rezervă, Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole